Свечано отворен Сајам књига у Бањалуци

Бесједом о истрајавању у очувању суштине бића сопственог народа и праштању својим непријатељима, књижевник Вуле Журић свечано је отворио 24. Међународни сајам књиге у организацији "Гласа Српске" у Спортској дворани "Борик" у Бањалуци. У надахнутом говору Журић је навео примјер мостарске "Зоре" од прије 120 година, када су овај лист водили Светозар Ћоровић, Алекса Шантић и Јован Дучић.

Република Српска 10.09.2019 | 18:50
 Свечано отворен Сајам књига у Бањалуци
"Тада је при крају можда баш овако топлога љета, при свом повратку с приморја у Београд, до града Мостара свратио тада већ чувени и радо читани српски писац Симо Матавуљ. Иако под аустроугарском окупацијом, град на Неретви је на размеђу 19. и 20. вијека био један од најживљих културних центара српског народа", казао је Журић, подсјетивши присутне на податак како је Матавуљ свом колеги Ћоровићу, главном и одговорном уреднику "Зоре", тада једном од најугледнијих књижевних часописа код Срба, дуговао давно обећани књижевни прилог. Ћоровић је, наставио је Журић, у свом уредничком инсистирању био толико упоран да је Симо Матавуљ једног од тих топлих мостарских послијеподнева остао у својој хотелској соби не би ли часопису "Зора" одужио свој списатељски дуг.

"Тако настаде 'Пилипенда', једна од најљепших и најпотреснијих прича написаних на српском језику. Требало би да сви који су макар закорачили у ма коју школу знају садржај ове кратке Матавуљеве приче о мукотрпном животу Срба у горњој Далмацији четрдесетих година 19. вијека и одбијању Пилипа Бакљине званог Пилипенда да прода вјеру за вечеру", рекао је Вуле Журић поручивши да хала "Борик" у наредним данима треба да буде мјесто гдје ће се славити вјера у писану ријеч.

Током свечаног отварања сајма чули су се и стихови из пјесме "Остајте овдје" Алексе Шантића, а присутнима се обратила и Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

"Кроз Сајам књиге његујемо књижевно стваралаштво и српски језик, који су многоструко старији од Републике Српске. Циљ Министарства просвјете и културе Републике Српске је да се језику и књизи врати дигнитет те да развије популаризацију књиге и читања, посебно међу дјецом и младима", казала је Тривићева у кратком обраћању присутнима.

Свечаност је увеличала и пјевачица Кристина Ивановић, која је извела нумеру "Ријека без имена".

Овај 24. сајам је и прилика да се посјетиоци упознају с новитетима у свијету књижевности и новим дјелима домаћих и регионалних издавача објављених током протекле године по повољнијим, сниженим цијенама. Током сајма биће одржани и 4. Међународни књижевни сусрети. Своја издања представљају, између осталих, Издавачка кућа "Пчелица", Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Андрићев институт из Вишеграда, "Носталгија" и "Беген".

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

роле

10.09.2019 18:15

Пола свијета неписмено а писмени побјегли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

10.09.2019 18:36

Искрено, немам ниста против културе, али ових сајмова књига ми је преко главе! Свако мало неки сајам књига у БЛ! На сваком цоску по центру града стандови са књигама, ругло се прави од града! Погледајте мало по западним градовима и њиховин центрима има ли стандова са књигама током цитаве године! Нигдје у Бања Луци ни у центру немас киоск или куцицу да се поједе "Хот Дог" или нека кобасица "с ногу" ал' нек има књига!

ОДГОВОРИТЕ
Name

молба

10.09.2019 20:17

нека неко објасни излагацима на овом сајму да цијене књига током тих дана треба да буду сајамске (низе), а не да продавају књиге по истој цијени као инаце...

ОДГОВОРИТЕ