Европска унија ће посматрати изборе на Косову

Европска унија (ЕУ) је одлучила да пошаље посматрачку мисију која ће пратити ванредне изборе на Косову, саопштено је из Европске службе за спољне послове.

Свијет 13.09.2019 | 21:31
Европска унија ће посматрати изборе на Косову
Шефица европске дипломатије Федерица Могхерини је именовала европску посланицу Виолу вон Црамон-Таубадел за шефицу посматрачке мисије.

Могхерини је оцијенила да се распоређивањем посматрачке мисије ЕУ потврђује континуирани ангажман и посвец́еност подршци демократских процеса на Косову.

"Све заинтересоване стране и заједнице требало би да се ангажују у овај процес и допринесу косовској будућности. Ови избори долазе у важном тренутку за Косово, које треба да одлучно напредује на европском путу, како у реформама, тако и у нормализацији односа са Србијом", изјавила је Могхерини.

Главна посматрачица Виола вон Црамон-Таубадел оцијенила је да је важно да ЕУ прати изборни процес на Косову.

"Надам се да ц́е наше посматрање дати важан допринос овим изборима и напорима на јачању косовских изборних процеса у будуц́ности", истакла је Црамон-Таубадел.

У саопштењу ЕУ се потврђује да се на Косову од 7. септембра налази основни тим за посматрање избора, који се састоји од девет аналитичара за изборе. Они ће остати у земљи до окончања изборног процеса. Према саопштењу, касније ће се током септембра основном тиму придружити још 18 посматрача који ц́е бити распоређени широм земље, а у изборној недјељи стиже додатних 36 "краткорочних" посматрача.

Одлука ЕУ да пошаље посматрачку мисију долази после позива који је косовски предсједник Хашим Тачи упутио бриселским институцијама.

Изборни на Косову ће бити одржани 6. октобра. Ријеч је о ванредним изборима који су расписани након што је премијер Рамуш Харадинај крајем јула поднио оставку на мјесто шефа косовске Владе.

(Вијести.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реалиста

13.09.2019 20:16

Хоће, али као и у Републици Српској. Тешко нама.

ОДГОВОРИТЕ