У једној држави тужилац, а у другој политичар

Црногорски лист „Дан“ је још у октобру 2016. године објавио да је Милорад Дебељевић на дан избора у Црној Гори био ко­ор­ди­на­то­р Демократске партије социјалиста.

Република Српска 13.09.2019 | 19:58
 У једној држави тужилац, а у другој политичар
Уред дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ по службеној дужности регистровао је предмет против замјеника главног тужиоца Окружног тужилаштва у Бијељини Милорада Дебељевића.

Оваква реакција услиједила је након што је Журнал овом Уреду упутио питања која се односе на Дебељевићев могући политички ангажман, и то у Црној Гори. Иначе, он поред држављанства БиХ има и држављанство Црне Горе. 

„Уред дисциплинског тужиоца, до запримања Вашег упита, није имао сазнања о наводима из истог, а који се односе на замјеника главног тужиоца Окружног тужилаштва у Бијељини Милорада Дебељевића. Предмет против наведеног носиоца правосудне функције је регистрован по службеној дужности“, наводи се у одговору из Уреда дисциплинског тужиоца ВСТС.

ГЛАСАО НА ИЗБОРИМА

Црногорски лист „Дан“ је још у октобру 2016. године објавио да Специјално тужи­ла­штво у Ба­ња­лу­ци, односно садашње Републичко јавно тужилаштво, провјерава медијске наводе да да је за­мје­ник глав­ног ту­жи­о­ца у Би­је­љи­ни Ми­ло­рад Де­бе­ље­вић гла­сао у Пље­вљи­ма на пар­ла­мен­тар­ним из­бо­ри­ма одржаним 2016. године у Црној Гори. 

Тада је такођер објављено да Дебељевић има два пре­би­ва­ли­шта, у Бијељини и Пљевљима, као и да гла­са и у БиХ и у Црној Гори. Још је имплицитно наведено да је Дебељевић на дан избора у Црној Гори био ко­ор­ди­на­то­р Демократске партије социјалиста (ДПС), на чијем челу је Мило Ђукановић. Црногорски лист је објавио и факсимил бирачког списка у Пљевљима, на којем се Дебељевић потписао, што значи да је гласао на том бирачком мјесту. 

С обзиром да је Дебељевић на функцији замјеника главног тужиоца Окружног тужилаштва у Бијељини, од Уреда дисциплинског тужиоца затражили смо одговор на питање – Како гледају на чињеницу да Милорад Дебељевић има два пребивалишта и да може да остварује своје бирачко право и у БиХ и у Црној Гори?



Осим тога, затражили смо одговор на питање да ли ће Уред дисциплинског тужиоца реаговати на чињеницу да је Дебељевић политички ангажован у сусједној Црној Гори, као и да је био један од активиста владајуће странке у тој држави, с обзиром да носиоци правосудних функција не би смјели да буду политички ангажовани и страначки орјентисани?

ВОДИ ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА ПРИВРЕДНИ КРИМИНАЛ

Према писању листа „Дан“,  Де­бе­ље­вић је на из­бо­ри­ма у Црној Гори, одржаним 16. ок­то­бра 2016. године, гла­сао у Пље­вљи­ма на би­рач­ком мје­сту три, у на­се­љу Ја­ли­ја, а по­том се вра­тио на по­сао. Он има стал­но мје­сто бо­рав­ка у Би­је­љи­ни, али према писању црногорског листа, упи­сан је и у би­рач­ки спи­сак у Црној Го­ри и ре­дов­но гла­са. То је потврдио и из­вод из ма­те­ри­ја­ла са би­ра­ли­шта, ко­ји је објављен. 

Ми­ло­рад Де­бе­ље­вић је при­је рат­а у БиХ био судија Основног суда у Го­ра­жду, а током рата је избјегао у Пљевља, гдје је ра­дио у по­ли­ци­ји. Осим што је био начелник крим полиције у Пљевљима, према сазнањима Журнала, радио је и у унутрашњој контроли. 

При­је 18 го­ди­на вра­тио се у БиХ, настанио се у Бијељини, а тренутно је замјеник главног ОЈТ Бијељина. Дебељевић у том тужилаштву води Одјељење за привредни криминал. 

(зурнал.инфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Е Моји Бијељанци,

13.09.2019 18:26

како далеко сте фигурами, да вам црногорци суде, поредна толико га кадра бас њега сте избрали ! кога ви јебете у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тегелмиле

13.09.2019 18:47

Именовани је средио да му Високи судски и тузилацки сајет БИХ и Поткивац постави за замјеника Окрузног тузиоца у Требињу кцерку која не само да нема потребну струцну спрему вец ни ваљану средњу струцну спрему, а због оцигледног незнања и неструцности у току саме истраге стално је на телефонској вези и консултацијама са дотицним татицом, сто је опстепознато у правосудју Требиња.Пријаве Савјету против исте нису имале никаквог ефекта па неце ни против татице, јер имају моцног заститника у лику Поткиваца и засигурно моцног политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкунско робље

13.09.2019 19:12

За удбаске испрдке не постоје границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминална хоботница

13.09.2019 19:13

Мреза се одавно сири....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је

13.09.2019 19:43

Страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је овдје луд?

13.09.2019 20:16

Колико ми је познато и наш дојучерашњи предсједник је гласао и у Србији. Овај се не бави политиком у "држави" у којој је тужилац. О стручним спремана - најбоље, дипломе на сунце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камиказа

13.09.2019 20:45

Тата је довео кцеркицу за руцицу за тузиоца у Требиње.Благо БиХ благо РС-у. На правосудном испиту у БЛ је пала 2 пута али је на конкрсима у прависудју просла из прве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

14.09.2019 01:15

То су благодети двојног држављанства. Вучиц не може се досјетити да це га Додик смијенити, одн. замијенити.

Name

ХААЈА

13.09.2019 22:38

НЕКО СКИДА КАЈМАК У ВИСЕ ДРЗАВА А НЕКО НЕМА НИ ЗА ХЉЕБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

14.09.2019 04:19

Ово је земља ни царска ни спахијска овде мозе како ко хоце мозе се измислит радно место да млатис празну сламу а да имас добру плату није дјаба рецено ко халај бегова слама

ОДГОВОРИТЕ
Name

П. Дабић

14.09.2019 08:17

М.Дебељевић за 40 година каријере нема ни једну мрљу. Он је најозбиљнији кандидат за главног окруженог тужиоца у БН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

14.09.2019 09:17

Предсједник је Одјела за привредни криминал а за та кривична дјела није поднио ни једну оптужницу. Зато и нема мрље и биће изабран за главног тужиоца.

Name

Не. Јовановић

14.09.2019 10:39

Подршка за Милорада Дебељевићс за Главног тужиоца у БН.

ОДГОВОРИТЕ