Бивши радник РиТ-е Угљевик штрајкује глађу

Бивши радник РиТЕ Угљевик, Миленко Манојловић још увијек мирно протестује због отказа који је добио у овом предузећу. Он скоро 20 дана сједи на једној од клупа недалеко од зграде Владе РС. Одбија помоћ, а за сада му се нико од надлежних инситуција није обратио.

Република Српска 12.09.2019 | 13:20
Бивши радник РиТ-е Угљевик штрајкује глађу
Миленко Манојловић већ 18 дана штајкује глађу. Видно онемоћао, поручује да је према њему учињена велика неправда. Посјети га тек понеки новинар или случајни пролазник. Помоћ одбија. Има само један захтјев.

"Тражим само да се испита читав случај мога отказа у предузећу РиТЕ Угљевик. Ко сам био, шта сам био и како сам доведен до овога да 18. дан штајкујем глађу и да ми се још нико није обратио", каже Миленко Манојловић.

Прошле су двије године од када је изгубио посао у РиТЕ „Угљевик“. Понавља да се против њега водио организовани процес, јер се није слагао са неким одлукама. Отказ је услиједио пошто неколико дана није отишао на посао. Каже да му нису дозволили да образложи разлоге недоласка и да му је уручен отказ.

"Не само што ми није било дозвољено да изнесем ништа у своју одбрану, него и оно мало што су ме питали на јавној расправи која је одржана по том питању, и што сам им рекао, нису унијели у записник. Исто тако је било и код полицијских службеника у Полицијској станици у Угљевику, који су са мном једно разговарали, а издали су документ на коме нешто сасвим друго пише. Од самог почетка овог процеса неко жели да ме прогласи лудим и ментално неурачунљивим, за шта имам и доказе", казао је Манојловић.

Како би се његов случај ријешио, обраћао се на више адреса. О свему су упознати и у кабинету предсједника Владе РС, у ресорном министарству, али у и Народној скупштини РС. У одговору који је Манојловић добио из кабинета премијера, наводи се да су послали званичан допис Министарству енергетике да се сви наводи провјере. Из Министарства енергетике и рударства, Манојловић није добио одговор, али зато јесте наша телевизија, гдје нам је потврђено да је и сам министар Петар Ђокић упознат са случајем.

У разговору са управом РиТЕ „Угљевик“, министар Петар Ђокић је препоручио да се још једном сагледају и размотре све чињенице везане за радно-правни статус радника Миленка Манојловића.
Напомињемо да Министарство енергетике и рударства Републике Српске нема ниједан законом прописан механизам на основу ког би могло да утиче на запошљавање радника у привредним друштвима.

Из одговора конкретније ствари попут тога шта се намјерава предузети по овом питању, нисмо добили. Из управе РиТе Угљевик нису жељели ништа коментарисати, иако смо им уредно послали два упита са питањима. МиленкА Манојловића, данас је посјетио и предсједник Удружења грађана „Мозаик пријатељства“ из Бањалуке.

"Многи људи који данас раде у име наше државе и добијају плату од наших суграђана, требају да схвате да морају да раде свој посао, зато што овај човјек овдје буде на улици, у тешким условима. Зато и замољавам, не наређујем јер нисам неко да наређује, али мислим да треба да се посвете овом случају, јер то се све може брзо ријешити. Сигурно постоји неки неспоразум, неко урадио нешто што није смио да уради, тако да треба да реагује да би се овом човјеку помогло", казао је Мирослав Субашић, предсједник Удружења грађана "Мозаик пријатељства".

Још већи проблем за Манојловића биће и лоше вријеме и све нижа температура, јер он током цијелог дана сједи на овој клупи, у тишини држећи пар транспарената. Како нам је у разговору рекао, не намјерава да одустане од штрајка јер нема куд и коме да оде.

БН ТВ

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Q

12.09.2019 11:54

Е мој Миленко боли њи уво што ти штрајкује глад у можеш и цркнути било би свеједно.. Иди кући жени деци наједи се и ко им је... Е матер. Овде без револуције нема промјене. А сам као појединац или о ања група неможе направити ништа. ЕНО људи тра. Или правду за убијено дете па добили пендрек и хапшење. Ал кад је био онај највећи протест кад је трги око трга било све пуно сакрили су се ко мишеви. Тако да само себи још више шкодиш они и даље сједе у фотељама возају се аутима од 100 хиљада к Једу суши ИТФ и боли их. Тако да правду нећеш добити убијена је убили су је као и народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

12.09.2019 15:51

Актуелни директор РИТЕ,ваља кеш у ковертама,продаје приватницима на црно угаљ,СИПА је нешто документовала...биће занимљиво наредних дана!?

Name

Прелиц Д.

12.09.2019 17:15

Сви ми знамо ко је полу писмени Петар Дјокиц,и колико је од рите Угљевик узео кеса,дал кроз јавне набавке,запослења или подизводјацке фирме које је он ту довео да музу те.Угљевик

Name

Ре

12.09.2019 18:16

Е па нема пити по десет дана И радит кад ти наум падне

Name

Ре

12.09.2019 18:21

Нигдје нема веце толеранције него у угљевик па то је висе него никад у југи ал неки превисе сваку цасу па какви тамо раде па то је иза пију недолазе на посо по пар мјесто борацка запосљава све само пијанице па сваки дан то гледам И Јо'с казу ја сам се борио за ову електрану то је иза а постени радници немогу доци на ред ал ускоро јој је крај

Name

Реддо

12.09.2019 18:25

Е то си несто превисе направио ил си као ил ниси долазио мјесецима има вас пуно сто сте примали плате да би карли примјер радник карли нафту ухвацени И крива И'м рудник И електрана

Name

Ре

12.09.2019 19:38

Колико је ова власт и држава изградила електране ранга Вишеграда и Угљевика. Зашто је отете наш рудник у Станрима и дат страном окупатору кога зову инвеститором да на српској земљи коју су српски борци бранили окупира наше руднике и гради страну енглеску електрану. Требало би српски борци да се дигну на оружје, па као што су бранили рафинерије и ослобађали, да данас бране и ослобађају наш рудник у Станарима и Љубији који су пали без испаљеног метка.

Name

Бојан

12.09.2019 12:24

Узмес Миленко ти правду у своје руке и знас како ријесис проблем,а не то сто радис..А не знам ста би са Цубриловицем сто реце да це те вратит на посао кад је гостово на БНТВ у једној емисији аман заборавио да је рекао да му се јавис ...Клосари све ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.09.2019 12:58

Претходно руководство узимало паре за запошљавање а ново дијели отказе. Они ионако не знају шта е са 1300 радника вишка а они навикли на паразитирање на термоелктрану за просјек плате 1500КМ. Држава не зна шта ће са народом у срушеној привреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

12.09.2019 13:07

Зато на Додикове глупе изјавеи и глупости које ваља има 60 коментара,а а на овог јадника нико ни моралне подрске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаране

12.09.2019 14:47

То ти је зато што на додикове вјести иду ботови из двије три странке и то им је плацено да пишу коментаре и небулозе

Name

Незапослени са бироа

12.09.2019 13:13

Како се само не превари па не оде у Термоелктро Брчко да ради, откуд баш у термоелктрану да оде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.09.2019 14:05

Цовјек у термоелектрани радио 30 година.

Name

Угљевик

12.09.2019 14:14

Зато што је изУгљевика и има 35 год радног стажа, почео је радити на електрани кад нико није хтио и један је од најбољих мајстора.

Name

Остао без фабрике

12.09.2019 13:14

Чуди ме да се овај није запослио у некој грађевинској фирми. Сви трче у државно предузеће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеленко

12.09.2019 18:17

Само за вссу информацију.. да Миленко радио јеу РиТЕ Угљевик од саме изградње термоелектране.. .. и да је у овој фирми провео РАДЕЦИ КАО ВРСТАН МАЈДТОР.. преко 30 година.. кад нико није хтјео или није могао одрдјене кварове на термоелектрани да отклања.. њега су у току ноци звали и дизали на ноге да те исте кварове да отклања.. увијек се одазивао тим позивима и ако није морао као и осталимогао је мирно да спава код своје куце.. а њему дадосе отказ.. због неких неразјасњених ситница.. а недају отказе онима у фирми који су направили висемилионске стете и проневјере.. еее мој народе доклен смо догурали...

Name

ре

12.09.2019 19:36

Треба то затворити, што се не деси нека хаварија, па када нема за стручне, поштене и образоване, нека и криминалци иду на улицу. Чекам коизебли сунце приватизацију те електране или кључ у браву, хаварије, нестанак угље, Комсар енерџи и да се са том електраном коначно зарши, само је унела неправде и раздоре у народ, а поједицу, велики број њих су се дебело напљачкали, па они на ремонту, кад се све заврши и пусти у погон, увећавају обим изведених радова са подизвођачима и дијеле паре.

Name

Јоја

12.09.2019 13:14

о каквој ти револуцији приицас, где би то ти револуцију дизао... аааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јоја

12.09.2019 14:17

Тамо гдје није добро тамо гдје паразити увлакачи дупелизци просперирају тамо гдје неписмени са купљеним дипломама се запошљавају а људи са зна јем и регуларном школом одлазе јер од партијски шуга ботова кумова веза партијске књижице немогу добити посао. Тамо гдје људи који траже само правду за своје убијено дјете добију пендрек и буду хапшени. Тамо гдје ортодоксне сељачине краду лажу отимају газе овај јадни напаћени преварени народ. Тамо гдје на сваком кораку можеш купити доп тамо гдје жене више радног времена проведу под столом него за столом. Тамо гдје је криминал нешто сасвим нормално тамо где борци рви и остали су најнижи слој а дезертери шверцери и слични јашу те исте људе. Тамо гдје се гузлају и возају аута авиони хеликоптери од народ и пара а рудари и радници штрајкују глаџу.због не исплаћени своји крваво зараџени плата. Тамо гдје су покрадене банке па банкротирала тамо гдје су фабрике уништене продате затворене под стечајем. Тамо гдје се школе затварају јер нема деце. Тамо гдје нема робни резерви јер су покрадене тамо гдје се народ константно задужује код ММФ и живи дно дна док се паре троше на политичаре лимузине на луксуз. Тамо гдје таквим као теби је то нормално Аааааааа. Е тамо. Али пошто теби и таквим теби је то нормално АААААА нема смисла да човјек штрајкује а са таквим попут тебе јојаро неће бити ништа јер вегетираш зато би му било боље да не гладује нек иде из те Вукојебину у којој све што није нормално је нормално. И нажалост таквим попут тебе.АаааааааааЕто ваљда сам ти сад објаснио гдје би нормални људи тражили неку промјену посље 25 година уништавања робства бједе понижавања безакоња. А нисам рекао да диже револуцију него да ту никаквим демократским људским моралним поштеним начином ништа неће про је ити. Нити ко да оставку. Ити ико одговара низашто. Нити ће ко због грешака катастрофалног стања дати оставку неће. Е једино могу отићи на улици као Слобо 5 октобра. Али пошто такви људи нема одлазе одлазе масовно остају такви попут тебе аааааааа. ИИ зато највећа ти је казна да си ту у том свему дочеш и ти на ред. Па ћеш као и овај човек тражити нешто бар одговор зашто јер почиње већ да се удара и по таквим ухљебима јер већ је све мање и мање они по којима су ударали јер им је доста свега па одлазе. А аааааааа ваљда сам ти сад објаснио Аааааааа

Name

Нада

12.09.2019 15:29

Све је ово наса реалност и велика истина!

Name

Мане

12.09.2019 15:36

Свака цаст бас си објаснио овом папку

Name

За ре јоја

12.09.2019 20:50

Свака Вам цаст на аналитицком објасњењу, цак је све хронолоски поредано. Одусевљена сам, цеститам!

Name

Кеwоп

12.09.2019 14:48

Вратити цовјека на посао, одмах! Маму вам јебем лоповску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

12.09.2019 15:46

Пар дана не доласка на посо .Ста се ту има објасњават .Слободан си ако си на годисњем одмору или боливњу.Проблем је код нас радна обавеза .

Name

Милош

12.09.2019 15:51

Актуелни директор РИТЕ,ваља кеш у ковертама,продаје приватницима на црно угаљ,СИПА је нешто документовала...биће занимљиво наредних дана!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

12.09.2019 16:11

Закон је јасан када је у питању неоправдан недолазак на посао. Није смио дозволити да изостанак не покрије одмором или боловањем. Ако је био незадовољан одлукама у фирми морао је наћи други начин да искаже незадовољство. Најгори начин је бојкот недоласком на посао. Врло нерационално са његове стране, да не кажем неку тежу квалификацију. РиТЕ Угљевик, као највећа социјална установа у Европи ипак мора наћи начина да му помогне, да изађе из ове ситуације.

ОДГОВОРИТЕ