СП: Французи избацили САД! У 1/2-финалу на Аустралију!

Француска победила Америку и послала је на дуел са Србијом! Кошаркашка репрезентација Француске је савладала САД у четвртфиналу Светског купа резултатом 89:79.  ШОК: Србија и Амери - за 5. место, Француска узела визу за Токио! Француска је направила подвиг "избацивши" Американце са Светског првенства већ у четвртфиналу, тако да ће Србија и САД и на овом турниру одиграти међусобни сусрет. Али не у борби за медаљу. Уз то, остали смо без визе за Олимпијске игре.  Није дрим-тим, него амерички кошмар: Руди Гобер разбуцао Попов “смаллбалл“, Француска у полуфиналу! Фантастична партија Јутиног центра! Аустралија преко храбре Чешке до полуфинала! Кошаркаши Аустралије су се пласирали у полуфинале Светског купа победивши Чешку са 82:70.

Кошарка 11.09.2019 | 17:30
СП: Французи избацили САД! У 1/2-финалу на Аустралију!
На тај начин је екипа селектора Венсана Колеа изборила место на Олимпијским играма и послала фаворизовани амерички тим на дуел са Србијом, у борби за пласман од 5. до 8. позиције на Мундобаскету.

Амерички тим тако неће стићи до могућности да освоји трећу титулу шампиона света у низу и мораће да се задовољи утакмицама за попуну пласмана. 
У лошем ритму су обе екипе стартовале утакмицу, САД су у првој четвртини забележиле чак пет изгубљених лопти, док је Француска промашила девет шутева.

Жестоке окршаје су у том периоду водили Донован Мичел и Мајлс Тарнер са једне, односно Еван Фурније и Руди Гобер са друге стране.

На крају, прва деоница је завршена нерешеним резултатом 18:18, а прву осетнију предност Француској донео је тројком Нандо Де Коло, после минут игре у другом кварталу.

Пет поена предности Француске је Америка успела да неутралише, али је Еван Фурније узвратио и поново вратио то вођство, које се на 1.28 до краја полувремена повећало за поен после слободног бацања Рудија Гобера.

Де Коло је на 18 секунди до краја полувремена донео предност од осам поена, али је фантастични Мичел успео кошем у последњој секунди да смањи разлику на два поседа.

Трећа четвртина је припала америчком тиму, иако је Француска стигла и до двоцифрене разлике, пред улазак у последњу деоницу изабраници Грега Поповича су имали три поена вишка.

Ка преокрету је Француска кренула од половине последње деонице и резултата 76:71, када су поене постигли Никола Батум и Франк Миликина, после чега су прецизни били Фурније и Гобер.

Француска је повела са 82:76 на нешто мање од два минута до краја меча, а до краја амерички тим није успео да успостави контролу над утакмицом и учини завршницу још неизвеснијом.

Најефикаснији у победничком тиму је био Еван Фурније са 22 поена, Руди Гобер је био фантастичан са 21 поеном и 16 скокова, док је Нандо Де Коло уписао 18 поена са клупе.

Бек Француске је девет поена убацио са линије за слободна бацања, укључујући и пресудне пенале у самом финишу четврте четвртине.

Вреди истаћи и партију младог Миликине, који је уписао пет поена далекометним шутевима у финишу утакмице.

У америчком тиму је доминирао Донован Мичел са 29 поена, 6 скокова и 4 асистенције, а двоцифрени учинак су имали још само Маркус Смарт (11 поена) и Кемба Вокер (10 поена).

Србија и Америка ће се ипак срести у Кини, али не у борби за злато већ у разигравању за ПЕТО место - и то већ сутра од 13 часова у Донгуану!

Финалисти претходног Светског првенства и Олимпијских игара разочарали су на овом турниру и учешће на планетарној смотри завршили су већ у четвртфиналу.

Србију је из борбе за медаље "избацила" Аргентина (97:87), док је дан касније Француска направила сензацију победивши Американце 89:79 (18:18, 27:21, 18:27, 26:13), које је тако послала на "орлове" уборбу за пласман од петог до осмог места,

Истовремено, Србији је "обесмислила" разигравање узевши визу за Олимпијске игре.

"Орлови" тако неће кроз Светско првенство до Токија 2020, него ће то морати на квалификационом турниру који ће бити организован следеће године.

Ипак, нашим кошаркашима не би требало да мањка мотивације против Американаца, штавише, победа над њима донекле би поправила утисак о нашем учешћу на Светском првенству, али треба узети у обзир да су обе екипе "психички" пале након неочекиваних пораза.

Добра вест за Србију јесте да ћемо имати дан више за одмор.

САД није имао одговор на Рудија Гобера који је доминирао у оба рекета, док је споља феноменално шутирао Еван Фурније. Најозбиљнију предност остварили су средином треће деонице када су "триколори" отишли на десет поена разлике.

То је био знак за Американце да "упале турбо" и ту су моћ показали Крис Мидлтон и поготово Донован Мичел - који су очас посла стигли Французе и повели до краја треће деонице.

Нису се ту зауставили пошто су поготком Харисона Барнса за три и Кембе Вокера за два отишли на до тада максималних седам поена разлике, међутим драма се није ту завршила пошто су Французи били и те како упорни у намери да "сруше" првака света.

"Соло роле" донеле су Французима предност од четири поена (80:76) на три минута до краја, па након промашаја Смарта са "пенала" - и шест због дуге двојке сјајног Ниликине (82:76).

Покушавали су Американци на индивидуални квалитет да врате предност, међутим "рекет је закључао" невероватни Руди Гобер који је с две блокаде одбио налет ривала, "задрхтала" је рука Кемби Вокеру са слободних бацања, а енергију са трибина и са терена - Француска је претворила у убедљиву победу скинувши Американцима круну!

Свет ће тако добити новог првака, и то неочекиваног, пошто су за сада пласман у полуфинале обезбедили Аргентина и Француска, односно Шпанија и победник меча Аустралија - Чешка.

Најефикаснији у редовима Француске били су Еван Фурније (22 поена), Руди Гобер (21 поен, 16 скокова и 3 блокаде) и Нандо де Коло (18), док је код САД, која је имала "тону отказа" пред турнир, само Донован Мичел био расположен.

Сјајни шутер Јуте постигао је 29 поена, док су га пратили једино Маркус Смарт са 11 и Кемба Вокер са 10 поена.

Појаве се са лошим тимом једном у 15 година и ова је била та “преступна“. Штета само што све те силне отказе НБА асова неће искористити Србија, већ неко други. Француска са правом може да се нада да ће то бити баш она пошто је на леђима моћног Рудија Гобера славила са 89:79 и изборила пласман у полуфинале Мундобаскета у коме ће ударити на нашег џелата Аргентину.

Биће то фантастичан судар два мајсторска центра: Луиса Сколе и Рудија Гобера. Овај први је уништио српске центре. Гобер је дана разбуцао америчку “смаллбалл“ поставу без правог центра. Кад је Јутин центар био на терену Американци нису знали шта ће под обручима. Сваки пут кад би стекли какву-такву предност Гоберје обнављао енергију на клупи. Чим би се вратио опет би мангупски малтретирао САД под кошем.

На крају, 21 поена и невероватних 16 скокова Рудија Гобера. Јесте Еван Фурније постигао поен више, али Гобер је био кључ утакмице. Изгледао је као Гуливер у земљи лилипутанаца.

Са друге стране, вукао је Донован Мичел, једини који је држао Амере у животу. Само у трећој деоници – почела је она вођством Француске од поена10 разлике, а завршила се са предношћу Американаца од 66:63 – убацио је 14 од својих укупно 29 поена. Узалуд, у у неким тренуцима америчка игра подсетила је на Србију у којој све зависи од Богдана Богдановића. Никаква помоћ са стране. Кембе Вокера није било на терену, само 10 његових поена, премало за играча таквог реномеа. Двоцифрен је са 11 поена био и Маркус Смарт, много је фалио Џејсон Тејтум, који се због повреде није ни скидао.

Гобер је пак имао Евана Фурније да тројком умире Американце баш у тренуцима кад се растрче. У последњој четвртини неколико важних кошева убацио је и Франк Нтиликина, Нандо Де Коло је слободним бацањима у финишу угасио и последњу ватру у очима америчког тима. У неким разнијим годинама звали би га дрим-тим. Овај Грега Поповића се претворио у ноћну мору. Први пораз Американаца на званичним утакмицама још од 2006. и Грчке у полуфиналу.

Сад им следи окршај са Србијом у разигравању за пласман од петог до осмог места. Сви смо се надали да ће се десити тек у финалу, али реалност је другачија - има екипа које су у Кини једноставно показале више. Србија се "распала" у сударима против Шпаније и Аргентине, Американци су оставили можда и гори утисак с обзиром на очекивања. Некако су "преживели" Турску још у групи, али сви недостаци у игри нису могли довека да остану замаскирани.

Као што је Серђо Скариоло прочитао игру Орлова, тако је и Коле уочио да је Гобер џокер на кога САД неће имати одговор. Док је Мичел убацивао све што је шутнуо, некако су се Американци и држали. Али и Мичел је нестао у последњем кварталу, а нико се није одважио да искорачи и одмени га. Није баш ни НБА толико моћан па да Американци могу да са трећом поставом шетају до титуле првака света. Свесни су тога и они, у последњих неколико напада ни налик некаквој НБА машини, више одсуство самопоуздања, па чак и приметан страх због све ближег пораза.

Француска, заслужено, иде на Аустралију. А Србија не иде на Олимпијске игре. Против Американаца само за престиж.

Аустралија преко храбре Чешке до полуфинала! Кошаркаши Аустралије су се пласирали у полуфинале Светског купа победивши Чешку са 82:70.

Меч је преломљен у трећој деоници, када је Аустралија направила серију од 17:3 и стекла велику предност коју није испуштала до краја.

Изабраници селектора Андреја Леманиса ће се у борби за финале састати са Шпанијом, док ће Чешка са Србијом, САД и Пољском играти за пласман од 5. до 8. места.

Изједначени почетак меча је обележио феноменални Пети Милс, који је од првих 13 поена своје екипе постигао 11.

Ипак, на другој страни су били расположени Томаш Саторански и Патрик Ауда, па је прва деоница завршена нерешеним резултатом (17:17).

Комплетна друга четвртина је протекла у смењивању вођства, а прву предност од два поседа Аустралија је стекла после закуцавања Џока Лендејла, на асистенцију Ендруа Богута, 20 секунди пре краја полувремена.

Да ствари буду још компликованије потрудио се Ауда, погодивши уз звук сирене, а исти играч је и отворио трећи квартал, чиме је донео предност Чешкој од пола коша.

Неколико празних минута је прекинуо Џо Инглс, уследила је тројка Саторанског, па поени Лендејла и Шилба, после чега је уследила спектакуларна серија Аустралије.

Погађали су редом Метју Делаведова, Лендејл, Крис Гулдинг је био незаустављив са периметра, а поене су уписивали и Богут и Ник Кеј, да би четвртину затворио Саторански, закуцавањем које је само смањило заостатак на 15 поена.

Серијом од 7:0 је чешка селекција отворила последњу деоницу, али је Аустралија успела да прекине тај низ, да врати импулс на своју страну и да на половини четвртине има двоцифрену предност.

У неколико наврата је Чешка успевала да се приближи, али никада толико близу да би заиста угрозила предност Аустралије, која је меч завршила са 12 поена вишка и пласирала се у полуфинале Светског купа.

Најефикаснији у победничком тиму је био Пети Милс са 24 поена, 6 асистенција и 4 скока, Крис Гулдинг је убацио 14 поена, а Ендру Богут је меч завршио са 10.

Џо Инглс је пружио сјајну "олараунд" партију са 6 поена, 5 скокова и 4 асистенције, док је бивши играч Партизана Џок Лендејл учествовао са 7 поена и 4 скока.

На другој страни је бољи од осталих био Патрик Ауда са 21 поеном, Томаш Саторански је имао 13 поена, 13 асистенција и 9 скокова, док је Павел Пумпрла уписао 10 поена.

Атрактивно и са стилом: Бумерси удавили Чешку за три минута и заказали обрачун са Шпанцима! Аустралијанци серијом од 14:0 у трећој деоници преломили четвртфинални дуел у своју корист - 82:70.

Једна од екипа са најконстантнијом формом на Мундобаскету у Кини, поново је била на топ нивоу. Предвођени одличним Петијем Милсом (24 поена) лутали су Аустралијанци 27 минута, играли егал меч са Чесима, а онда и експлодирали и сјајном серијом од 20:5 за само три минута преломили последњи четвртфинални окршај у своју корист - 82:70.

Екипу тренера Андреја Леманиса у полуфиналу чекају Шпанци, који су такође у серији од шест везаних победа, и јасно је да ко буде следећи изгубио не само што прекида победнички низ у Кини већ и остаје без прилике да се бори за злато. И данас је, као и на осталим утакмицама, блистао Пети Милс који је са 16 поена у првом полувремену држао сам Аустралијанце наспрам разиграних Чеха.

Брзи Саторански и доминантни Ауда трудили су се да Бумерси не направе велику разлику (на полувремену било -3), али нису имали снаге у финишу треће четвртине да испрате жесток ритам који им је наметнут. Милс је узео паузу у тим тренуцима, али су брзим акцијама остали асови - Делаведова, Гулдинг, Богут и Лендејл - направили серију од 14:0 после које се на паузу отишло са највећом разликом од 63:48 за популарне Бумерсе.

Пробала је Чешка да ухвати прикључак почетком последње четвртине, имала и серију од 7:0 на старту, али је то било све што је успела да уради. Аустралијанци се нису опустили ни секунд, одржавали су десетак поена разлике и на крају прославили пласман у полуфинале Мундобаскета где их чека дерби са Црвеном фуријом.

Најефикаснији појединац у редовима победника био је већ хваљени Пети Милс са 24 поена уз шест асистенција. Крис Гулдинг је убацио 14, док је Ендрју Богут постигао десет. Доскорашњи партизановац Џок Лендејл постигао је седам поена уз неколико атрактивних потеза.

На другој страни доминантни центар Чешке Патрик Ауда је постигао 21 поен, док је Саторански убацио 13 кошева уз девет скокова.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар