Образовни кадар у РС не одговара тржишту рада

Уредба о стандардима занимања свих 13 струка које постоје у Српској би требало да буде завршена до краја године. Болни резови који се неће свидјети ни родитељима ни наставницима са другачијом уписном политиком слиједе од следеће школске године. То значи да ће друштвени смјерови којима је тржиште рада у Републици Српској претрпано имати мање уписних мјеста.

Република Српска 11.09.2019 | 20:48
Образовни кадар у РС не одговара тржишту рада
Реални сектор не познаје многа занимања за која се тренутно школују средњошколци у Српској, попут техничара за авио саобраћај или хемијских техничара.

Додатни проблем на тржишту рада прави и кадар који се образује у Републици Српској, а одлази у иностанство. Занимања угоститеља и трговаца су пријеко потребна Српској, а постоји и интересовање за ову средњу школу, потврђује професор Милош Колунџија, али с проблемом одласка у иностранство.

 Републички педагошки завод РС саставио је радне групе које ће се позабавити односом тренутних занимања у образовном систему РС и потребама тржишта рада, а њихови први резултати са терена се очекују почетком новембра ове године.



БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Потпзно сте изгулили компас

11.09.2019 19:02

Не оцекујте ниста са тим платама, ни мигранти сто долазе то не прихватају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

12.09.2019 06:53

Ми тржиште рада и немамо, јер намамо привреду него некакав приватлук-мафијашлук-лоповлук пљачкашнице. Приватници не могу бити привреда. Они постоје за себе а не за народ. А држава неће да направи привреду јер се из ње повукла. Да постоји озбиљна држава и власт, а не постоји, они би градили и оснивали привредне гиганте и на бази високих технологија и великих природних ресеурса које имамо развијали снажну привреду. То Запад овде није желео, и зато је увео приватлук мафијашлук да се поједицни богате, а народ да буде претворен робље, сиротињу која изумире и напушта ову земљу. Оваквим приватницима требају само брвари, вариоци, зидари, столари, возачи, трговци. То је све. И за то постоји веома ограничен број радних места. Тако они виде народ, као своје поданике и робове, који ће да раде по 12 сати 25 дана за 300 евра горе наведене послове. Приватиници сматрају да ми нисмо ни предвиђени за нешто више да знамо, нити да треба да живимо на овим просторима. Управо исто овако је и Византија нестала, након потписивања споразума о слободној трговини са Западом и приватлука мафијашлука које је завладао и разарао државу.

Name

ре

12.09.2019 07:14

Са уништавањем привреде у приватизацији, уништили су и образовани систем. Нити имамо образовни систем нити привреду за коју би образовни систем требао радити.

Name

Ре вебер

12.09.2019 07:18

Што се тице приватника то се слазем да гледају свој интерес. Сто се тице дрзаве морате сватит да беиха није дрзава и немозе бити.сто ви покушавате и поједини страни остаплери силом наметнути.морате сватит да је беиха подијељена давне 92 и да це тако бити.само у томе имају политицари корист .како ако си паметан проконтацес

Name

Скептик

11.09.2019 19:21

Па да, разни правници, економисти и менаџери су по партијским линијама већ су затрпали државни сектор и тамо више нема мјеста и горе поменути свим силама чувају своју позицију. Остали марш у реални сектор. А то која занимања су као непотребна можемо пронаћи на приватним "факултетима" одакле ће се наставити регрутација и обука будућег потребног кадра у нереалном сектору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

11.09.2019 20:48

А ста овај струцњак Тривиц са крпом у грлу паметује стално! Као вегета је, у све се мијеса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоповска посла

11.09.2019 21:03

Неце моци, нови свјезе робље васим умрезеним криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ковацевић-Мазалица

11.09.2019 21:25

Преквалифоковаћемо подмладак СНСД-а па нека раде у БЕМИ и другим "пољима памука"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАС ОВАЈ,

11.09.2019 22:52

То је јасно сваком, само се кренуло у градове, нека дјете несто изуци па цемо угурнити негдје,Предавања су остала у рукама стараца због партиског припадања који нити су хтјели нити имали гдје ни од кога ста да науце, Требало само уцити оно сто да се мање ради а да је добро плацени,Познаство и корупција цвјета Кад цујем да ови који пар мјесеци на Западу вец дају оцјене како насе сколство боље и тезе а ниста незнамо а о карактеру ипонасању да се не говори, Ове године наврсавам 50 година у њемацкој и радио и стекао пензију у Сиеменсу и видио сам ста онизнају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

12.09.2019 02:12

Све би се то запослило да има привреде. На западу кад нестане мед.сестара рећи ће може и ветеринарски техничар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хемицар

12.09.2019 06:45

Цуди ме да неко ко се бави уписном политиком у средње сколе, као сто је гдин Тривиц, не зна да се вец двије године не уписуĵу хемијски техницари у Технолоску сколу. Толико о озбиљности оних који одлуцују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

12.09.2019 06:58

Приватницима и тајкунима треба неко да гули за дзаба а они да се богате. Какав образовни кадар ја сам заврсио факултет па не радим са факултетом а у дрзавној сам фирми. Труло друство трула инфраструктура а и курта и мурта влада и наредјује. Фуј дрзаво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

12.09.2019 10:28

Наравно да не одговара, кад све увозимо. Зато све сто је висак це позапослити Европа и свијет. Ниједна скола није узалудна у глобализацији. Дрзава треба да натјера увознике да поцну производити. То је једини спас.

ОДГОВОРИТЕ