СП: Сад причају Шпанци...

Нисмо талентовани као пре, али играмо одбрану, сећамо се Теодосића и уживамо у Аргентини! Шпански репрезентативци послали поруку за све оне који нису веровали у њих. . .

Кошарка 12.09.2019 | 08:57
СП: Сад причају Шпанци...
Без Пау Гасола, Серхија Родригеза, Сержа Ибаке, Николе Миротића… Са “никад слабијим” саставом у последњих 15-ак година, Шпанци су опет показали да су кошаркашка сила.

У полуфиналу су Мундобаскета и надохват медаље. Иако нису били међу главним фаворитима за медаљу. Уочи првенства су се веће шансе давале Американцима, Србима, Грцима, Аустралијанцима, Французима, Литванцима… А сада су Шпанци ти који су највећи фаворит после Американаца.

Чак ни у њиховој земљи нису имали подршку.

“После 13 година смо опет ту. Оно што смо до сада направили је невероватно. Упркос прогнозама многих уочи првенства. Ово је за све оне људе коју нису веровали у нас, који су нас испратили као губитнике. Наравно, ово је и за све људе који су веровали у нас, који су нас подржавали од првог дана. Наше породице, пријатеље и милионе других Шпанаца. За вас ћемо покушати да дођемо до финала”, рекао је крилни центар Пјер Ориола.

Какво је сада самопоуздање екипе?

“Расте. Напредујемо како турнир одмиче. Кључ је одбрана. Видели смо то против Италије и Србије. Па и против Пољске. Одбрана ће бити кључна и у борби за финале. Против Аустралије или Чешке ће морати да буде још боља”.

Хуанчо Ернангомез каже да је Шпанија надомак циља.

“Све смо ближи примарном циљу, а то је пласман на Олимпијске Игре. Али не желимо ни ту да се зауставимо. Првенство је дугачко и ми смо подизали форму како је одмицало. Имали смо у првој фази три утакмице за пуњење батерија. А онда смо имали два велика меча против Италије и Стрбије. Полако достижемо максимум. Остају нам још две препреке”.

На констатацију да се шпанска репрезентација опет дигла међу најјаче на свету, Хуанчо је одговорио:

“Мислим да никада нисмо ни пали. Само се тим променио. Немамо толико талента у екипи као раније, али то надокнађујемо енергијом и игром у одбрани. Идемо утакмицу по утакмицу без великих мисли у главама. Главни циљ уочи првенства нам је био да изборимо пласман на Олимпијске Игре. Бићемо срећни ако га остваримо. А када смо већ дошли овако далеко, волели бисмо да урадимо и нешто више”.

Марк Гасол је један од лидера ове генерације. Где проналази мотивацију, питали су га шпански новинари.

“У саиграчима. Веома сам поносан и срећам што сам у тиму са овим момцима. Чиним све да ја њима помогнем, колико и они помажу мени. Осећамо велику одговорност и према навијачима у Шпанији. Па деца ме гледају на телевизији, не могу да их изневерим. Знам да ово неће трајати вечно и да нећу цео живот бити репрезентативац, па зато желим да максимално искористим ове године у репрезентацији”.

Очекујете ли можда финале са Аргентином?

“Прво да одиргамо полуфинала, па ћемо видети шта иде даље. Иначе, обожавам да гледам Аргентину јер играју тако храбро и срчано”.

Шпанија има само једну медаљу у историји са Мундобаскета.  

“Много би нам значило када би освојили још једну медају. Прошло је 13 година. Знам колико је тешко доћи до ње. Још се сећам тројке Теодосића у Турској, па пораза од Француске у Мадриду… Зато знам колико смо велики посао направили”, рекао је Гасол.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФИБА

Коментари / 0

Оставите коментар