Правобранилаштво: УИО БиХ дугује РС 30 милиона КМ

Правобранилаштво Републике Српске поднијеће жалбу на одлуку Суда БиХ којом се четврти пут одгађа принудна наплата дуга од око 30 милиона КМ, који Управа за индиректно опорезивање БиХ треба да исплати Републици Српској.

Република Српска 11.09.2019 | 12:31
Правобранилаштво: УИО БиХ дугује РС 30 милиона КМ
Правобранилаштво Српске примило је рјешење Суда БиХ од 9. септембра којим се четврти пут одгађа спровођење извршења, најкасније до 11. марта 2020. године.

– У извршном поступку тражиоца извршења – Република Српска, Влада Српске, Министарство финансија, против извршеника БиХ – Управа за индиректно опорезивање (УИО) ради принудне наплате износа од 15.004.650 КМ са законским затезним каматама, тако да укупно потраживање износи близу 30 милиона КМ – саопштено је из Правобранилаштва Српске.

У саопштењу је наведено да је, као и у претходним одлукама, недозвољено и незаконито овакво одлучивање Суда БиХ, о чему ће се Правобранилаштво Српске детаљно изјаснити у жалби којом ће благовремено побити поменуту одлуку.

– Суд себи у одлуци даје за право да наводи да су преговори у току што није тачно, јер друга страна не жели преговоре, него само чини опструкцију поступка и наплате потраживања – наведено је у саопштењу. 

Из Правобранилаштва Српске напомињу да је извршни поступак правоснажно окончан, одбачена је апелација УИО, те више нема ни редовних ни ванредних лијекова против одлуке којом је Српској досуђена исплата наведених износа.

– Оваквим поступањем Суд само повећава износ законске затезне камате и Република Српска ће наставити принудну наплату – наглашавају у Правобранилаштву Српске.

У саопштењу је истакнуто да је Правобранилаштво Републике Српске, због незаконитог поступања судије, поднијело пријаву Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Игор

11.09.2019 10:40

ПДВ који прикупља УИО иде на јединствени рацун ? Знаци рацун пуне и РС и Федерација ? Ако се са тог рацуна враца РС одредјени износ а сам рацун је пунила РС зар то не знаци да РС један дио новца враца сама себи ?! Немате ви појма дрзава вам функсионисе само да би фотељаси имали плате и узимали талове .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.09.2019 12:33

Управо зато Суд Босне и Херцеговине и блокира принудне наплате.

Name

Ја

11.09.2019 10:41

Владавина права

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

11.09.2019 11:15

Пре око 100 година је Војвоеина припојена на Србију, и тако је заувек осигурана. Следећа на реду за припајање на Србију је Република Српска. Јер само тако је безбедна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.09.2019 12:58

Док се они тузакају, дрзава све празнија.

ОДГОВОРИТЕ