Реформа Евро-купова: Шта нас чека од 2021. године?

Звезда, Партизан, Србија, УЕФА коефицијенти, Лига Европе 2. . .  Од сезоне 2021/22. сва три европска такмичења доживеће одређене промене, позабавили смо се детаљима. . .

Фудбал 13.09.2019 | 23:38
Реформа Евро-купова: Шта нас чека од 2021. године?
Још једна репрезентативна пауза је за нама. Орлови су своје „рекли“ - поразом од Португалије (2:4) остали смо без реалних могућности да се кроз квалификације домогнемо ЕУРА 2020 (остаје нам тај плеј-оф у Лиги нација идућег марта), па се интересовање фудбалске јавности поново фокусира на клубове. Враћамо се, дакле, редовним обавезама: домаћа Суперлига, Црвена звезда, Партизан, еврокупови... Вечити ривали обезбедили су групну фазу Лиге шампиона, односно Лиге Европе. Тако ћемо еврокупове ове јесени пратити с посебном пажњом.

Више пута овог лета писали смо о УЕФА коефицијентима, пратили готово из недеље у недељу како се крећу с постигнутим резултатима наших клубова, а све због најављене реорганизације УЕФА такмичења од 2021. године која би могла додатно да поларизује европски фудбал.  

Подсетимо, крајем прошле године европска кућа фудбала званично је обелоданила да покреће треће клупско такмичење - радни назив Лига Европе 2. На прву лопту - али и према објашњењу из седишта УЕФА, та чињеница само ће користити мањим/сиромашнијим клубовима и земљама - ЛЕ2 би требало да, како рече председник Александар Чеферин, европске купове учини инклузивнијим но икад, али постоје и друга мишљења, с озбиљним упориштем у оценама да је ЛЕ2 заправо само прелазна фаза до стварања европске Суперлиге у којој би играли искључиво најбогатији.

Конзервативцима и заговорницима ставова да Лига шампиона као стуб европског клупског фудбала не сме да изгуби онај основни спортски нерв и затвори своја врата једном броју „малих“ клубова, никако се не допада што је у стварању овог трећег такмичења у доброј мери учествовала ЕКА. Европска асоцијација клубова не крије да је њен коначни циљ стварање лиге богатих и што више утакмица међу богаташима, али за сада успешно сарађује са Уефом. Уосталом ЛЕ2 је у неку руку заједнички продукт (а сетите се да су не тако давно две органицације биле чак и на ратној нози; какав напредак у односима), што свакако буди бојазан да би једног дана, мало по мало, ЕКА могла све слободније да диктира своје услове у склопу нових „љубавних релација“.

Нико, наравно, не мисли да је ЛЕ2 некаква претеча Суперлиге, међутим многи аналитичари виде је као средставо да се до коначног циља дође. За почетак, ЛЕ2 ће Лигу Европе учинити ексклузивнијим такмичењем (о томе ћемо детаљно нешто касније), а у исто време сиромашне ће нахранити и напојити. Или ако хоћете - замазати им очи. Одређеним свотама новца, разуме се.

Период од 2021. до 2024. по много чему могао би да буде прекретница у европском клупском фудбалу. Песимисти су става да ће послужити искључиво за одвајање „жита од кукоља“ (богатих од сиромашних/великих од малих), и у томе вероватно има истине. УЕФА, опет, тврди да жели добро свима и прилаже следећи податак као доказ својих намера: као део реформе од 2021. најмање 34 земље имаће бар по једног представника у групној фази неког такмичења, за разлику од садашњих 26.

Писали смо претходних недеља у каквој ситуацији је Србија (односно њени клубови) уочи реформе која следи. Сада нешто прецизније, детаљније. И зашто је, уствари, битно да се докопамо тог фамозног 15. места на УЕФА ранг листи нација? Није само због два места у Лиги шампиона... Покушаћемо да поближе објаснимо, али пре тога да се позабавимо самом реформом такмичења.

ЛИГА ШАМПИОНА

У такмичарском периоду 2021 - 2024 елитно такмичење суштински неће претрпети никакве промене. Ни централно такмичење (групна фаза), али ни квалификације. То значи да се за српског првака ништа не мења (у случају да се не докопамо тог 15. места). Број клубова који улазе кроз квалификације остаће исти - четири кроз стазу шампиона (којој ће припадати српски првак уколико останемо испод 15. места) и два кроз стазу нешампиона. Укупно шест екипа долазиће из квалификација, док ће, као и ове сезоне 26 тимова имати загарантовано учешће у групној фази. Сабери - одузми, до елите неће бити ни теже ни лакше доћи. Све остаје исто. Биће потребно проћи озбиљне филтере.

Једина промена када је Лига шампиона у питању тиче се клубова који такмичење у групи заврше на трећем месту. Они су до сада имали директан пласман у прву елиминациону рунду Лиге Европе (1/32). Од 2021. тих осам клубова играће додатни, такозвани полусезонски плеј-оф. Они ће се наћи у жребу са осам другопласираних екипа из Лиге Европе, пошто ће и она убудуће имати осам, а не као сада 12 група. Повлашћени ће бити клубови из Лиге шампиона. Тек након тих двомеча добићемо осам клубова који се придружују победницима група у Лиги Европе и играју 1/16 финала ЛЕ.      

Прелиминарна рунда (4 тима)

- 4 шампиона лига пласираних од 52. до 55. места на УЕФА ранг листи.

Прва рунда квалификација (34 тима)

- 33 шампиона лига пласираних од 18. до 51. места на УЕФА ранг листи (изузимајуци Лихтенштајн).
- 1 победник прелиминарне рунде.

Друга рунда квалификација (26 тимова)

Стаза шампиона
- 3 шампиона лига пласираних од 15. до 17. места на УЕФА ранг листи...
- 17 победника из прве рунде квалификација. 

Стаза нешампиона
- 6 вицепрвака лига пласираних од 10. до 15. места на УЕФА ранг листи.

Трећа рунда квалификација (20 тимова)

Стаза шампиона
- 2 шампиона лига пласираних на 13. и 14. место УЕФА ранг листе.
- 10 победника из друге квалификационе рунде.

Стаза нешампиона 
- 3 вицепрвака из лига пласираних од 7. до 9. места УЕФА ранг листе.
- 2 трећепласирана тима из лига пласираних на 5. и 6 место УЕФА ранг листе.
- 3 победника из друге рунде квалификација.

Плеј-оф рунда (12 тимова)

Стаза шампиона
- 2 шампиона из лига пласитаних на 11. и 12. место УЕФА ранг листе.
- 6 победника из треће рунде квалификација.

Стаза нешампиона
- 4 победника из треће рунде квалификација.

Групна фаза (32 тима)

- 1 освајач Лиге шампиона из претходне сезоне.
- 1 освајач Лиге Европе из претходне сезоне.
- 10 шампиона из лига пласираних од 1. до 10. места на УЕФА ранг листи.
- 6 вицепрвака из лига пласираних од 1. до 6. места на УЕФА ранг листи.
- 4 трећепласирана тима из лига пласираних од 1. до 4. места на УЕФА ранг листи.
- 4 четвртопласирана тима из лига пласираних од 1. до 4. места на УЕФА ранг листи.
- 4 победника из плеј-офа, стаза шампиона.
- 2 победника из плеј-офа, стаза нешампиона. 



ЛИГА ЕВРОПЕ

Овде већ долази до озбиљних „померања“. Од лета 2021. Лига Европе смањује број учесника са 48 на 32, а чак 22 имаће директан пласман у групну фазу. Осам група по четири учесника, као у Лиги шампиона. И ту долазимо до главне зачкољице - нације испод 15. позиције на УЕФА ранг листи неће имати учеснике у Лиги Европе. Барем не пројектоване. Представници тих земаља до овог такмичења моћи ће да дођу само кроз Лигу шампиона. Односно, прикључиће се квалификацијама за ЛЕ уколико испадну у каснијим фазама квалификација за ЛШ. Пролаз до ЛЕ имаће и освајач ЛЕ2. Да би другопласирани тим у групи наставио такмичење у 1/16 финала, као што смо горе навели, мораће да у полусезонском плеј-офу елиминише један од трећепласираних клубова из ЛШ (у зависности од жреба). У склопу ове реформе и трећепласирани клуб из Лиге Европе имаће шансу да презими у Европи. Исто као у случају ЛШ и ЛЕ... Трећи из ЛЕ против другопласираног у ЛЕ2 за опстанак у еврокуповима. Повлашћени на жребу биће клубови из јачег такмичења...

Прва рунда квалификација (16 тимова)

Стаза шампиона
- 10 поражених екипа из другог кола квалификација за Лигу шампиона из стазе шампиона.

Стаза нешампиона
- 3 освајача домаћег купа за лиге пласиране измеду 13. и 15. места на УЕФА ранг листи.
- 3 тима поражена у другом колу квалификација за Лигу шампиона из стазе нешампиона.

Плеј-оф рунда (20 тимова)

- 6 освајача домаћег купа из лига пласиране измеду 7. и 12. места на УЕФА ранг листи.
- 5 победника из прве рунде квалификација са стазе шампиона.
- 3 победника из прве рунде са стазе нешампиона.
- 6 поражених тимова из трећег кола квалификација за Лигу шампиона са стазе шампиона.

Групна фаза (32 тима)

- 6 освајача домаћег купа за лиге пласиране од 1. до 6 места на УЕФА ранг листи.
- 1 четвртопласирани тим из 5. лиге на ранг листи УЕФА.
- 4 петопласирана тима из лига пласираних измеду 1. и 4. места на УЕФА ранг листи.
- 1 освајач Лиге Европе 2
- 10 победника из плеј-офа
- 4 поражена тима у плеј-офу за Лигу лигу шампиона, стаза шампиона.
- 6 поражених тимова из треће рунде квалификација и плеј-офа за Лигу шампиона, стаза нешампиона (2 из плеј-офа и 4 из трећег кола квалификација).



ЛИГА ЕВРОПЕ 2

Новоформирано такмичење имаће исти формат као Лига шампиона и Лига Европе. У групној фази наћи ће се 32 клуба подељена у осам група по четири. УЕФА тек треба да утаначи све детаље, врло могуће да ће то учинити до краја године, али оквирно много тога већ је познато. Као на пример да ће се ЛЕ2 играти четвртком, пре мечева Лиге Европе. Незванично, почевши од раних поподневних сати. У групну фазу Лиге Европе 2 директан пласман имаће само десет клубова. И то оних десет поражених у плеј-офу за Лигу Европе. Преостала 22 места биће попуњена на доста компликован начин, кроз две стазе квалификација:

Прва рунда квалификација (72 тима)

- 26 освајача домаћег купа за лиге пласиране између 30. и 55. места на УЕФА ранг листи.
- 24 другопласирана тима из шампионата рангираних између 30. и 54. места (изузимајући Лихтенштајн).
- 22 трећепласирана тима из шампионата рангираних између 29. и 51. места (изузимајући Лихтенштајн).

Друга рунда квалификација (110 тимова)

Стаза шампиона
- 20 поражених тимова из прелиминарне и прве рунде квалификација за Лигу шампиона

Стаза нешампиона
- 14 освајача домаћег купа из земаља рангираних измеду 16. и 29 позиције на УЕФА ранг листи.
- 14 другопласираних тимова из земаља рангираних измеду 16. и 29. места.
- 16 трећепласираних (13-28 места).
- 9 четвртопласираних (7-15 места).
- 1 петопласирани из шесте лиге са УЕФА ранг листе.
- 36 победника из прве рунде квалификација

Трећа рунда квалификација (62 тима)

Стаза шампиона
- 10 победника из друге рунде квалификација за шампионе

Стаза нешампиона
- 6 трећепласираних из шампионата пласираних између 7. и 12. места на УЕФА ранг листи.
- 1 четвртопласирани из шестог шампионата по УЕФА ранг листи.
- 45 победника из друге рунде квалификација.

Плеј-оф рунда (44 тима)

Стаза шампиона
- 5 победника из треће рунде квалификација за шампионе.
- 5 поражених тимова из треће рунде квалификација за Лигу Европе (стаза шампиона).

Стаза нешампиона
- 4 шестопласирана тима из шампионата рангираних између 1. и 4. места на УЕФА ранг листи.
- 1 петопласирани тим из петог најбољег шампионата Европе.
- 26 победника из треће рунде квалификација.
- 3 поражена тима из трећег кола квалификација за Лигу Европе (стаза нешампиона). 

Групна фаза (32 тима)

- 5 победника у плеј-оф рунди за шампионе
- 17 победника у плеј-оф рунди за нешампионе
- 10 поражених тимова у плеј-офу за Лигу Европе.



Колико год ово горе наведено компликовано изгледало - а није превише, када се мало боље загледате - до једног закључка није тешко доћи; и он је свакако у колизији са званичним ставом који пласирају из Ниона: у групним фазама Лиге шампиона и Лиге Европе (заједно) преостаће свега 16 места за квалификанте (6 Лига шампиона + 10 Лига Европе). Или у преводу: за велике и богате биће резервисано чак 48 места у групној фази та два такмичења. Од чега ће тридесетак места заузети искључиво тимови из ТОП 10 лига.

А примера ради, ове сезоне, кроз четири рунде квалификација, само у Лигу Европе пласирао се 21 клуб...

Из Ниона ће, наравно, и даље тврдити да је све што раде искључиво намењено добробити и просперитету фудбала, да ће захваљујући овој реконструкцији клубови из мање развијених земаља добити шансу да дуже играју Европу, па чак и да много лакше презиме у еврокуповима. Али има и оних који упућују на „читање ситних слова“ у тој Уефиној бајци. А она, чини се, недвосмислено слажу неку другачију, реалнију причу, која каже да ће мали заиста имати више утакмица у Европи, али у трећеразредном такмичењу, чији ће искључиво шампион моћи да напредује у „вишу лигу“.    

Притом, мали и сиромашни ни у том свом новом царству неће играти само са себи равнима. Главну реч и у ЛЕ2, назире се то већ сада, водиће клубови из најјачих лига, пошто је предвиђено да шестопласиране екипе из Енглеске, Шпаније, Италије и Немачке добију место у плеј-офу. А затим и трећепласирани, четвртопласирани тимови из Португалије, Холандије, Турске, Белгије...

Да примеса елитистичких претензија постоји и у том новом такмичењу јасно је и по новом полусезонском плеј-офу, који јасно фаворизује екипе из Лиге Европе. Друго место у групи ЛЕ 2 не гарантује европско пролеће, већ ће тих осам екипа морати да разиграва са трећепласираним клубовима из ЛЕ. Јасно, УЕФА на тај начин жели да додатно филтрира, како би у игри што дуже задржала оне најквалитетније тимове, који ће гарантовати већу зараду са сваког аспекта.

Познати дански новинар Клаус Егелунд, човек са врло добрим контактима у ЕКА, недавно је нашироко писао на ову тему:

"Увођење трећег такмичења понудиће опцију мањим фудбалским нацијама да зараде пристојан део од новог, већег финансијског колача. Истовремено, њима ће скраћење Лиге Европе смањити могућност продора у важнија такмичења, самим тим и ограничити приходе који би требало да буду енормни када наступи нови систем такмичења. Према неким проценама и пројекцијама, шансе да дански тим који није био шампион дође до Лиге Европе износе око 2,5 посто", писао је Егелунд.

Данац је отишао и корак даље, предвиђајући шта ће бити након 2024...

"Велике нације ће елиминисати сваку могућност да се њихови клубови „бакћу“ с малим клубовима. Такође, могло би лако да се деси да од 2024. године имамо Лигу шампиона на два нивоа, са учесницима који би је играли на основу пласмана из претходне сезоне и онима што би долазили по систему позивница", објаснио је Егелунд.

Али да не идемо овога пута толико далеко и да се концентришемо на оно што носи тај период од 2021. до 2024. Незванично се претходних месеци могло чути и прочитати да носи значајно увећен наградни фонд. О буџету за Лигу Европе 2 надлежни у Ниону тек треба да разговарају, а претпоставка је да би фондови за Лигу Европе кроз три године могли да достигну актуелне наградне фондове за учеснике Лиге шампиона.

Зашто је битно до сезоне 2021/22. достићи позицију 15. УЕФА ранг листи националних асоцијација?

Кључно питање...

Мада УЕФА још није искристалисала све детаље око ЛЕ2, реално је очекивати да то такмичење неће доносити једнак број бодова за национални коефицијент као Лига шампиона и Лига Европе. Самим тим, земље које буду пласиране испод 15. позиције - а већ смо констатовали да оне неће имати тимове у квалификацијама за Лигу Европе, осим шампиона који испадне из квалификација за ЛШ и то након првог кола - биће опасно хендикепиране у трци са 15 најбољих. Самим тим, ствараће се све већи јаз између ТОП 15 и свих осталих. Да не говоримо о томе да 15. позиција доноси два места у квалификацијама за Лигу шампиона. Поред та два места у ЛШ, по новом формату, још један клуб те државе ишао би у квалифиакције за Лиги Европе и још два у квалификације за Лигу Европе 2. А већ 16. позиција значи једног представника мање у Европи и што је још важније - само једног у квалификацијама за ЛШ, односно преостала три у ЛЕ2. У Лиги Европе - нико!

Текућа сезона важна је за српске клубове јер је последња која улази у обрачун пред старт новог трогодишњег циклуса. Идеално би, дакле, било да до 15. места дођемо ове сезоне, односно да ту будемо у пролеће 2020, када листа буде верификована од стране УЕФА.

Какве су шансе за то?

Ако ћемо реално, нису велике. Али исто тако морамо да констатујемо да никада нисмо били ближе том деценијском сну.



На фотографији изнад можете видети нашу тренутну позицију, односно колико нам беже Грци, који тренутно држе 15. место. Ради се о свега 1.600 бодова. Свега... Наравно, много је лакше рећи него достићи. Велика предност Србије је у томе што има два представника у групној фази, за разлику од Грка, али нису нам ривали само Грци. Ту је Кипар са Апоелом, који има реалативно лаку групу у Лиги Европе (Севиља, Карабаг, Диделанж) и за очекивати је да узме доста бодова. Хрвати зависе од Динама (Манчестер Сити, Шахтјор и Аталанта - група у Лиги шампиона), док Шкоти имају два тима у Лиги Европе (Селтик - Лацио, Рен, Клуж; Ренџерс - Фајенорд, Јанг Бојс, Порто) и уз Швајцарце највећа су претња када говоримо о земљама тренутно пласираним испод Србије. Швајцарска има чак три тима у групној фази (Лугано, Базел, Јанг Бојс), али и 2.700 бодова мање...

Оно што нам иде наруку јесте што Данци (14. позиција) имају само Копенхаген у групној фази (група са Динамом из Кијева, Луганом и Малмеом), односно што се прашка Славија (Чеси 13. актуелној на листи) неће накупити бодова у групи са Барселоном, Интером и Дортмундом. Наравно, обе земље су у бодовној предности у односу на Србију.

Узимајући у обзир састав групе (Манчестер Јунајтед, Астана, АЗ Алкамар), Партизан је у врло доброј позицији да нашој земљи доносе неки бод. Звезди ће бити теже против Бајерна и Тотенхема, али ту је и Олимпијакос, грчки тим, директан ривал, против ког би добри резултати могли да буду кључни. Притом, Грцима ће сви бодови Олија бити дељени са пет, колико су клубова имали у Европи на старту ове сезоне. Нама са четири.

Чиста пројекција: у случају да Партизан прође групу уз бар две победе, а Звезда успе да дође до трећег места, елиминише Олимпијакос и обезбеди пролеће у Европи, готово је извесно да бисмо претекли Грке. Е сад, ту су и остали ривали. Ваља навијати за поразе Динама, Ренџерса и Селтика, Апоела...

Уколико се ове сезоне и не докопамо тог фамозног 15. места неће бити катастрофа, али у сезони после ове, а посебно касније, када крене ЛЕ2, биће све теже. Да не кажемо немогуће, поготово уколико се неки трећи клуб не прикључи Црвеној звезди и Партизану и почне да осваја бодове.

Подсетимо, национални коефицијент обрачунава се тако што се сви бодови клубова једне земље саберу, а онда поделе са бројем клубова који су те сезоне играли Европу. У случају Србије бодови се деле са четири. Наша земља је у текућој сезони сакупила 16,0 бодова (Звезда 8,5, Партизан 4,5, Чукарички 2,5, Раднички 0,5). Када се то подели са четири долазимо до цифре 4,0. Само једна земља сакупила је више бодова у текућој сезони од Србије, за сада. То је Шкотска - 4,5. Наравно, велики тек треба да почну да освајају бодове, тако да ову позицију сигурно нећемо задржати...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар