Посљедњи Салетов апел: ФИБА да озбиљно схвати неке ствари...

Александар Ђорђевић, последњи пут као шеф струке у националном тиму. . .

Кошарка 15.09.2019 | 17:49
Посљедњи Салетов апел: ФИБА да озбиљно схвати неке ствари...
Обелоданио је Александар Ђорђевић да више неће бити селектор Србије, пошто му је данас и званично истекао петогодишњи мандат на тој позицији, с које је Србију водио до сребра на Мундобаскету 2014, Евробаскету 2017. и Олимпијским играма 2016. године.

Ипак, пре него што је открио све карте, ускоро и званично бивши шеф струке желео је да по последњи пут у Кини говори о детаљима са терена, Богдану Богдановићу, односу ФИБА према такмичењима, тимовима и играчима...

"Честитао бих Богдану на сјајном турниру. Он је играо изврсно, био је наш лидер цело првенство. Морамо да радимо на многим стварима у будућности. На овом шампионату нам је доста недостајало ствари из претходних година. Нису сви у утакмицу ушли на прави начин. Играли смо добро у другом полувремену, али у неким ротацијама, пик’н’попу Чеха смосмо се мучили. Прилагодили смо се добро у наставку с одбраном, нашом филозофијом. Трчали смо, играли добро у транзицији. Добар је то знак, да смо добро радили и далеко стигли...", почео је Ђорђевић своју последњу конференцију за штампу као селектор и додао:

"Честитам Чесима, треба да буду поносни јер су играли јако добро. Видите велики напредак, њихов лидер Саторански чини саиграче бољим и то је главни циљ сваког квалитетног плејмејкера. Контролисали смо скокове у другом полувремену, нисмо им давали да убацују лаке поене. Када смо проиграли схватили смо колико можемо. Имали смо само две изгубљене лопте у наставку, смањили смо ротацију и било је много боље. Било је неких објективних и субјективних разлога што нисмо отишли до краја".

Ђорђевић је још једном послао битну поруку кровној кошаркашкој организацији да морају под хитно да промене одређене ствари на највећим репрезентативним такмичењима...

"Морам да кажем да је организација у Кини била изврсна. Људи су били дивни, храна одлична, све је било како треба... Али такмичење је јако тешко, захтевно за играче и о томе морамо да размишљамо у будућности. Ако имате један тим који игра четвртфинале и мора да путује само један сат аутобусом до следећег града, а други после тешке утакмице устаје рано ујутру, путује два сата до аеродрома, па има дугачак лет и онда долази у нови град и не може да се посвети раду, то је велики проблем. И нису исти услови за све", прича Ђорђевић и објашњава:

"Нама се исто десило на Евробаскету у Истанбулу. Имали смо дан мање за одмор од Словеније пред финале. После 15 дана константног играња и великих напора, остали смо без снаге за најбитнију утакмицу на турниру и мора то да се промени. Морамо као Савез, тренери и појединци да утичемо на људе који одлучују о овим стварима да сви такмичари имају исте услове".

Пре него што је обелоданио да одлази с клупе Србије, Ђорђевић је одговорио и на питање колеге из Пољске о томе како је успео да сачува фокус тима у "небитној утакмици"?

"Проблем је што ви мислите да ова утакмица није битна. А нама је била најважнија у каријерама и свака следећа ће бити таква. То је наш карактер, то је мој карактер. Пробудио сам змаја у нашим играчима после Аргентине, али нисам то успео после Шпаније и ту смо морали боље. Али, такво је такмичење, немате времена да тугујете због онога што је било дан раније, морате да гледате већ следећег противника и како да му ’сломите ногу’. Ми имамо нашу ствар, имали смо свој план, али нисмо успели. Поразе смо доживели од финалиста Мундобаскета и заслужено су тамо. Честитам им од срца, као и тренерима оба тима, мојим пријатељима".

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар