Меркел поручила: Имамо шансу за уредан "Бреxит"

"И даље имамо све шансе да остваримо уредан Бреxит и Влада Њемачке ће чинити све што може да се то догоди - све до посљедњег дана. Али ми смо спремни и за неуредан Бреxит", рекла је Меркелова у парламенту.

Свијет 11.09.2019 | 10:51
Меркел поручила: Имамо шансу за уредан "Бреxит"
Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да и даље постоје шансе да се излазак Велике Британије из ЕУ реализује на уредан начин иако се Лондон припрема и за тврди Бреxит.
 
"И даље имамо све шансе да остваримо уредан Бреxит и Влада Њемачке ће чинити све што може да се то догоди - све до посљедњег дана. Али ми смо спремни и за неуредан Бреxит", рекла је Меркелова у парламенту.

Она је додала да је чињеница да ће, послије иступања Британије, у сусједству постојати конкурент, чак и ако се сачувају блиска економска, спољна и безбједносна сарадња и пријатељски односи.

Меркелова је рекла да економски раст Кине доноси и већу одговорност Пекинга на свјетској сцени и да је прошле седмице рекла кинеским лидерима да је неопходно подржати људска права.

Она је напоменула да трговински конфликт Кине и САД наноси штету Њемачкој, чији се економски раст традиционално ослања на извоз.

"Постоји међународна неизвјесност због трговинског конфликта САД и Кине и то, наравно, врши утицај на извозно оријентисану земљу попут Њемачке", рекла је њемачки канцелар.

Меркелова је додала да ће њен кабинет и даље радити на проналажењу рјешња за спор са Ираном да би се избјегла ескалација и да ће учинити све да се избјегне рат преко посредника у Либији.  

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бакица

12.09.2019 00:57

Е висе и ви и вас брегзит идите са милим богом

ОДГОВОРИТЕ