Вукановић: Тајкуни однијели милионе марака

Не очекујем да тренутна владајућа коалиција прихвати Нацрт закона о забрани продаје државног капитала у Републици Српској офшор компанијама, зато што то директно вријеђа њихове функционере и тајкуне њихових партија.  

Република Српска 10.09.2019 | 10:39
Вукановић: Тајкуни однијели милионе марака
Рекао је ово народни посланик Небојша Вукановић, након што се у приједлогу дневног реда сједнице Народне скупштине нашао и нацрт поменутог закона.

– Законом можемо спријечити тајкуне и домаће корумпиране политичаре, који су изнијели милионе марака са ових простора, да оперу тај новац и овдје се врате као инвеститор. Основни циљ тих офшор зона јесте да се не плаћа никакав порез на опљачани новац и да се сакрије идентитет, јер никада се иза тих компанија не крију страни инвеститори – објаснио је Вукановић.

Он наглашава да је свјестан да неће наићи на већинску подршку у НСРС, јер, како каже, није он износио милионе из РС, већ управо они из владајуће коалиције, који већ говоре да је његов закон непримјењив.

– Закон сам израдио уз координацију и консултовање с адвокатима и правницима из Београда који се баве привредом. Наравно да је закон примјењив, а његов циљ је спријечити да домаћи политичари и тајкуни  који су опљачкали овај нараод, новац који су изнијели одавде оперу преко оф-шор компанија и да се сакривени иза тих компанија појаве као лажни инвеститори, који ће да купују наше природне ресурсе – објашњава он.

Напомиње да је прије пар мјесеци предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић, сам признао да има једну такву компанију на Кипру, чији су власници формално Грци, али је прави власник и оснивач управо Ђукановић. 

– Исто се ради и код нас. Имате политичаре и тајкуне који су мафијашким и криминалним пословима изнели огроман новац са ових простора, који се мјери са стотинама милиона КМ. Они желе да се тај новац и њихов идентитет саркију у некој офшор зони, да не плаћају никакв порез и онда са тим новцем који су опљачкали купују наша природна богатства, ресурсе – истакао је Вукановић.

Неће тјерати инвеститоре

Наглашава да овај закон неће отјерати стране инвеститиоре, већ само уредити зону пословања с наведеним компанијама.

– Нека људи који критикују овај закон нађу један пример успешне приватизације путем офшор зоне. А сигурно знају да је преко индустрије Републике Српске и Банке Српске, преко офшор компанија из Републике Српске изнесено милијарде марака – закључио је Вукановић.

Свјестан да његов закон неће прихватити владајућа структура, наглашава да ће се око овог приједлога повести добра расправа у НСРС на сједници 17. септембра.

(Српскаинфо)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Чубро

10.09.2019 09:00

Док реконструишу народну скупштину по налогу предсједника народне скупштине Чубра мислим да на колегију народне скупштине снсд, днс, демос, уједињена српска већином неће уврстити овај закон на колегију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

10.09.2019 09:10

У праву си неце проци овај предлог ни на колегију, па самим тиме неце ици ни на дневни ред, на залост, али це остати записано. Не могу се сетити да је било који предлог опозиције уопсте просао на дневни ред, ако гресим нека ме неко подсети.

Name

грађанин

10.09.2019 09:13

Ако не прихвате тај закон, онда демонстрације масовне да се режим лоповски свргне, јер ако одбију, а хоће, значи ПРИЗНАЈУ да су покрали РС.

Name

свјетски кредит

10.09.2019 09:19

У свим државним органима и ЈП дижу светске кредите, као пред рат, па их перу и узимају себи до 50%. У РУГИП-Геодетској, земљишна и софтверска мафија на чели са Деурићем и Будиним сином све опљачкаше; узимају кредите за некакве пројекте, изворне приходе и донације Шведске преко Анђе Зимић. Никад више пара није улазило, а ништа не раде од 2013. год.

Name

тајкун

10.09.2019 09:34

у мафијашкој држави влада мафија, подржана од непријатеља РС. Зашто Вучић подржава Додика, мафијашког боса РС.

Name

Па

10.09.2019 09:43

то је исто као да сами себе осуде и затворе а покрадени новац врате дрзави и народу опљацканом !!е којебезакоње царује у 21 вијеку на балкану !Вукановицу нова партиаја али услов без прелетаца!!јово нановооооо!! а са тима никад ниста нема за народ !хоботница харааа

Name

Ре

10.09.2019 09:59

Вукане, они краду и краду и њима не требају офсор фирме јер зидају зградурине по Српској и Србији. А то је најлакше прање покрадених пара. Извиђају оцас једну зграду продају станове и ето опрали су паре.Само пад ове накарадије од власти можда нешто и промијени али сумњам јер сви смо огрезли у лажи и криминалу, дјеца нам расту у том амбијенту. Можда би процесуирање тројке у БиХ нешто покренуло али ко то да уради?

Name

Принцип

10.09.2019 10:20

Нема више револуционара, све је у мртвилу; напустили РС, под дрогама, раде у држ. институцијама, дакле, нема ко дићи буну против дахија.

Name

007

10.09.2019 09:04

Увек су владајући узимали за себе,још од 1996.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкунско робље

10.09.2019 09:07

Ста милионе/ Однели милијарде

ОДГОВОРИТЕ
Name

милионер

10.09.2019 10:17

милионе су однијели министри, директори, и то они што су стидљиво узимали. Нпр. Глигорић је из РУГИПП однио 12 милиона, К

Name

ре

10.09.2019 09:51

Сав тај криминал и афере познат је народу и борцима РС , а шта чиниш од сталне те увјек исте приче позтнате свима у РС да се ти криминалци једном затворе у затворе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

10.09.2019 09:55

Проблем је подршка међународне заједнице и ММФ-а...они то зову транзицијом...и јесте, само назад у робовласништво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

10.09.2019 10:31

Замислите,која је то РС,кад Додик казе пред рујом да је он главни баја,а руља плесце, и јос пријети ко не гласа за њега,лосе це проци,и руља опет плесце,а зато је пола милијуна мање Срба,села пуста,92 сколе затворене, толико Додик мисли добро о Србима,исто вриједи за Вуцица,и Патријарха њих тројица унистили Србе,

Name

Бањалучанин

10.09.2019 09:59

Треба преиспитати пословање Чубриловића , увелико се шпекулише колико је Чубриловић за ових 12 година покрао у Жељезницама и Путевима Републике Српске , ето зашто Днс неда ни Жељезнице ни путеве , дошли нови људи који пуно тога знају и неће да шуте , сада треба испитати све поријекло породице Жељке Цвијановиц , Зорана Тегелтије , Николе Шпирича , Ранка Шкрбића , Недељка Чубриловића , сав криминал води до њих , о томе бруји читава држава .......и шире па онда прећи на директоре предузећа , поготово на директоре Шума и Путева

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУГИПП

10.09.2019 10:24

Будо Станковић преко сина у РУГИПП све покреде, претворио је у приватну фирму, па књиже преко земљишне мафије некретнине, перу кредите, годишњи буџет намјенски око 20 милиона, без кредита оперу 50% најмање.

Name

ре -ре

10.09.2019 10:34

Мали списак скоро у један ред да ти стану колико је њих новостворени тајкуна и милионера у РС.

Name

Ре

10.09.2019 11:34

Највећи криминал за који се зна и о којем се прича у задње двије године је у Путевима Републике Српске , међутим по кулоарима се шпекулише да иза директора стоји лично Додиков син , који не дозвољава да се директор смијени ни ти да се процесуира , а то и сам директор каже како се прича по Романији да му нико ништа не може јер је у шеми са Додиковим сином ....

Name

Сцхwеиз

10.09.2019 12:06

Цубриловиц је из Агина Села,Боцац,где су родјени највеци Криминалаци у блуци,Видовице сервис,боцацтурс,голденцард,итд,и где све село за лопова ДОДИка

Name

Робин Худ

10.09.2019 11:37

Много ће времена проћи док се не нађе неко ко је разуман и прагматичан и ко ће жељети да створи систем који ће бити у служби народа, па и овакав који запошљава по страначкој линији је намјештен да не функционише, а као има жељу да обезбједи људе....узмите само судове; недај боже да сте неко ко треба да плати судске трошкове, например "топлана " вас тужи и суд пресуди у њихову корист, изгубите, нпр. спор и требате платит судске трошкове....коме????? ...судови немају , жиро рачун, то радите преко поште , а то значи плус поштански трошкови, а онда уплату судских трошкова плаћате Топлани, а она "некако " то доставља суду.....смјешно зар не!!!! Све умне и паметне главе, у којима суд и судије служе даq раде како неко каже, ...нема правде, поштеног односа и правне и формалне одговорности.... Зачарани круг који се вади и на те страначки запослене, а има их ...машала... Никад ми нећемо макнут с мјеста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланче

10.09.2019 12:52

Е мој Вукановицу, теско схватљиво, али у питањз су стотине милиона. Ко зна иста о економији ,најпростија калкулација по пројекту да јасну слику колико украду. Ал народ крезуби и треба дерати,само нек наставе гласати за говеда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

10.09.2019 14:22

продаје државног капитала ...зар постоји нешто још што нису приватизирали???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко Требиње

10.09.2019 18:04

Вукане и данас је вајни кадија Стевић паркирао ауто испод знака "забрањено паркирање". Значи пријава против њега се цијепа а ти своју ћеш платити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционара

10.09.2019 18:16

Ако би усвојили овај закон радили би директно против себе, а то они неће урадити, на томе треба инсистирати, али теско је то оствариво са овом скупштинском већином, неки су укључени у крим радње, а неки су улизице с купљеним дипломама и несмију се замјерити олигархији.

ОДГОВОРИТЕ