Душан Јањић поручио: Додиково доба је прошло

- Додиково доба је прошло, каже у интервјуу за Радиосарајево предсједник Управног одбора Форума за етничке односе и политички аналитичар др.  Душан Јањић.

Босна и Херцеговина 13.09.2019 | 08:57
Душан Јањић поручио: Додиково доба је прошло
"Америка ће завршити своје послове на Балкану", казао је Јањић.

Замрзнуто друштво

Осврнувши се на став специјалног америчког изасланика за Балкан Маттхеw Палмера, да је Даyтонски споразум подложан измјенама, Јањић подсјећа да је он и до сада у више наврата допуњаван и мијењан.

Палмеровом ставу се, подсјетимо, ових дана отворено успротивио Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

"Ево само Мадридске смјернице, па тзв. бонска овлаштења. Дакле, прича да је Даyтонски споразум у тексту који је усвојен у Даyтону "закуцан", да је Свето писмо, није одржива. Уосталом, и Свето писмо има своје тумачење. Хоћу да кажем да тај амерички став није никаква новина, осим што је новина да Америка има специјалног изасланика за Балкан и да су међу његовим приоритетима Босна и Херцеговина и Сјеверна Македонија, да ће се они тиме бавити. То треба схватити као озбиљну посвећеност. Да подсјетим да је Америка стајала иза свих досадашњих покушаја који су пропадали, као "априлски пакет", "бутмирски процес" и слично", говори Јањић.

У том смислу, нагласио је да је БиХ је зрела за реформе.

"Овако као је тренутно функционисање њено, то је замрзнуто друштво које више не може ни владу да направи! Очигледно да је инсистирање на непромјењивости самог базичног документа води ка инсистирању да се не може промијенити ништа... И онда смо ми дошли до ситуације да је вријеме прегазило односе, а очигледна је борба, и ту сад спадају и Додик, али и СДА и ХДЗ, тих странака које с никле на етнонационализму да задрже онај монопол на представљање својих народа", истиче он.

Међутим, подвлачећи управо оно што је недавно казао и сам Палмер, подсјећа да се америчка и савремена политика заснивају на грађанину.

"Очигледно да се мора мало, како би рекли Американци, показати креативности и признавања реалности, а то значи да се, на примјер, у изборном систему, у уставном систему мора наћи баланс између представљања народа и ентитета, а унутар ФБиХ још и кантона, те, с друге стране, грађана. И Америка има Конгрес који је састављен од Конгреса и Сената. Сенат представља државе и народе. Босна и Херцеговина или ће мијењати своју институционалну структуру, или ће се, на крају, као друштво унутар себе урушити. А то може довести до етничких скоба", упозорава Јањић.

Вршљање Русије

Други важан аспект снажнијег америчког ангажмана, оног што Јањић назива новом америчком политиком, види и у чињеници да се, како каже, неће се толерисати вршљање Русије на Балкану.

"Као и рад Русије против интереса Европске уније, Америке и НАТО. Одатле проистиче оштар став према политици коју заговара, морам да кажем, чак и ХДЗ, блокирајући ове процесе, али прије свега Милорад Додик. И онда, наравно, слиједи Додикова реакција, јер он мора да брани своју позицију, ако ништа пред Москвом. Видјели сте његов најновији интервју, то је интервју намијењен Москви", подвлачи Јањић.

Америка, с друге стране, разумије да та прича о европској будућности нереална с  обзиром да нема одговарајућих услова за реформе у земљама кандидатима.

Један од блокирајућих услова је неадекватно изборно законодавство, уставна рјешења, начин контроле економије... Све то, по Јањићу, Американци сада желе да промијене.

"Пошто је њима јасно да реформе дуго трају, мора прво да се дефинише статус у НАТО-у. Тиме се ствара безбједносни спољни оквир да се зауставе ови процеси нарушавања која воде ка могућној обнови сукоба. И друго, да се заустави руско мијешање у унутрашње ствари БиХ преко РС, али и да се контролише Ердоганово разигравање политике преко СДА", ријечи су Јањића.

Према Јањићу, још једна елемент важан је у америчком супротстављању Русији на просторима Балкана.

Подсјећа да је прије неколико дана Велика Британија донијела одлуку да иде на изградњу и примјену стратегије координације свих елемента у супротстављању руском утицају. Од економских, институционалних до војних.

"Ово што ради Британија, то ће ускоро урадити и Европска комисија. Дакле, координација свих елемената у супротстављању руском утицају, каже предсједник Управног одбора Форума за етничке односе и политички аналитичар.

Американци - бржи и робуснији

Шта то значи у контексту Балкана?

"Америка ће на томе инсистирати на Балкану. Има једна ствар. Амерички рокови су увијек краћи од наших рокова. Њихови рокови су од до предсједничких избора. То значи да ће се од сада до фебруара јасно дефинисати стратегије и сви елементи политике.  А онда од фебруара 2020. креће реализација, без обзира ко ће бити предсједник на изборима који долазе. Та реализација иде без обзира ко ће бит предсједник и побједник на изборима који долазе. Та реализација која се дефинише до фебруара 2020. године, она ће онда да траје. Ми видимо и на примјеру Косова, ако хоћете и Даyтона, да нема одступања од америчке демократске политике. И даље се и једно и друго, и Косово и БиХ, сматрају незавршеним пословима Америке. Америка ће завршити своје послове", сматра Јањић.

На питање каква би могла бити нова америчка политика и у којем ће правцу ићи, те може ли се то поредити са познатом шатл дипломацијом Рицхарда Холброокеа. Јањић подсјећа да је нови амерички предсједник "човјек краћег живца".

"Они ће бити ефикаснији, бржи, робуснији, него што је био можда демократа Холброоке.Не можемо се поредити личности Палемера и Холброокеа, али политике можемо. Садашња републиканска политика, као на унутрашњем и на глобалном плану, на Балкану и у БиХ ће бити робуснија, краћег прага толеранције за неизвршавање и врло спремна да ствари преведе на безбједоносно-војни терен", наглашава он.

Надаље, подсјећа на оно што ја мање упадљиво код нас – да Москва је прије годину и по промијенила своју политику.

''До прије годину и по и Србији, а вјероватно и Милораду Додику је (из Москве) казано урадите све да се не шири НАТО. Ми не толеришемо ваше чланство у НАТО-у. Црној Гори су, међутим, раније дали сагласност за чланство у НАТО-у под усовом да нема ракета с бојевим главама и да на њезиној територији нема више од 2500 страних војника. Међутим, то се заоштрило, да би прије годину и пол и Владимир Путин и Сергеј Лавров рекли: нема ни уласка у ЕУ! То је апсолутно јасно", наглашава предсједник Управног одбора Форума за етничке односе.

Отуда, анализира, оне поруке које је Србија добила у Хелсинкију.

"Ако се 21. октобра потпише уговор с Путиновом Евроазијском унијом, то није обичан трговачки уговор како хоће да га представи Ивица Дачић. Дакле, из Брисела ће поручити: заборавите ЕУ, ми ћемо одговорити. Како ће одговорити? Па механизмом који ће сада усавршити у расправи о Бреxиту. Што си узео мораш да вратиш! Ми смо друштва финансираних, и Босна и Србија задњих 20 година, опет у сарадњи са ЕУ. Почевши од оних институционалних грантова, у случају Србије 2,5 милијарде еура само за администрацију. Ако Британија мора да врати 58 милијарди фунти, морамо и ми. Онда се ту поставља питање. Шта то има предност? Етнонационализам појединих вођа или могућност друштва да плати", вели Јањић.

Што се Додика тиче, Јањић наглашава он што је,вјерује, њему Москва рекла:

"Москва му је рекла да врши опструкције стабилизације БиХ с циљем заустављања ЕУ и НАТО-а. То је, нажалост, политика коју Београд прати. У том простору Додик некад буде лидер, некад буде пратилац. Али, он је свакодневна компонента наших живота, суграђанин у Београду, профитер етнонационалног принципа, има два држављанства... Код мене су ту поставља не само морало питање: "Ко си ти, како можеш да волиш више другу државу од своје?!", рекао је Јањић.

Дугме на Брчко

Вјерује да ће ускоро на сцену бити враћени стари модели притисака моћних држава свијета.

"За Додика ће се поново увести онај принцип - до петка у поноћ ако ово не урадиш, Брчко излази из РС и то је крај приче Миле Додика.  Додик може увијек да иде до једне тачке, а та тачка је очување територијалног ентитета или везе унутар РС. Без Брчког ње нема. Сви знају да је то дугме када се притисне Миле Додик прихвата. Додик против њега неће ићи", вели Јањић. 

Иако Додика види важним и бокирајућим фактором, јако је забринуто на укупним односима. Зато и полемике између ХДЗ и СДА види као "нову димензија распада".

"Докле може трајати БиХ? Ако ико мисли да ће било ко у регији или ЕУ, у Америци, толерисати и финансиати овако како се понашају, вара се. Да кажу да њима не треба влада док се не договоримо око кантона. Друштво које нема владу, то је као брод без посаде. Бх. друштво ће се улупати и у унутрашњем плану, у обнову сукоба и реторике. Ја кад слушам политичаре из БиХ ја не знам о чему они причају. То је нека реалност, метаидеологија која је изведена из базичних ставова Фрање Туђмана, Алије Изетбеговића и  Слободана Милошевића. То нема везе с управљањем процесима. Политика која дође дотле да политичари не управљају процесима, али блокирају и производе проблеме, не може дуго да траје. Због тога ја мислим да ће интервенција (међународних фактора, оп.а.) бити добро осмишљена, припремљена и да ће се добрим дијелом односити на Хрватску која мора мијењати политику. Пленковћева политика се мора мијењати. Али и на Србију", закључио је Јањић.

(Радио Сарајево)

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

СНСД+ ДЕМОС+Баја Патак

13.09.2019 07:02

Овај тајкунски систем се наузимао и нема висе ста да узме. Годинама патимо од стагнације у развоју. Имамо само дубоко инсталиране дзепове тајкуна и политицара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.09.2019 08:54

Као да си рекао да је доба Чернобиља прошло. Сама несрећа је заустављена али страшне посљедице остају деценијама...

Name

Ре

13.09.2019 09:12

Па ово ја стално трубим да воде политику личне промоције а не напретка и правног система. А то будала зна да немозе трајати ако желиш напред мораш радити на јачању државе и државних институција а све остало од ентитета до мјесне заједнице мора да ради по закону и то је уређене гдје нема приоритет ни странка ни лидер него закон

Name

МАРКО ПАВИЋ

13.09.2019 12:06

Е НЕК ЋЕ ПАСТИ И НЕК ВИДИ КАКО ЈЕ КАД ЈАЧИ УДАРИ! МЕНЕ И ПЕРУ ОЋЕ ДА УНИШТИ ИЗ СВОГ ХИРА И БАХАТОСТИ А ЧУВАМО МУ ВЛАДУ И СКУПШТИНСКУ ВЕЋИНУ ВЕЋ 15 ГОДИНА!

Name

Гангаго

13.09.2019 12:58

Додик је "сацувао" РС као територију, али је изгубио људе!

Name

РС НИЈЕ ДОДИК

13.09.2019 14:23

РС као територија никад није био упитан али су људи попут Додика упитни Додик својим растурањем БиХ растура РС и на крају ко је губитник,овај це ако бог да у Русију РС опет ако бог да добити једну гарнитуру младих не оптерецених историјом политицара,који су свјесни да нема РС безБИХ и обрнуто

Name

секретарица

13.09.2019 18:27

Бајина ера је на измаку ал се труди да пре тог направи сто веци раздор као прави садист

Name

@ РС НИЈЕ ДОДИГ

14.09.2019 07:37

Неколико пута сам понављао, пропагирати да ће урушавање БиХ као државе штетити само једној страни је тешка илузија и глупост, осим тога, таква пропаганда код бошњачког народа ствара додатни страх од губитка државе, то је за њих бити или не бити, логички тако му дође. Додиг је добијао изборе пљувајући по држави на чијем је челу, његова политика је самодеструктивна и што каже овај аналитичар она је већ при крају.

Name

момо

15.09.2019 20:11

Цуј просло , сад кад је пола Републике Србске отисло вани и покрао нам је 15 година зивота,а себи обезбједио праунуке ловом ,казе његово је просло. Боље би било да сад његово долази тј у затвор дозивотно за унестене зивоте и зивотно вријеме

Name

Милан

13.09.2019 07:18

Од свих балканских предсједника не се могао направити један нормалан цовјек.До-до је само један од високих комесара за исељавање "робова" на Запад и то доста успјесан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емилија

13.09.2019 12:43

Потписујем! До-дин-сан је исто тако инсталисани полтрон, среброљубац. Фуј!

Name

Г

14.09.2019 01:25

Да додам, Додо це емигрирати у Србију и постати предсједник Србије а Вучиц о том појма нема.

Name

007

13.09.2019 07:25

Свему дође крај.Сада је вероватно неко други у игри,а не именом Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

13.09.2019 08:27

ЉУДИ МОЈИ, ПОЛИТИЧКИ КРАЈ ДОДЈЕ СВИМА ПА ЋЕ И ДОДИКУ.ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ КРЕНУЛО! КАД СУ МОГЛЧИ ПАСТИ МИЛОШЕВИЋ, ГАДАФИ, АРАФАТ, САНАДЕР...И МОГОГИ ДРУГИ ЈАЧИ ИГРАЧИ ОД ДОДИКА, ПАШЋЕ И МИЛЕ!

Name

БЛ

13.09.2019 09:39

Додик је америци цовијек. Они це га склонути када буду имали потребу. Амери контролису све! Дали директно или посредство својих европских агената. Додик је информисан о свему вец одавно. Од првог дана знао је које иза њега и гдје је и са киме је. Добро је знао да це успијете са познавањем менталитета народа. Сада је за све касно. Треба се борити да се младе генерације исцупају из овога хаоса! А јос нисмо свесни каква нас еконска криза мозе преко ноци да захвати. Рс је дузна два буџета, све је распродаја, тајкуни су јос ту да исцупају последњу дусу ове земље и народа. И они односе на вец припремљене зивотне дестинације.

Name

Q

13.09.2019 07:32

Јако паметан човјек и требало би га узети за озбиљно и замислити се о ово е што пише док није касно. Камо среће да овако јек саветује владу а е неки душелизци увлакачи и разни папци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.09.2019 08:36

Нас народ неволи истину.

Name

Како да није

13.09.2019 09:33

Наруцених пророка за вецеру висе смо се наслусали. Данас це ради саке долара да трљезгају којеста. Русија није спремна да се одрекне утицаја на Балкану И никада није. Први Свјетски Рат није избио ради престолонасљедника Фердинанда вец покусаја Аустриа-Угарске да са ових простора истисну руски утицај. Амери су се морали повуци из Афгханистана јер нису могли финанцијски издрзати толике троскове и потребу да финансирају војну утрку са Кином. Кина је сада способна да у неколико сати унисти све војне ефективе Амера на Пацифику. На блиском истоку који је далеко вазнији немогу да се супротставе утицају Ирана и полако губе стратеске тацке једну за другом. Саудијска Арабија тоне у дубоку задузеност И на прагу је колапса. ЕУ је забављена економским дубиозама са Њемацком која има унутрасњу задузеност од 120% БДП-а. То је реалност.

Name

ре Q

13.09.2019 10:36

Немој ми мајке ти о њwговој памwти, од кога добива паре тако и прица,прАТИМ ГА 15 ГОДИНА НИКАД НИСТА ево само сто није ријесено косово.

Name

Паметан

13.09.2019 11:55

Не знам ста је тупаметно. Имам покусај цитања његове књиге, оно је бозе сацувај, толико острасцености и субјективности да подсјеца на оне партијске листове из доба комунизма.

Name

Хммм??

13.09.2019 07:38

""За Додика ће се поново увести онај принцип - до петка у поноћ ако ово не урадиш, Брчко излази из РС, и то је крај приче Миле Додика..." О чему овај аналитичар говори, па Брчко дистрик је одавно изван РС-е, Брчко је практично трећи ентитет, можда мисли да би се дистрикт мога додати Федерацији на управљање,??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2019 08:35

То је било тада,рудоња није послусао и Брцко је одузето РСу.

Name

Ре

13.09.2019 08:36

Сада це му реци одступи или укидамо ентитете и павимо градјанску дрзаву,као сто је Американац и рекао.

Name

Унмм?

13.09.2019 08:51

Па говори о томе бас како Брцко није висе дио РСа јер је Додо трговао и правио се много паметан Лактасанин против свјетских сила. И попусио несто велико.

Name

Ре Хмммм

13.09.2019 09:10

Баш то додати институцијама БиХ на управљање. А стратешки знаш шта Брчко значи за РС теритотојално

Name

Сдс Фоца

13.09.2019 07:39

Опет це нас Додо """побуцати ко крме масну крпу"""

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

13.09.2019 08:22

Зар има СДС у Фочи?

Name

За Е

13.09.2019 10:35

Има има, у КПЗ Фоча.

Name

Нострадамус

13.09.2019 07:45

Мислин да су Хрвати увијек уз ЕУ и Америку и то свима треба бити јасно.Хрватска је у Нато-у то знаци да нико од хрвата у БиХ не мозе да казе ми нисмо да БиХ буде цланица Нато-а.Муслимани Босњаци иако немају неку благонаклоност према Нато-у немају друго рјесење.Остао је само Снсд и Додик који себе представљају као водје Српског народа и они и јесу ту да нас воде,али у нестанак.Покусај да са Цовицем и Хдз прави неки савез против Нато-а је исто као гасити позар бензином.Било какав сукоб у БиХ ХДЗ и СДА су на заједницком фронту и то се оваквом политиком Снсд-а никада неце промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.09.2019 08:40

Да, треба бити свјестан и рећи отворено да Хрватска као чланица НАТО никада неће дозволити да граница Србије буде 60 Км од Загреба, у ту идеју ко вјерује он је за психијатријско посматрање.

Name

РЕ ре

13.09.2019 10:36

Добар виц "Хрватска неће дозволити" , јест мајку му, баш је јака сила та Рвацка.

Name

синип

14.09.2019 19:45

А може да буде на 60 км од Београда? Суви геније...

Name

Брут

13.09.2019 07:56

Јањицу ти не знас ко је врх хоботнице. Зато дајес овакав коментар. Док код западу одговара Додик це бити вјерни слуга. Оног тренутка кад буде истросен они га пустају низ воду и износе прљав вес о њрму и његовим вјерним.интересним слугама, а тај це потез обрадовати сиромасно становниство РС и они це поздравити тај потез опет без оцију да долазе спасиоци да узму своје кредите које сад полако пласирају. Енергетски систем, суме, рудникр итд. Опет це на власт доведти своје људе и све тако у круг. Немоцни смо у овом тренутку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2019 09:02

Па истрошен је.

Name

007

16.09.2019 19:12

Е моја будала иди на психијатрију лечи се. НАТО је разорио све што је ваљало привредних и војних објеката у Србији и бобардовао положаја војске Р.Српске ставио се на једну страну и да срби буду за НАТО. Апсурд...

Name

борац

13.09.2019 08:35

Лијепо ово писе али ко то да процита од наси гласаца (саторске раје)ма нико реко Додик и тако је марва остаје марва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАТКО И ЈАСНО

13.09.2019 08:45

----------ОВО ЈЕ БОЛНА ИСТИНА,АЛИ ЈОС УВИЈЕК НАМА НЕПОЗНАТА----------ЈОС СЕ МИ БАВИМО ГЛУПОСТИМА-ВЈЕРОМ-РЕЛИГИЈОМ------------НАЈВЕЦИ НАС НЕПРИЈАТЕЉ ЈЕ ВЛАСТ,А МИ БИРАЛИ ИСТЕ------------ЗНАМ ЈА НАС,ЈЕБОТИ НАС--------------------------------------------

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви Бијељина

13.09.2019 10:08

О цему ти...цуј ми се бавимо глупостима:вјером,религијом.Да ли си ти свјестан о цему писес.Па цему да уцим своју дјецу него да имају вјеру и религију и да вјерују у Бога и да буду добри људи,да не мрзе.Дал мозда треба да их уцим лазном братству и јединству и да за двадесет година иде у рат против тога лазног брата.Само подјела и боље је да смо добре комсије него лазна браца.

Name

Атеиста

13.09.2019 19:27

У пристојним и културним земљама религија је превазиђена. Нема је у јавности, политици, медијима. Сјављена у цркве,џамије, коме треба нађе је. И не буса се, поштује и друге и не оптерећује их. А и свештенство зна гдје им је мјесто, не гурају се гдје не треба.

Name

хасимага

13.09.2019 09:10

Српски народ треба да показе зрелост и Баји да црвени картон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2019 10:38

Док ви махате са зеленим картонима, нема од црвенога нашом Баји ништа.

Name

...ре

13.09.2019 13:06

НАРОД НЕЋЕ АЛИ СТРАНЦИ ХОЋЕ!

Name

Свима

13.09.2019 10:42

њима једном мора доци крај то је свако јасно али дали це ико одговарати за стотине хиљада унистених породица и пустосење земље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.09.2019 12:32

Мислиш на задњи рат????

Name

Не

13.09.2019 13:02

него ово послије рата је горе пустосење него у рату!

Name

13.09.2019 11:23

Незна Јањиц ниста,Додика мозе само народ смјенити а не видим и засто би.Политицка идеологија,идеје циљеви су исти и код позиције и опозиције: - БиХ није моја дрзава - самостална РС - уједињење са Србијом -не у НАТО ..... и сутра Додика на силу да смјене смјернице исте иста политика само други играци ПС.,нисам сендвицар не зивим у БиХ ни у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

13.09.2019 11:59

Аха..просло,просло.Њему сад тек нико ниста не мозе.Бунтовници отисли и одлазе и даље.Остају само пензионери гладни и дупеувлакаци који гласају за њега а ниста не доприносе друству.Само рак мозе спасти од њега !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.09.2019 12:33

По теби треба побити све пензионере и иунвалиде,да би ти дошао,као нерадник до корице хлеба.

Name

Хе Хе

13.09.2019 13:55

Срби су безброј пута погресно процијенили ситуацију, засто би сада поступили исправно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2019 03:21

Јасно повјесно доказано доцекавси Нацисте у Загребу као ослободиоце. Срби увијек одаберу криву страну.

Name

мр

13.09.2019 17:01

На свим пољима попадамо. Никад горих политичара и руководилаца изузев малог броја појединаца који кад се покажу способним буду уклоњени милом или силом. На крају ће нас Амери дотући. Скоро све радимо како неваља. Ко да су нам вране појеле мозак или је ипак новац одрадио своје.?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

13.09.2019 18:12

Овај тзв. велики вођа није никад ни требао доћи на власт, није то ничим заслужио, али довели га ови из међународне заједнице да ради како они кажу, а углавном то је за лични интерес и против РС-а .

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

14.09.2019 19:43

'Еботе ови аналитичари искачу испод сваког камена кад га преврнеш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раздруживач

15.09.2019 09:33

Волио бих да видим које се предвиђање аналлитичара Јанића остварило ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

15.09.2019 21:12

Волио би и он... :-)

Name

Ру

15.09.2019 16:41

Дајте нам 200мрд.€ помоћи.....Није овај народ глуп,па да не зна да смо за запад "базен радне снаге"......

ОДГОВОРИТЕ