Скот: Косово да укине таксе и настави дијалог

Наша порука је јасна: САД желе да Косово укине таксе како би се дијалог с Београдом поново покренуо, изјавио је одлазећи амбасадор САД Кајл Скот у интервјуу за данашњи Курир.

Србија 15.09.2019 | 09:41
Скот: Косово да укине таксе и настави дијалог
Коментаришући медијске наводе о томе да је немогуће да светска сила попут САД није могла на нађе начин да примора косовску власт да укине таксе, Скат каже да тако говоре они који не могу да прихвате да је Косово независна и суверена земља.

"Ми не можемо да приморавамо ни Косово, ни Србију", казао је амбасадор и поновио да је сада најбитније да Приштина добије нову владу, да се укину таксе на робу из Србије и БиХ и да се дијалог настави.

Како је рекао, САД су ту као партнер, који подржава процес нормализације између Београда и Приштине и учиниће све да охрабре и омогуће објема странама да до договора дође.

Каже и да је то у интересу народа и у Србији и на Косову, али и цијелог региона, ЕУ и САД.

На питање колико новоименовани специјални представник САД за западни Балкан Метју Палмер може да допринесе решењу косовског питања, казао је да ће Палмер настојати да САД појачају дипломатске напоре у подршци миру, стабилности и напретку у региону и усредсредити се на интеграцију држава западног Балкана у европске институције.

Скот је додао да Палмер, иначе, веома добро познаје регион, Србију, али и проблем Косова, те да је увјерен да је он идеална особа да допринесе нормализацији односа између Србије и Косова.

Упитан колико се и у ком смјеру Србија променила за претходне три и по године које је провео у Србији, амбасадор је рекао да су економски односи Србије и САД напредовали у протеклом периоду, а да Србија напредује на путу ка пуноправном чланству у Европској унији, али и да треба снажније да ради на унапређењу владавине права, бољој ефикасност правосуђа, већој слободи медија.

Подсјетио је да су америчке инвестиције достигле су четири милијарде долара, да је захваљујуци томе отворено готово 20.000 радних места.

На питање у чему се Србија може још поправити и шта нам то недостаје, рекао је да, као и у САД, Србији недостаје ефикасан дијалог између разних политичких страна, па треба још да се ради на стварању атмосфере да се у друштву могу чути различити ставови, чак и ако се не подударају са политиком владајуће већине.

О сарадњи са предјседником државе Александром Вучићем и Владом Србије Скат је рекао да је била коректна, професионална и, како он оцјењује, плодна.

"Он је увек био доступан за мене и друге америчке званичнике. О свему смо отворено разговарали. Мислим да смо се разумјели око опредјељења САД и Србије за рад на миру и стабилности у региону, за напредак билатералних односа и за даљи напредак Србије у правцу ЕУ. Србија је изабрала стратешки циљ придруживање ЕУ, а то је стратешки циљ који САД подржавају и желе да помогну Србији и лидерима Србије на том путу", прецизирао је Скот.

Упитан како гледа на чињеницу да немали део грађана Србије и даље има више негативна него позитивна осећања у односу према САД, првенствено због НАТО бомбардовања те како то променити, Скат је рекао да то добро зна и да би се можда и он на њиховом месту исто осјећао, али да ни Србија ни Сједињене Државе не могу да врате вријеме уназад.

"Оно што можемо је да 1999. годину посматрамо у широј перспективи. Покушавао сам да подсјетим да су односи САД и Србије кроз историју углавном били одлични, а да изузетак представљају деведесете године и дешавања за време Милошевићевог режима. Двије деценије су прошле од тада. Крајње је време да кренемо напред и побољшамо наше односе, а имамо веома добру основу за такав напредак. Делимо заједничку визију да Србији припада место у Европској унији", рекао је Скат.

Примијетио је да није лоше да се понекад подсетимо снажних историјских и културних веза које блиско спајају Србију и САД, а као модела за будућност.

На питање колико су реалне шансе да предсједник САД Доналд Трамп посети Србију, амбасадор је рекао да нема конкретан одговор на то питање, али да би му било веома драго да амерички предсједник дође у посјету.

Скот је, будући да се његов мандат ближи крају, рекао да му је била да обавља ту дужност и да је поносан што је радио са тако дивним људима - и Американцима и Србима - посвећеним унапређењу српско-америчких односа.

"Понећу одавде позитивне утиске и сјећања на лијеп, али и интензиван дио мог живота који сам провео у Србији. Тешки и негативни утисци су дио мог посла, па се на њих не треба посебно освртати", закључио је Кајл Скот у интервјуу за Курир.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мирослав

15.09.2019 08:01

Сам Скот каже да је Косови и Метохија , али он тако не говори, независна држава , зашто онда разговарати , то је сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном доста

15.09.2019 09:12

Скот каже да тако говоре они који не могу да прихвате да је Косово независна и суверена земља.

Name

Ре Паметном Доста

15.09.2019 09:53

Немогу ја то сватити , вјероватно сам глуп а ти видим да си препаметан.

Name

Дзоо

15.09.2019 08:11

Одлазеца гарнитура невазна тако казе нас водја или се варам?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све рецено

15.09.2019 09:09

Одлазеци !!!!!!!!! Заплесао са првом дамом и завртилому се у глави.

Name

Тсксе

15.09.2019 08:15

Моје мишљење оне су делимично резултат мржње, већину су резултат економског колапса система. Општа крађа и тотална приватизација у кланском систему живљења. Није засигурно било идеално са Србима, али сада је то пакт са самим собом и Ђаволом. Те ће таксе остати као скоро једини извор примања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родјо

15.09.2019 09:18

После пераза у украјини И сирији америка је насла мове партнере то исламска терористе И са њима покусава да врати моц а наравно нај лаксе је то са србијом И рс јер је немоцна И мала дрзава да се супростави окупаторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

15.09.2019 12:49

Грешка! Америка да укине признање тог нарко-картела и да се врати поштовању међународног права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.09.2019 16:57

Нема ста да им апелујете. Они су васе пудлице. Захтијевајте или посмјењуте их. Ви сте их створили.

ОДГОВОРИТЕ