Обиљежавање 75 година од "Халијарда"

У Прањанима, код Горњег Милановца, данас ће бити обиљежено 75 година од операције "Халијард" током које су антифашистичке снаге у Другом свјетском рату спасиле више од 500 америчких и савезничких пилота.

Србија 15.09.2019 | 11:45
Обиљежавање 75 година од "Халијарда"
Свечаности која ће бити уприличена на Галовића пољу, изнад села Прањани, присуствоваће предсједник Србије Александар Вучић.

Операција "Халијард" или "Ваздушни мост" сматра се једном од најуспјешнијих акција у историји ратовања, а том приликом спасено је од заробљавања и могуће смрти више од 500 припадника англоамеричких ваздушних снага које су Нијемци оборили изнад Југославије.

Српским антифашистичким снагама отпора током 1944. и 1945. године командовао је генерал Југословенске војске у отаџбини Драгољуб Михаиловић.

Евакуација је вршена са импровизованих аеродрома у руралним областима на подручјима Србије и БиХ.

Оборене савезничке авијатичаре евакуисали су средином 1944. године авијација САД у сарадњи са Југословенском војском у отаџбини и Народноослободилачком војском Југославије.

Због тога је 24. јула 1944. основана Јединица за спасавање ваздухопловних посада, која је евакуисала укупно 5.700 америчких ваздухопловаца, од тога 2.350 из Југославије.

За најуспјешнију појединачну акцију током мисије "Ваздушни мост" сматра се спасавање 417 припадника авијатичарских снага са импровизованог аеродрома у Галовића пољу у селу Прањани 1944. године.

По наредби генерала Михаиловића, почетком марта 1944. године почела је изградња аеродрома, са којег је требало да се врши евакуација америчких авијатичара за Италију. Стотине српских сељака из околних села радило је свакодневно са воловским запрегама током марта 1944. године да би изградили импровизовани аеродром за евакуацију.

Прво је евакуисана британска војна мисија на челу са генералом Чарлсом Армстронгом крајем маја 1944. године, а са њима и одређени број савезничких авијатичара. Ова евакуација је уједно значила и да савезници напуштају генерала Михаиловића, а сљедећи талас евакуације био је 10. августа.

У мјесту Коцељева, у Србији, са импровизованог аеродрома, настављена је евакуација америчких авијатичара 17. и 29 септембра 1944. године. Тада је са пилотима одлетио капетан Џорџ Мусулин, а амерички капетан Ник Лалић је остао да се и даље стара о евакуацији авијатичара.

Врховна команда Југословенске војске у отаџбини средином октобра 1944. године, под притиском партизанских снага, прелази са својим јединицама из Србије у источну Босну. На планини Озрен у близини села Бољанић, код Добоја, од 22. октобра до 1. новембра 1944. године било је оспособљено ново узлетиште.

Са овог узлетишта 1. новембра 1944. године у Италију је полетио авион са шефом америчке војне мисије, пуковником Робертом Мекдауелом, капетаном Џоном Милодраговићем и поручником Мајклом Рајачићем.

Са узлетишта у Бољанићу 27. децембра 1944. године за Италију је одлетио и капетан Ник Лалић, те радио-телеграфиста Артур Џибилијан.

Посљедња евакуација са Озрена обављена је крајем фебруара 1945. године по врло хладном времену. Тада су у два транспортна авиона "Ц-47" у пратњи неколико ловаца евакуисани преостали Американци.

Операција "Брезна" код Никшића из августа 1944. године била је једна од најспектакуларнијих савезничких акција на тлу Југославије током Другог свјетског рата.

Током драматичне битке окупационих снага и партизана, савезници су 22. августа 1944. године авионима успјели да извуку 1.059 рањеника и 17 савезничких ваздухопловаца.

(СРНА)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Капетан

15.09.2019 09:59

О овој акцији амерички писац Грегори Фримен написао је књигу 500 заборављених. Нажалост, Американцима не значи пуно историја нити искрено пријатељство Срба у најтежим временима. Они се руководе само интересима а на то што ми наивно вјерујемо да смо били пријатељи у два св рата они гледају са подсмијехом. На крају су и ђенерала Михаиловића жртвовали мада су за вријеме велеиздајничког процеса против славног ђенерала широм Америке спашени пилоти организовали протесте. Лијепо су нам се захвалили Американци, нама остаје само да о свему учимо дјецу и да више не будемо наивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пилот

15.09.2019 11:35

Распитај се ко је у Прањанима направио школу, амбуланту и вртић и ко још увијек финансира одржавање.

Name

ре

16.09.2019 11:21

Нико неце да казе ста је било са њиховим пилотима који су падали на територију коју су дрзали Муслимани и Хрвати.А сигурно их је било колико хоцес.Мени нико ни не треба реци.Сваког,до задњег су предали Њемцима.И сада прицају како су били најаци антифасисти на овим просторима.И једни и други.

Name

Сyднеy

15.09.2019 10:11

И после је цопави загорац уз помоц српских издајника на превару киднаповао правог српског воду и командата Дразу и муцки убио.Али и дабас је Драза популарнији и висе га воле срби од цопавог загорца и свих његових дупеувлакаца тадасњих такозваних зрпских властодрзаца. Слава Дрази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

15.09.2019 11:22

Није он загорац као ни ти. Није се удостојио научити језик до краја живота. Држава је скрпљена за њега и да њему буде добро за живота, а онда да се распадне. Једини истински борац за свој народ је био Дража, али пројекат истих тих Американаца и Енглеза је био такав да се што више Срба уклони с ових простора и тај пројекат се и данас спроводи.