Рудар спреман на све, само да задржи посао

Јасмин Најетовић (42), први копач на комори у погону Страњани, већ 18 година зарађује хљеб са седам кора силазећи у утробу јаме. Огорчен је стањем у којем се налазе сви рудари у БиХ, а, како нам каже, да је знао да ће рудари бити на маргини, никада се не би запослио у руднику.

Босна и Херцеговина 14.09.2019 | 21:22
Рудар спреман на све, само да задржи посао
Само хоћемо поштено да радимо

– Да сам могао претпоставити да ће овако бити, никада се не бих одлучио да будем рудар. Глава нам је у торби кад год силазимо у јаму, а услови су никакви. Још се морамо борити да нам исплате оно што смо поштено зарадили – говори Најетовић.

Истиче да његова јама све вријеме одлично ради и помаже друге двије јаме, међутим, неко је упорно жели затворити. Уколико би дошло до тога, Најетовић истиче да би готово сви рудари остали без посла, а будући да другог извора прихода немају, то неће дозволити.

– Петерочлану породицу храним радећи у руднику. Моја кћерка је дошла у сриједу, док сам ја био у јами и штрајковао глађу, неко јој је дао десет марака да може ићи у школу – говори кроз сузе Најетовић, додајући да има троје дјеце.

Док је био више од 24 сата у јами, истиче, кроз главу му је пролазило много тога, а посебно га погађа чињеница да је са 17 година био у војсци, а да је са 42 био одлучио да руши прво Сарајево па онда све редом. 

– Сваког тренутка сам се надао да ће доћи и по мене. Сви смо били при крају. Ако дође до тога да нас одлуче затворити, ја ћу прије некога убити него то дозволити. Спреман сам убити неког да бих задржао посао јер ми ваља хранити троје дјеце – одлучан је он.

Не дамо да нас омаловажавају

На крају Најетовић истиче да сви рудари хоће да поштено раде и да им се уредно исплати оно што су зарадили.

– Деси ли се нова блокада рачуна, остаћемо тамо десет година ако треба, а могу само доћи да нас затрпају. Изаћи нећемо, не дамо да нас омаловажавају и потцјењују – подвукао је он.

Осјећај када су јавили да је рачун одблокиран је неописив, вјерујте, осјећао сам се исто као да сам се поново родио, каже Најетовић.

(Аваз)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Заре

14.09.2019 19:35

Ови људи су заслужили да имају плате по 3000 км. Свака им част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2019 21:03

Немају толику али имају 1800 КМ и више. Они се буне да се рачун не блокира о платама ни реци наговоре сто це реци задовољни.

Name

За Ре

15.09.2019 11:09

Ја не бих сишао у јаму ни за 5000 еура. Тим људима свака част. Они су свјесни да кад би се рачун блокирао, остали би на улици. У овој држави, шта год да блокирају ту настаје пљачка а радници на цести.

Name

сељак

14.09.2019 19:36

ПАТЕНИК ---- а они велицају вјеру и нацију и завадјају народе само ради властите користи !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за

14.09.2019 20:30

кога си носо пуску кад си имао 17 година њему иди и зали се, пуцо си по нама а сад треба да те залимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

14.09.2019 21:05

Човек хоће да каже да је знао шта ће бити када се рат заврши не би никад ни на кога запуцао. Прочитај мало између редова, а не на прву лопту нападати напаћеног човека. Срам те било.

Name

момо

15.09.2019 11:03

Јес јес кад је скако са јатаганом на србску нејац и истјериво србе са огњиста онда му је власт пасовала а сад кад је фриздер празан а лебац обајатио сад се буни,нек додје у насу милу републику ако хоце добро да заради има и код нас рудника за вриједне копаце

Name

За Ре:

15.09.2019 04:47

Засто ти паметњаковицу не сидјес за 1800 КМ у јаму?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

15.09.2019 05:39

иди на запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.09.2019 11:49

Оваквј су највјернији гласаци владајуцих партија. Тразе мало, пуно се не разумију у политику, али зато редовно излазе на изборе. Комбинација преко које најгори политицари медју нама, најбоље пролазе на изборима. Једино ријесење за ово је подизање стандарда, али то оцигледно није у интересу тих истих политицара, јер цовјек када цврсто стоји на ногама, висе размисља својом главом, а то знаци губитак на сљедецим изборима за садасње успјесне политицаре.

ОДГОВОРИТЕ