Кошаркаши Србије изгубили, остали без медаље

БРОДОЛОМ! Србија елиминисана с Мундобаскета! Кампацо и Скола као Стоктон и Мелоун! Аргентинска шутерска клиника разбила у парампарчад надања Плавих и послала их у борбу за пето место.  Аргентина надиграла и заслужено победила Србију, која први пут са Ђорђевићем као селектором није ушла у полуфинале великог такмичења.  Крај за Србију у четвртфиналу Светског купа! Кошаркашка репрезентација Србије је поражена у четвртфиналу Светског купа од Аргентине резултатом 97:87.

Кошарка 10.09.2019 | 15:17
Кошаркаши Србије изгубили, остали без медаље
Ништа од полуфинала, ништа од медаље!

Ништа, наравно, ни од титуле, коју чекамо од Индијанаполиса 2002. и мислили смо да је ово ТА година, када ћемо поново бити на крову света.

Репрезентација Србије доживела је два пораза заредом и мораће у борбу за пласман од 5. до 8. места, у којој ће улог МОЖДА бити пласман на Олимпијске игре у Токију 2020, ако Француска и Чешка не уђу у полуфинале.

До сада стопроцентна Аргентина, предвођена минијатурним Факундом Кампацом и 39-годишњим Луисом Сколом, надиграла је "орлове" предвођене НБА асовима и сасвим заслужено се пласирала међу четири најбоље селекције света.

Србија се први пут откако је селектор Александар Ђорђевић није пласирала у полуфинале. После три сребра и једног четвртог места, направили смо корак уназад.

Платили смо цех поразу од Шпаније, која је у четвртфиналу отишла на знатно лошију Пољску.

Надали смо се да ће "орлови" скупити редове и бити најбољи када је најпотребније, мада смо ту више подразумевали полуфинале против САД. У односу на Аргентину смо били благи фаворити, али изгледа да су данас дошла на наплату и тешка путовања претходних дана и евидентан пад форме, па и морала.

У припремном периоду је Србија имала 9-0, на почетку Мундобаскета "газила" противнике и егзибиционом игром дошла до 4-0, али онда су нас две неугодне, брзе, "прљаве" екипе вратиле у реалност и показале нам шта је такмичарска кошарка на највишем нивоу.

Прелазимо на борбу за олимпијску визу, понављамо, ако Французи и Чеси такође испадну. У том случају би окршај са Французима у четвртак имао итекако велику важност. Али, то ћемо знати тек у среду, после утакмица САД - Француска и Аустралија - Чешка.

Аргентина је од старта заиграла боље и конкретније, повела 12:4, а "орлови" до краја прве четвртине успели да изједначе. Неколико пута имали смо минималну предност, али Јужноамериканци су поред одличне "пик енд рол" игре имали на својој страни и шутерско расположење.

У првом полувремену убацили су девет тројки, у трећој четвртини свели смо их само на један погодак са преко 6,75 метара, па у последњих 10 минута опет примили превише поена - 29, од тога две тројке заредом, након што смо преко Марка Гудурића коначно прешли у вођство од 70:68.

"Гаучоси" су одбили тај наш налет, опет повели са четири, пет, на крају и девет поена разлике - 73:82 (35. минут).

Подбацили смо тада у дефанзивном скоку, примили недопустиво много поена из рекета, док је у нападу било превише срљања, солирања, па и акција на ивици панике.

Богдановића је мучила очигледна исцрпљеност, Никола Јокић био је далеко од издања у дресу Денвера, дозволио је чак да му Скола удари једну блокаду, док је Немања Бјелица већим делом меча био потпуно индиспониран, као против Шпанаца 48 сати раније.

Међутим, то је кошарка... Побеђује се и губи заједно. Овог пута нешто није "штимало" баш када је постало важно. Штета.

Изненађење и потпуни шок у Донгуану - Србија је елиминисана са Мундобаскета и бориће се за пласман од петог до осмог места! Догодило се оно чега су се многи прибојавали на југу Кине – Аргентина је потпуно растерећеном игром и правом шутерском клиником ухватила рањену Србију у раскораку и разбила јој све идеје сковане пре одласка на Далеки исток у парампарчад! Кошаркаши Србије поново нису успели да изнесу бреме фаворита, нити оптерећење које је постављено на њихова леђа, због чега су доживели прави бродолом. Аргентина - Србија 97:87 (25:23, 29:26, 14:18, 29:20).

Аргентинске шутерске руке биле су лагане попут свиле и прецизне као руски снајперисти! Уз све то, на паркету су Гаучоси деловали јако опуштено и комфорно у својој кожи. Разиграно и распуцано, препуни самопоуздања, на шта су још могли да демонстрирају своју карактеристичну лепршавост у игри. Били су све оно што српски кошаркашки нису! Зато је Србија на крају и прошла овако - с елиминацијом. 

Није још познато шта, али у свлачионици Плавих се последњих дана нешто догодило и више не личе на онај тим који је газио све редом током припрема и уводној фази такмичења. Апсолутнно неповезано, у добром делу сусрета и без праве идеје, а поготово без икакве реакције у одбрани, али ни праве сигурности у нападу! Нису за пораз криве ни све аргентинске далекометне стреле (12/27) које су се забадале у срце нашег тима, јер је и поред тога Србија после готово 30 минута заостатка уз нешто организованију игру успела да се доведе у ред колико било и поведе чак са 70:68 на уводу последње четвртине. Али онда као да су се вратили кроз време и изгледали као иста она екипа која је Шпанији дозволила 32 поена у другој четвртини. Патрисио Гарино је убацио тројку, Василије Мицић у наредној акцији скривио фаул у нападу, што је Факундо Кампацо казнио новим хицем с дистанце за 74:70, да би после серије промашаја наших кошаркаша Луис Скола на луцидне асистенције Кампаца практично најавио тријумф који су управо он и Гарино потврдили на улазу у последњи минут са четири брза поена и недостижну двоцифрену предност.

Србија је пала на колена. Покорена, разбијена, психички девастирана. Јер, ово никако није тим који је започео припреме и силовито започео напад на медаљу. Аргентина је дисала пуним плућима захваљујући својим најважнијим кајлама. Факундо Кампацо је на паркету изгледао као Џон Стоктон лично, па је на крају имао 18 поена и чак 12 асистенција, од чега чак шест у првој четвртини! Због тога је на крају и изабран за играча утакмице... Ако је Кампацо био Стоктон, онда је Луис Скола личио на Карла Мелоуна лично! Последњи члан златне аргентинске генерације с Олимпијских игара 2004. и са 39 година изгледа као незаустављива кошаркашка громада коју апсолутно нико не може да заустави. На крају његових 20 поена и пет скокова док су Габријел Дек и Лука Вилдоза као јако важне карике дописале 13, односно 11 поена. 

Србија у Пекинг одлази с горким укусом у устима и ситуацијом која озбиљно може да забрине сваког. Ни конкретно у нападу, ни одговорно у одбрани, нити су редови били повезани као на старту такмичења. Велики удео у томе имала је дефанзивна поставка ривала и агресивност најчешће преко границе дозвољеног, због чега су Аргентинци дошли у ситуацију да им после пет минута утакмице Галици има три, а Делија и Скола по две личне грешке. То је Србији отворило могућност да више нападне из рекета и буде максимално оптерети управо тај део терена, али је нападачка опуштеност Аргентине на другој страни практично неутралисала офанзивни учинак Плавих. На крају није вредео ни тај кратки резултатски заокрет, јер је Србија упуцана усред Донгуана...

Богдан Богдановић био је најефикаснији играч Србије са 21 поеном (6/13 из игре, 3/7 за три). Никола Јокић скупио је дабл-дабл са 16 поена и 10 скокова, док је Немања Бјелица одиграо јако чудну утакмицу. Бјелица се и у овом мечу доста мучио да нађе свој ритам, због чега је његова форма имала велике амплитуде. Иако је на крају убацио 18 поена, шутерски проценти нису били нимало добри – 5/17 из игре, 3/10 за два и 2/7 за три. Али, највећи део утакмице био је у потпуној конфузији, које није знао да се отараси.

Србији сада више ништа није остало... После ове утакмице остаје много питања на које ће се чекати одговор...

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс, ФИБА Баскетбалл

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Комшо

10.09.2019 13:26

Ништа то није, све је ОК, само главу горе комшије, ови наши се не могу ни пласират.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

10.09.2019 13:32

Теодосиц је пола екипе - то се тек сада види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

10.09.2019 13:41

Ми се играмо , само кад налети мало јача екипа ми изгубимо, браво плави

ОДГОВОРИТЕ
Name

сквики

10.09.2019 13:46

Кад се само сјетим, ста сте лупетали, писали прошлих дана???

ОДГОВОРИТЕ
Name

на примјер

10.09.2019 14:24

ако додје до меца с Америком нек´им је Бог на помоци

Name

ре

10.09.2019 14:32

Знамо ми да је за тебе лупетање када једну репрезентацију ФИБА прогласи за првог фаворита првенства. Него реци ста је са твојом филдзан косарком - како се она котира?

Name

Пајо

10.09.2019 13:51

Срам вас бре било, играте као неке бабе. Као да играте за босну а не за свету Лазарову србску земљу. Стид вас било бре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

10.09.2019 14:04

Није трагедија,нисмо имали среће

ОДГОВОРИТЕ