Србија вечерас била успјешна у Луксембургу!

Сјајни Митровић погодио два пута – Србија славила у Луксембургу! Фудбалери Србије победили су Луксембург са 3:1, у шестом колу квалификација за ЕУРО 2020. године.  Митровић је константа, Радоњић уписао првенац, СМС каквог желимо: Србија однела три бода из Луксембурга.  Одрађен посао у гостима, наша деветка у доброј форми.

Фудбал 10.09.2019 | 23:13
Србија вечерас била успјешна у Луксембургу!
Србија победила Луксембург у петој утакмици Групе Б квалификација за ЕУРО 2020. После пораза од Португала селектор Тумбаковић уписао прве бодове, Александар Митровић стигао до 28 голова у дресу "орлова", уписао се и Немања Радоњић.

Селектор наше репрезентације Љубиша Тумбаковић уписао је прву победу на клупи Србије, а ово је био укупно други тријумф "орлова" у квалификацијама.

Упркос добром резултату у Луксембургу, шансе да се пласирамо овим путем на Европско првенство и даље су мале, пошто Украјина има шест бодова више.

Голове за Србију постизали су Александар Митровић у 36. и 54. минуту, и Немања Радоњић у 54, док је једини стрелац за домаћи састав био Турпел (66).

Врхунску утакмицу одиграо је и Сергеј Милинковић-Савић који је сјајно делио лопту, а директно је био заслужан за други и трећи гол, када је асистирао Радоњићу, односно Митровићу.

Србија у наредном колу гостује Литванији (14.10), док Луксембург иде на ноге Португалу (11.10).

У првом полувремену нисмо видели много фудбала. "Орлови" су, до 36. минута, имали полушансе, баш као и Луксембург. Ипак, девет минута пре краја првог периода игре наши играчи постигли су гол.

Александар Коларов послао је одличну лопту у казнени простор, у којем се Митровић сјајно снашао и главом савладао Мориса. Са минималном предношћу Србије отишло се на паузу.

У наставку другог полувремена "орлови" дуплирају предност. Милинковић-Савић изборио се да лопта дође до Радоњића, који је лепо гађао и још лепше погодио.

Ипак, уследио је период у којем су наши фудбалери још једном показали да су далеко од врха светског фудбала. Луксембург је двадесетак минута доминирао, успели су да смање резултата, а умало и да изједначе.

Ту је ситуацију извукао Дмитровића, а када домаћи играчи нису искористили своје шансе, уследила је казна Србије. Сергеј је луцидним пâсом пронашао Митровића, који је у 78. минуту поставио коначних 3:1.

До краја је Србија имала прилику да постигне још који гол, али мреже су мировале и "орлови" су однелу важну победу.

Победа!

И то прва за Љубишу Тумбаковића као селектора Србије. Није популарни "Тумба" успео да стартује тријумфом у суботу увече, када је изгубио врло важан меч у Београду од Португала, вероватно и шансе да се кроз Групу Б пласира на ЕУРО 2020, али је важно да екипа након потопа пред 40.000 навијача на стадиону "Рајко Митић", није клонула.

Јер наша је шанса да до Европског првенства дођемо у марту преко Лиге нација... 

Само три дана после лекције од шампиона Европе, Србија је као гост победила Луксембург 3:1 (1:0). Резултатски прилично убедљив тријумф с обзиром на то шта смо све видели на терену стадиона "Жози Бартел", а посебно у нашем казненом простору.

Имали су "орлови" поред три гола још неколико прилика, али имали су их домаћини. 

Португал нам је пре три дана 15 пута шутно ка голу (што у оквир, што пред), а Луксембург 21! Податак за сваку критику српске одбране, као и онај да смо на свих пет утакмица примили барем по гол.

Александар Митровић започео је голгетерску серију против првака Европе, а наставио ју је у Луксембургу. Најбољи стрелац Србије постигао је два гола, у 36. и 78. минуту, и тако на 51 утакмици за национални тим стигао до бројке од 28 погодака.

Митровић има тек 24 година…

Гол је дочекао и Немања Радоњић. Фудбалер Марсеја заменио је на почетку другог полувремена Александра Катаија и само осам минута касније радовао се "првенцу" у репрезентативном дресу.

Мораће Тумбаковић да пред кључни расплет у плеј-офу Лиге нација много пажње посвети у раду са дефанзивцима. Да је с друге стране био спретнији и ефикаснији ривал, питање је да ли би и ова три гола била довољна за победу. На срећу, само је Давид Турпел у 66. успео да савлада данас врло доброг Марка Дмитровића.

Србија квалификације за ЕУРО наставља 14. октобра, када ће гостовати у Литванији, где је Португал вечерас славио 5:1. Кристијано роналдо постигао је четири гола...

Све може да се мења, да се игра и добро и лоше, да има и нема резултата, али је Александар Митровић - константа. Са 25 година нападач Фулама дошао је на деобу седмог места вечне листе стрелаца репрезентације. Његов гол у 36. минуту је отворио, а други у 78. минуту затворио утакмицу и донео победу у Луксембургу и треће место на табели квалификација - 3:1 (1:0).

То је укупно 28 Митровићевих погодака у дресу Орлова, на вечној листи стрелаца репрезентације стигао је и Тодора Веселиновића, сада су испред њега још Душан Бајевић, Рајко Митић, а како игра голгетер Србије са 25 година, није далеко ни рекорд Стјепана Бобека са 38 голова још из 1956. године.

Седма утакмица у новој сезони, у дресовима Фулама и Србије и осми гол за Митровића. Десет последњих мечева за Орлове - 11 погодака. Због тога је ту где је, у шпицу репрезентације Србије, јер његов голгетерски њух готово никад не закаже.

Голови Митровића и првенац Немање Радоњића, као и вероватно најбоља партија Сергеја Милинковића-Савића у дресу репрезентације, били су, нормално, највредније ствари у игри Србије у Луксембургу. Било је то доста боље издање него против Португалије пре четири дана (2:4), било је шанси, добрих прилика за још погодака, али, наравно, противник је био неупоредиво слабији од првака Европе.

А, опет, умало је од 2:0 све прокоцкано. После примљеног гола потпуно је Србија стала са игром, Луксембург кренуо на све или ништа и Дмитровић је у 71. минуту спречио изједначење после ударца Винсента Тилија са петерца. Казна је убрзо стигла, диригент Сергеј је мајсторски спојио Митровића с голом за тачку, да се пресеку све дилеме.

Све оно на чему ће Љубиша Тумбаковић инсистирати као селектор у наредном периоду, видело се против Луксембурга, јасније него против Португалије. Јер је лакше могло да дође до изражаја... А, то је чување лопте, спорија игра да се не прокоцка посед без потребе. На моменте то делује заиста тромо, неатрактивно, али остаје нада да ће до марта и далеко битнијих утакмица од овог рестла у квалификацијама, та лопта и игра добити убрзање. И што више гурања у напред.

Српска дефанзива је и у Луксембургу показала да је рањива са свих страна. И поново је матирана. Резултатски без последица овог пута, али готово да се не памти када је последњи пут мрежа Орлова остала нетакнута. У ових пет утакмица у квалификацијама - ниједном! 

Мада, да би се та последња линија уиграла, мора пре свега да добије јасне контуре. Да се уобличи, да се устали. У Украјини су играли Миленковић, Спајић и Коларов, против Португалије Максимовић, Миленковић, Настасић и Коларов, а против Луксембурга Рукавина, Спајић, Максимовић и Коларов. И у различитим формацијама и у различитим саставима. Тешко да тако може гранит од задње линије да се направи.

А насупрот свему томе, испада да Србији напад уопште није споран и да може увек и свуда да створи шансе и да постигне гол. Поред Митровића, уписао се у Луксембургу и Радоњић и тим поготком одговорио на поруку селектора да од овог меча почињу "номинације" за тим за бараж у Лиги нација.

На тежак пораз од Португалије у Београду одговор је стигао победом у Луксембургу. Није иста тежина у питању, наравно, али нека позитивна реакција јесте. Ако је ово била нулта тачка за тим Љубише Тумбаковића, онда је први корак напред направљен. Надамо се...

ЛУКСЕМБУРГ - СРБИЈА 1:3 (0:1)
/Турпел 66 - Митровић 36, 78, Радоњић 55/

Луксембург.
Стадион: Жози Бартел.
Судија: Орел Гринфелд.

Србија: Дмитровић - Рукавина, Спајић, Максимовић, Коларов - Лукић (од 61. Гаћиновић), Миливојевић - Катаи (од 46. Радоњић), Милинковић Савић (од 80. Матић), Љајић - Митровић. Клупа: Рајковић, Радуновић, Младеновић, Настасић, Радоњић, Лазовић, Гаћиновић, С. Митровић, Гобељић, Костић, Миленковић, Матић.  

Луксембург: Морис - Жерсон, Шано, Карлсон - Родригез, О. Тил, Бареиро Мартинс, Јанс - В. Тил, Девил (од 61. Турпел), Синани (од 62. Да Мота).

ГРУПА Б

Луксембург - Србија 1:3 (0:1)
/Турпел 66 - Митровић 36, 78, Радоњић 55/

Литванија - Португал 1:5 (1:1)
/Андриушкевичијус 28 - Роналдо 7пен, 62, 65, 76, Карваљо 90+2/



Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈУНАЦИНЕ

11.09.2019 05:12

Јесте побиједили екипу !!! ух ух ух Сад хвалите ФсС и тренера ! Прије сваке утакмице пустите им снимак одбојкасица из Турске. А после сваке изгубљен игре, нека тренирају у сукњицама. Да се препознају ЈУНАЦИ, како су се борили срцем за Србију.

ОДГОВОРИТЕ