У стравичној поплави у Шпанији страдало 5 људи

Број страдалих у снажној медитеранској олуји која је погодила исток Шпаније попео се на пет, а због поплава бројни путеви су затворени, а у провинцијама Севиља, Кордоба, Толедо, проглашен је наранџасти метеоаларм због најављених падавина.

Свијет 14.09.2019 | 14:49
У стравичној поплави у Шпанији страдало 5 људи
Најновије жртве страдале су у Гранади и Аликантеу, док су претходне три жртве пронађене у петак ујутру, преноси шпански Ел Паис.

У петак се ријека Сегура излила из свог корита због обилних падавина, у градовима Орихуела и Бенил, као и у неколико мјеста у Мурсији.

Министарство унутрашњих послова обећало је финансијску помоћ за погођене поплавама, док је премијер Педро Санчез најавио да ће обићи погођене области.

Због поплава десетине путева је одсјечено, док су аеродроми у Алмерији и Мурсији затворени до даљег, као и жељезнички саобраћај.

Од јутрос је у Мурсији, која је и највише погођена поплавама, евакуисано 500, док је из кампа Кабо де Гата у Алмерији евакуисано 60 особа.

У Алмерији је пријављен 141 инцидент повезан са олујом, а у тој провинцији више од 20 општина је погођено.

У Шпанији је због свега овога ванредно стање је подигнуто на други ниво, а затражена је и помоћ од војске, због чега је 90 војника пристигло у Мурсију као испомоћ. 

Блокада путева и евакуација становништва забиљежена је и у Аликантеу и Валенсији.

Због олује летови ка Балеарским острвима усмјеравају се на друге аеродроме, док су бројни летови са аеродрома у Барселони и на Ибици одложени, преноси Дејли мејл.

Шпански званичници савјетовали су све путнике да провјере своје летове.

Због потенцијалне опасности од олује власти Палма де мајорке су затворили плаже, али и игралишта.

Обилне кише почеле су у Шпанији у сриједу и изазвале су хаос на путевима, а претпоставља се да је ову најновију олују изазвао метеоролошки феномен назван “хладна капљица”.

Како се наводи, у Шпанији су олује са обилним кишама и поплавама уобичајене на јесен, а прошле године у октобру у једној таквој олуји на Мајорки је страдало 13 особа.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар