СП: Надиграти Луиса Сколу...

Јесте Кампацо статистички најкориснији играч Аргентине, али Скола је и даље немерљиво испред свих. И досад је сваког директног такмаца решавао готово рутински.

Кошарка 10.09.2019 | 12:45
СП: Надиграти Луиса Сколу...
Време је за четвртфинале. Меч који раздваја кандидате за медаљу од обичног света. Утакмица где једна искра може да направи чудо.

Сетимо се Бразила 2014, када смо добили потврду да Грчка није била само изоловани случај. Или Хрватске у Рију 2016, где је и поред тешке утакмице Србија показала квалитет и најавила експлозију против Аустралије. Или Италије пре две године у Истанбулу, те свекупно страшне партије Србије за одлазак на нови мегдан са Русијом. Сваки од тих мечева имао је тачно скован план спремљен за егзекуцију и мете које је требало, жаргонски речено, неутрализовати како би се лакше оверила победа. Против Аргентине тражиће се начин да се пресече или бар смањи линија деловања Луиса Сколе. 

Никола Јокић и Марко Гудурић, као двојица најмлађих у тиму Србије, били су само неколико месеци стари када је Луис Скола започео професионалну каријеру, а тек су почели да појме свет око себе у моменту његовог уласка у сениорску репрезентацију Аргентине. Ту почињете да добијете спознају о каквој је легенди реч. Памти добро 2002. годину, када су Фабрисио Оберто, Уго Сконокини, Пепе Санчез и он извукли последње капи зноја из Дивца, Бодироге, Стојаковића, Јарића, Гуровића и осталих пре него што су им на крају препустили злато у Индијанаполису. Памти и 2004, ону аргентинску слатку освету на Олимпијским играма и погодак Мануа Ђинобилија за ледени туш Србији и Црној Гори на старту Олимпијских игара, после чега је та генерација ушла у анале и засела на трон.

Кроз Сколину репрезентативну каријеру прошли су многи асови и легенде игре под обручима. Делио је свлачионицу с Обертом, Ђинобилијем, Ноћионијем, Сконокинијем, Делфином, Приђонијем, Санчезом, Херманом... Данас то чини са Кампацом, Лапровитолом, Делијом, Гарином, Деком, Вилдозом... И сваке године, ма како тим изгледао, захваљујући Сколи Аргентина је успевала да сачува ту лепршавост аргентинске кошарке, страст за игром и од заборава спаси дух златне генерације! 

Луис Скола и са пуних 39 година има главну реч у селекцији Гаучоса. То је, ваљда, потпуно логично после свега што је изгурао током каријере, утицаја какав има на тим и играче, али и ту потпуно јасну црту вође. Довољно је само погледати статистику како би вам постало јасно да он своје место у тиму није добро на бази неких старих заслуга, већ се лавовски бори за сваки минут на паркету и заслужује своје поене и овације публике. Досад је био на просеку од 17,4 поена распоређених кроз 45,5 одсто убачених шутева из игре (30/66), односно 41,1 одсто за два (24/51) и 40 одсто за три поена (6/15). Најбољи је стрелац екипе с 87 поена, као и скакач с 39 покупљених лопти, а само је Факундо Кампацо одиграо више минута од њега и то један више (138).

Кад год је био на паркету, екипа би осетила удар самопоуздања који их је досад вукао до три убедљиве и две рутинске победе на шампионату. Темпо у оба смера игре не би опадао и захваљујући доброј сарадњи са својим плејмејкерима оформио нападачки систем који је досад с лакоћом пролазио и давао жељени резултат. Зато ће се на новом задатку наћи српске четворке. Немања Бјелица пре свих, онда вероватно и Никола Јокић. Циљ можда неће бити да се угрози његов нападачки учинак, иако би и то теоретски могло да се реши уз добру комуникацију и паметне излете саиграча за удвајање, већ да се Луис Скола нападачки надигра. Да за сваки његов поен Бјелица, Јокић или ко год буде био задужен за Сколу, постигне поен више. Ту ће велику улогу и шансу да поправи утисак имати Стефан Јовић тако што би скратио зону видокруга Факунду Кампацу и Николасу Лапровитоли, како би лопта мање долазила у Сколин посед. Како било, вероватно је да ће бивши НБА ас на крају имати својих 15 поена, а недостатак праве замене у ротацији могао би из њега да извуче који минут више на паркету и доведе до умора из којег ће Србија профитирати. 

Јесте Кампацо статистички најкориснији играч Аргентине, али Скола је и даље немерљиво испред свих. И досад је сваког директног такмаца решавао готово рутински. Ако је Марк Гасол био превелики залогај за збуњену одбрану Србије, Скола не сме да буде. Јер, улог је у овом тренутку превелики. Полуфинале и борба за медаљу на првом и обезбеђена олимпијска виза на другом месту...

Извор: моззартспорт

Фото: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Буда

10.09.2019 10:56

Српска посла, увек се вадимо, уместо да идемо лаксим путем ми изаберемо увек тези у свему смо такви. Наивни Јокиц као да је јуце пицео кариеру, мозда боље да је изабрао ринг за спорт. Бјелици руке дрхте, цовек ниста не погадја, Јовиц успорава игру са својим дриблањем, дзаба губи снагу и цесто смо присиљени да сутирамо. Остали седња залост, назалост мало је један Богдан Богдановиц.

ОДГОВОРИТЕ