СП: Рики и Вили одвели ''црвену фурију" у полуфинале

Аутсајдер се добро држао, али Рики и Вили воде Шпанце у полуфинале! "Црвена фурија" иде у Пекинг, на окршај са Аустралијом или Чешком за сигурну медаљу на Светском купу.  Шпанци се мучили, мало и коцкали, али прошли у полуфинале.  Нису одиграли феноменално, али јесу довољно добро против Пољске за пролазак међу најбоља четири - 90:78.

Кошарка 10.09.2019 | 19:13
СП: Рики и Вили одвели ''црвену фурију" у полуфинале
Репрезентација Шпаније придружила се Аргентини у полуфиналу Мундобаскета, након што је у Шангају оправдала улогу фаворита у сусрету са Пољском.

Два дана после победе над Србијом, којом су отишли у лакшу половину "костура", изабраници Серђа Скариола славили су резултатом 90:78 (46:41) и у полуфиналу, заказаном за петак, чекају бољег из окршаја Аустралија - Чешка.

Често оспоравани и потцењивани Рики Рубио пружио је још једну одличну партију. Забележио је 19 поена и девет асистенција, укључујући две тројке када су Пољаци претили увођењем меча у неизвесну завршницу.

Успео је аутсајдер да са максималних 58:44 у 24. минуту смањи на 65:58 у финишу треће четвртине, па на само 76:72, кошем Адама Вачинског шест минута пре краја.

Серхио Љуљ је у следећем нападу Шпанаца промашио тројку, а Вили Ернангомез (укупно дао 18 поена) ухватио лопту и поентирао уз фаул и додатно слободно бацање. Рубио се надовезао поменутим тројкама и "фурија" је отишла на недостижних 85:72.

Скариолов тим иде у полуфинале са укупним скором 6-0, након што је пре пет година, на домаћем паркету, у најјачем саставу испао у четвртфиналу СП под вођством селектора Хуана Антонија Оренге.

Србија је дозволила Аргентини да је изненади и направи изненађење, али Шпанија није дозволила тако нешто против Пољске. Наравно, Пољска није толико јак састав као Гаучоси, није Шпанија нешто ни блистала посебно, чак се мало и коцкала, али није ни дозволила себи грешку и победом од 90:78 Фурија се пласирала у полуфинале Светског првенства.

Пришла је Пољска и на четири поена заостатка (76:72) у последњој деоници, али на крају није успела против искуснијих Шпанаца који су пребацили у вишу брзину, Рубио је погодио са дистанце важне шутеве и Фурија је решила меч.

Најефикаснији код Шпаније био је Рики Рубио са 19 поена, а имао је и девет асистенција и пет скокова. Вили Ернангомез је додао 18 поена, Руди Фернандез 16, Хуанчо Ернангомез 14, а Марк Гасол 10 поена.

Код Пољске је доминирао Еј Џеј Слотер са 19 поена.

Константно је Шпанија била у предности, али није то била нека савршена игра Црвене фурије, већ је више све тим Серђа Скариола играо на квалитет и искуство, које је свакако имао на својој страни.

Фурија је играла довољно добро, контролисала шут за три поена, убацивала довољно да буде у предности, а дефанзивом успевала да скрати Пољску у нападу.

Рубио, Фернандез и Ернангомез су били ударни играчи Шпаније на овом сусрету, док је Марк Гасол поново имао мало мању улогу, али довољно добру да Шпанци држе све под контролом.

Шпанија је имала и 14 поена предности у току треће четвртине када је водила 62:49, али Пољаци су успевали да одрже на пристојној дистанци уз добру игру Еј Џеј Слотера и Дамијана Кулига.

Међутим, константно је провејавала идеја да је Шпанија квалитетнији ривал, успевала је Фурија да дође и до лаганих поена у транзицији што је трејдмарк шпанске кошарке. Имао је и Пјер Ориола добру ролу у скоку у нападу и све је то и даље одржавало Шпанце на сигурној раздаљини.

На крају је било и мало коцкања, али Шпанци су одрадили посао и отишли у полуфинале.

ШПАНИЈА: Колом, Фернандез 16 (тројке 5/5, 4ск), Рибас 1, Рубио 19 (тројке 3/4, 5ск, 9ас), Клавер 6 (4ск), Гасол 10 (7ас), В. Ернангомез 18 (4ск), Ориола 2, Рабаседа, Љуљ 4 (3ск, 5ас), Беиран, Х. Ернангомез 14 (тројке 3/6).

ПОЉСКА: Балцеровски, Соколовски 11, Цел 3, Слотер 19 (тројке 4/6, 6ас), Понитка 9 (11ск, 5изг), Вачински 15, Олејничак, Лачински, Грушецки, Хричањук 8 (6ск, 3изг), Кошарек 3, Кулиг 10 (4ас).

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар