Штрајк рудара: Хоћемо плате и топле оброке

Док им се не исплате плате и топли оброци, рудари су поручили да остају у утроби земље.

Босна и Херцеговина 11.09.2019 | 09:23
Штрајк рудара: Хоћемо плате и топле оброке
Више од 150 рудара Рудника мрког угља Зеница провело је ноћ у утроби јаме. Гладни, исцрпљени и изнемогли, рудари су поручили да одбијају изаћи из јаме до даљег. 

Желе поштено зарађен хљеб са седам кора, односно да им се исплате плате и топли оброци.

Још једном рудару погона Стара јама РМУ Зеница позлило је јутрос након изнемоглости, због чега је интервенисала Хитна помоћ.
 
 Они су унесрећеног рудара из погона превезли у Кантоналну болницу Зеница ради указивања помоћи. Како сазнајемо на лицу мјеста, здравствено стање осталих рудара, који су од јуче у утроби јаме, такође је неизвјесно.

Јутрошња интервенција Хитне помоћи је уједно пета од јуче, када су рудари ступили у штрајк глађу.

Рударима колеге доносе таблете, а сазнајемо да имају и главобоље од плинова.

На Фејсбуку, у знак солидарности са рударима, најављен је јавни скуп, односно позив на мирно окупљање свих грађана Зенице.

– Циљ је пружити подршку нашим рударима. Скуп ће бити одржан у петак, 13. септембра, у 12 часова, испред капије рудника. Сви су позвани и жељели бисмо да се окупимо у што већем броју и једноставно својим присуством поручимо “уз вас смо” и “јер сви ми заслужујемо боље” – стоји у опису догађаја на Фејсбуку. 

Подсјетимо, зенички рудари јуче су ступили у штрајк глађу. У погонима Стара јама и Страњани налазе се три смјене рудара.

(Аваз)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Освит

11.09.2019 06:55

У Републици Српској нема страјкова јер нема радника а администрацији не касни ни топли оброк ни плата.Банке се утркују да дају кредите или купе обвезнице или трезорске записе да се слуцајно не угрози бирацки потенцијал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

11.09.2019 07:38

Има код Миће меда само треба лизати

Name

Ре

11.09.2019 08:48

РУДАРИ НЕТРАЗЕ ПОВЕЦАЊА ПЛАТЕ НЕГО ДА СЕ ОДБЛОКИРА РАЦИН

Name

нектар

11.09.2019 12:55

Да су у РС, сад би Миле досао са хеликоптером уз гајбу пиве.

Name

Јоја

11.09.2019 07:15

Ни на који други услов не пристајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА

11.09.2019 07:51

Раде и јос би плату да примају , Јад и биједа Федерације ,данас рудари ,сутра просвјетари па медицинари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амира

11.09.2019 08:44

Јадни рудари плата 1000 топли 248 плус ноцни рад регрес бајрамлук нова година први мај превоз плата уредна али доприноси 5 г неплацени зато се небуне електропривреда купила масине копају цумур два радника са масинама остали се свадају ко је бољи сда сдп дф сбб итд

Name

БЛ

11.09.2019 09:10

Немој тако ,па тамо кусају златним касикама.Они су у свему бољи дио БиХ.

Name

Подршка

11.09.2019 08:05

Тужно је, поготово понизно, да људи морају излагати своје животе додатној опасности, да би добили оно што им припада. Са друге стране, полтрони, ухљеби, разни непотистички лезилебовићи и њихови ментори, узимају што ни не зараде, даје им се на тацни. Подршка свим поштеним радницима и поштеним људима, са ових, "вишеструко" напаћених простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нажалост

11.09.2019 09:09

Најгори међу свима нама су дошли на водеће позиције. Овце из торова и они који су глумили овце (таквих је највише) пристајали су, зарад својих ситних интереса, на обећања која као да су била вађена из најлуђих комедија. Сваки домаћин зна шта може потрошити и чиме располаже. Пристајање на небулозе, које су појединцима омогућиле да постану милионери, сада долази на наплату. Биће болно и тешко. Ако се овце пробуде па почну размишљати својом главом, донекле би та цијена била и оправдана. Слијепо давање гласова преварантима, хоштаплерима, националистима, сада ће испоставити свој рачун. Сви који успију од свога поштеног рада обезбиједити барем минимум пристојног живота себи и породици могу бити задовољни. Још мало па се неће моћи намакнути новац ни за ухљебе. Тада ће почети прави схоw. Страшније ће они рушити своје лидере, краљеве и цареве него поштени радници из реалног сектора који су све њих цијело вријеме носили на својој грбачи. Да не заборавим, добар коментар од "Подршка".

Name

страјк за плату

11.09.2019 08:51

Највећи проблем Републике Српске и БиХ су похлепни лицемјерни неморални политичари и државни службеници повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Истина долази. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

11.09.2019 10:21

Људи тразе свој хљеб од девет кора ако мислите даје лако радит у руднику идите дајте њима своје фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљорадник

11.09.2019 12:45

Драги рудари, не излазите из тих рудника јер ни горе није боље. Ни ми горе немамо ни плату ни топли оброк ни право на зивот.

ОДГОВОРИТЕ