Ево (скоро свих) ривала Србије за Олимпијске игре!

Да ли ће "орлови", послије предаје свјетског, бранити олимпијско сребро? Сазнаћемо у јулу наредне године, када буду одиграна четири турнира на којима ће учествовати 16 најбоље пласираних екипа са Мондобаскета које нису обезбиједиле ОИ.  Како ће Србија до Олимпијских Игара: За четири карте боре се Литванија, Грчка, Хрватска, Словенија. . . Са 3. 000. 000 евра било би лакше! Шта све чека нашу репрезентацију на путу до Токија. . .

Кошарка 12.09.2019 | 00:00
Ево (скоро свих) ривала Србије за Олимпијске игре!
Без обзира на коначан пласман на #Мондобаскету у Кини, кошаркашка репрезентација Србије имаће још једну шансу да избори учешће на Олимпијским играма у Токију сљедеће године.

За то је потребно да "орлови" освоје један од четири квалификациона турнира, налик оном који је 2016. одржан у "Арени" и преко ког је екипа Александра Ђорђевића потом стигла чак до финала Игара у Рију.

Турнири ће на различитим крајевима планете бити одиграни од 6. до 12. јула, а право учешћа има 16 најбоље пласираних екипа на текућем Свјетском првенству у Кини које нису обезбедиле пласман на Игре у Токију.

Примјера ради, Црна Гора са скором 1-5 нема више могућност да се бори за одлазак на најважнији турнир у спорту.

Поразом од Аргентине у четвртфиналу, уз пласман Шпаније и Француске, Србија је морала да се помири са чињеницом да неће бити једна од двије најбоље европске селекције на #Мондобаскету, односно да ће морати у додатне квалификације.

У њима ће, уз најлошије пласирану екипу из круга Шпанија/Француска/Чешка, учествовати Тунис (Африка), Бразил, Венецуела, Порторико, Доминиканска Република, Канада (Америка), Иран (Азија), Србија, Чешка, Пољска, Литванија, Италија, Грчка, Русија, Немачка, Турска (Европа) и Нови Зеланд (Океанија).

Победом Француске над Американцима, отишла је и теоретска нада Србија да ће кроз Мундобаскет у Кини изборити пласман на Олимпијске Игре у Токију наредног лета.

По окончању данашњих мечева познат је коначан списак власника олимпијских виза преко Мундобаскета. Из Европе су то Шпанија и Француска, са америчког континента Аргентина и САД, из Африке Нигерија, из Азије Иран и на крају Аустралија као представник Океаније. Уз домаћина Јапан, то је осам од 12 коначних учесника Игара.

Преостале четири карте ће бити подељење кроз олимпијске квалификационе турнире наредног лета. Подсетимо да је Србија на исти начин обезбедила олимпијску визу пре три године.

КВАЛИФИКАЦИОНИ ТУРНИРИ ЗА ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

Овога пута ће квалификациони турнири бити нешто другачије организовани. У квалификацијама ће учествовати 24 тима подељена у четири групе са по шест учесника. Преко Мундобаскета је пласман на квалификационе турнире обезбедило 16 репрезентација, а још осам ће добити вајлд карте (по два из сваке континенталне зоне).

Већ се зна да су европске селекције које су обезбедиле учешће у олимпијским квалификацијама преко Мундобаскета: Србија, Чешка, Пољска, Литванија, Италија, Грчка, Русија, Немачка и Турска.

Као најслабија европска репрезентација извисили су Црногорци.

Две европске вајлд карте ће бити додељене највероватније Хрватској и Словенији које су најбоље по ФИБА рангирању од преосталих европских селекција које нису играле на Мундобаскету. Мада, ФИБА задржава право да позивнице не подели по ренкингу. Тако би на пример Летонија, Израел или Црна Гора могли да добију позиве пре Хрвата. Ипак, то се скоро сигурно неће десити...

Што се тиче учесника квалификационих турнира за Олимпијске игре са осталих континената, преко Мундобаскета су места обезбедили: Нови Зеланд, Бразил, Венецуела, Порторико, Доминиканска Република, Канада и Тунис.

Још по две вајлд карте добијају репрезентације из Азије, Африке и америчког континента. Из Африке ће то највероватније бити Ангола и Сенегал. Из Азије ће једну позивницу сигурно добити Кина, за другу конкуришу Јордан, Филипини, Либан, Јужна Кореја... Из Америке треба очекивати сигуран позив Мексику, а други Уругвају, Панами или неком трећем.

Дакле, за сада знамо сигурних 16 учесника квалификационих трунира. Са Хрватском и Словенијом, то је 18 од укупних 24. Чекају се још остале позивнице.

ДОМАЋИНСТВА ТУРНИРА

Квалификациони турнири ће бити мешовити што се тиче континенталне расподеле, а прво ће бити одређена четири домаћина. Већ сада се зна да ће навала бити велика. Прошли пут су то били Србија, Филипини и Италија. Сада ће бити један домаћин више.

Литванци већ увелико причају о жељи да организују турнир и као домаћини буду у бољој позицији. Међутим, то кошта. Претпоставља се да ће макар 3.000.000 евра бити потребно да ФИБА додели домаћинство заинтересованом Савезу. Прошли пут је организација квалификационог тунира у Београду коштала 3.200.000 евра, од чега је држава Србија покрлила већи део, а остатак спонзори и улазнице.

"Хвала председнику Вучићу на свему. После освајања четвртог места, када смо отишли код њега на пријем, питао је како можемо у Рио, ми смо му рекли за квалификације и да то кошта 2.000.000 евра. Он је рекао: ‘Урадите то’. Два и по милиона евра из буџета Републике Србије смо понудили ФИБА, а минимум је било 2.000.000. Неке земље су понудиле дупло више, а нису добиле домаћинство. Овога пута је победио спортски критеријум у односу на новац", рекао је тадашњи председник КСС, Драган Ђилас.

Претпоставља се да ће овога пута, бити потребно и више новца за органзацију квалификационог тунира. Литвански медији откривају да је Венецуела пред 2012. годину платила чак 5.000.000 евра за организацију квалификационог тунира.

НОСИОЦИ И ЖРЕБ

Када се одреде домаћини, следи жреб за састав квалификационих група. Конкуренција није нимала лака, поготово што се тиче европских селекција.

Биће одређено шест шешира са по четири репрезентације. Екипе ће бити рангиране на основу ФИБА ранг листе у јануару следеће године, а по њој би наша репрезентација сигурно требало да буде носилац. По актуелном стању ствари, носиоци уз Србију још би требало да буду Грчка, Литванија и Словенија. У другом шеширу би били Хрватска, Русија, Бразил и Италија, у трећем Мексико, Порторико, Турска и Доминиканска Република, у четвртом Венецуела, Немачка, Канада и Чешка... Неке позиције на ранг листи ће се сигурно променити после овог Мундобаскета, очекују се скокови Чешке и Пољске, али носиоци би требало да остану исти.

У теорији, Србија би могла да заврши у групи са Хрватском, Турском, Немачком и још неким слабијим екипама. У том случају би домаћинство турнира било битан фактор.

Србија још не зна против кога, ни где ће играти квалификациони турнир. Али конкуренција је далеко од наивне. Термини мечева ће бити вероватно у јуну, што значи и ранија репрезентативна окупљања и готово сигурно већу неизвесност око одзива неких играча. Поготово оних из НБА лиге.

Србија ће морати заобилазним путем на Олимпијске Игре. Али најгоре од свега би било да никаквим путем не оде у Токио. Прошли пут нас је овакав пут одвео до финала са Американцима.

Резултати четвртфинала:

уторак

Аргентина - Србија 97:87 (25:23, 29:26, 14:18, 29:20)

Шпанија - Пољска 90:78 (22:18, 24:23, 21:17, 23:20)

сриједа

САД - Француска 79:89 (18:18, 21:27, 27:18, 13:26)

Аустралија – Чешка 82:70 (17:17, 16:13, 30:18, 19:22)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар