Америци стало да се у БиХ настави започети процес

Министар иностраних послова Игор Црнадак каже у разговору за портал Вијести. ба да је Америци стало да се у БиХ настави процес у НАТО који је започео СНСД.

Босна и Херцеговина 10.09.2019 | 20:55
Америци стало да се у БиХ настави започети процес
Црнадак истиче да именовање специјалног представника јасно говори о намјери Вашингтона да јача присуство и рјешава проблеме на Западном Балкану.

"Очигледно је да ће први приоритет САД-а бити однос Београда и Приштине, али је јасно и да БиХ неће бити гурнута на маргине, односно да ће и она бити предмет њихових активности у наредном периоду", наводи наш саговорник.

Према његовим ријечима, изузетно је важно што је Америка од првог дана снажно уважава и поштује уставну структуру БиХ и Дејтонски споразум као главну базу.

"Оно чему ће стремити и што је једино могуће рјешење за БиХ јесте компромис", констатује Црнадак.

На питање да ли ће америчка администрација извршити додатни притисак на домаће политичаре када је у питању НАТО пут БиХ, министар каже да не очекује такву могућност.

"Вријеме када су странци оперативно водили послове на политичкој сцени БиХ ипак је давно прошло", додаје он.

Како истиче, тачно је да је САД-у стало да се у БиХ настави процес који је започео.

"Инсистира се на провођењу одлуке коју је Предсједништво БиХ једногласно донијело 2009. године, укључујући и глас тадашњег члана из РС Небојше Радмановића, СНСД-овог кадра. Одлука коју је донио Радмановић подразумијева слање АНП-а и активацију МАП-а. Ниједан додатни корак се не очекује нити се тражи. Дакле, мој утисак је да неће бити никаквог директног притиска, него да ће се очекивати компромис у БиХ по питању АНП-а и провођења одлуке Предсједништва БиХ из 2009. године", објашњава Црнадак за портал Вијести.ба.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зајебант

10.09.2019 19:02

Јуцер излаз на море и повратак монархије а данас НАТО савез и ови Американци незнају ста висе хоце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоонер

10.09.2019 19:07

Контрадикторности, оцекује се да се испостује вец потписано. Какав ту мозе бити компромис?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

10.09.2019 19:09

Ајдеее. Америци стало. Њима је само стало да натурају своје мисљење. Мисицима да утјерују правду. Ниста од тога. Питају се и други играци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Боки ВРС

10.09.2019 19:57

А чиме се ми у РС можемо одупријети Америма да не испоштујемо оно што је потписано.Можда ти мислиш да је 320.000 гласача за Додика довољно против Амера И ДА могу да чувају 980 км границе према НАТУ.Ниси ти то добро сагледо.Једино ако ти гласачи не вриједе 1 за 10.

Name

Директ

10.09.2019 22:03

Америци једино стало да се сири.

Name

Ре Боки

11.09.2019 03:05

Везе то нема са Америма. Политицко Сарајево покусава да наметне СМ са Представницима из РС које они изаберу.

Name

Гурко

10.09.2019 20:11

Амери покупили од Лакташенка шта је морал и поштење или је обрнуто...ко ће га знати више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

каљкуљатор

10.09.2019 20:22

Исланд и Норвешка су годинама радили на приступању ЕУ, па су баталили (скапирали да им је боље да буду сами). БиХ (тачније Срби у БиХ) су се предомислили по питању НАТО (на шта имају пуно право), а ви, ако вам се не свиђа, предложите да се (у складу са оригиналним текстом дејтонског споразума, па ако Срби пристану) раздвоје оружане снаге БиХ, па уводите Федерацију у који год савез хоћете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

10.09.2019 20:30

Американцима је стало да утјерују своју правду милом или силом а шпијунажа УК одрађује посао у дубини, државу праве нестабилном, несређеном а онда широкогрудно наплаћују савјете како да се стање поправи. Наравно све то раде уз помоћ пјешадије регистроване у разним НВО прганизацијама и подмићеним високим функционерима. Тако раде по цијелом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дусанцули

10.09.2019 21:13

Разумијем да је Америци стало да се тај процес доврши повољно за њихове интересе ал какав је твој интерес да то стално истичеш. Реци поштено да си за НАТО да убудуће знамо шта мислиш. Значи, јасно, гласно и недвосмислено! То би било прије свега фер према присталицима и симпатизерима странке којој припадаш. Карте на стол јер је тема сувише озбиљна за дневно-политичку зајебанцију!

ОДГОВОРИТЕ