Прича: "Кец у рукаву" Зорана Терзића!

Освајање Европског првенства у било ком тимском спорту не може бити индивидуални успех, али. . .

Остали спортови 11.09.2019 | 22:45
Прича: "Кец у рукаву" Зорана Терзића!
Иако није била МВП, иако није била "најбитнија" током већине меча, Бианка Буша, одбојкашица Србије, би требало да буде тема број 1 у причи о финалу.

Одбојкашице Србије победиле су Турску после нестванрно драматичне завршнице у Анкари и поново, други пут у низу а трећи укупно, постале шампиони Европе.

Најкориснија играчица такмичења је била Тијана Бошковић, која је на последња три велика такмичења освојила ову награду и апсолутно потврдила то да је једна 22-годишњакиња из Републике Српске најбоља одбојкашица на свету.

Не међу најбољим, не звезда у успону – најбоља на планети.

Тијана је на крају имала 23 поена и, иако је заслужено освојила МВП награду целог турнира, није одиграла у финалу онако како смо навикли од ње у најбитнијим мечевима за репрезентацију.

Одиграла је лоше, мислите? Не, не мислимо. Одиграла је добро, али не онако како смо навикли од ње.

Феноменална је била Бранкица Михајловић, која је дефинитивно била најбоља актерка меча за злато.

Одбојкашица Фенербахчеа повукла је када су наше биле у благом "нокдауну" после изгубљеног првог сета, а подједнако је била невероватно и у нападу, и у одбрани у пољу, и у блоку.

Бранкица је, без сумње, подигла лествицу када је било најбитније – у финалу.



Бианка Буша (а не Бјанка) има 25 година. Рођена је у Врбасу 25. јула 1994. године и прошлу сезону је завршила у екипи Алба Б лај из Румуније.

За репрезентацију Србије наступа од 2015. године и била је чланица екипе током освајања свих великих медаља – бронза на ЕП 2015, сребро на ОИ 2016, злато на ЕП 2017, злато на СП 2018 и злато на ЕП 2019. године.

Бианка је прошле године на Светском првенству у Јапану – током целог турнира – била жестоко оспоравана од стране српске одбојкашко-нестручне јавности.

Добила је битну улогу у екипи, која је била истакнута тешком повредом Бојане Миленковић на почетку турнира која ју је удаљила од истог, а што смо били ближи завршници то је све више и више изгледало као да су једини који верују у Бушу саиграчице и стручни штаб.

Ако сте заборавили епско финале против Италије, један меч веома сличан овом против Турске, погледајте га поново. Ако то урадите видећете да је Бианка Буша када је најбитније била најбоља.

Она је тада одиграла меч турнира, сервирала феноменално када су саиграчице мало потонуле, све то радећи док је дефинисала фразу "хладна као шприцер".



У Анкари Бианка је надмашила себе.

Није је било неко време на терену, а резултат се ломио у четвртом сету. Србија је могла да заврши посао, било је 19:19. Неизвесно, улази Буша, није дуго била на паркету.

Ас. Опет ас. Србија води 21:19.

Нажалост, Бианка и колегинице пале су у завршници четврто сета, а лошу игру пренеле су у пети.

Све је изгледало тмурно, Турска води 9:6. Велика три поена предности за Туркиње и огромна доза среће за Српкиње у наредном, које су поентирале директно после пријема (што се виђа малтене никада).

А онда – Буша. Четири нестварно добра сервиса у низу, Србија је направила преокрет!

Девојка из Врбаса је у том тренутку постала "бесмртна". Показала је срце, показала је хладнокрвност, показала је "Милоша Теодосића".

Иако њеном серијом и феноменалним сервисима Србија није успела да преломи меч, већ је то урадила пар поена касније, да није било Бушине трезвености и поред 15.000 непријатељски (али спортски коректно) настројених навијача у Анкери – такве прилике не би ни било.

Није МВП, није главна звезда екипе и често је била оспоравана. Нека, можда је тако и најбоље.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марко

11.09.2019 21:30

Одусевила ме Буса,краљица наса !

ОДГОВОРИТЕ