Како да смањите масноћу у јелима

Многи људи се труде да на што мању меру сведу употребу масти и углених хидрата.

Здравље 10.09.2019 | 10:29
Како да смањите масноћу у јелима
Иако су и масти и угљени хидрати корисни и неопходни за несметан рад организма, у превеликим количинама могу да изазову негативне ефекте.

Ево неколико начина како можете да смањите масти у својим омиљеним јелима. Отприлике половина људи у САД предузима кораке за ограничавање или избегавање засићених масти. То су масти које се налазе у храни попут црвеног меса и млека. Међутим, мање од једне трећине држи се ограничења која су становницима САД поставиле дијететске смернице да би задржали унос засићених масти испод 10 одсто дневних калорија. Можда ћете се изненадити када сазнате да највећи извор засићених масти, око 35 одсто, долази из мешаних јела, посебно оних са сиром и месом. Ту одмах помислите на лазање, бурито и пице.

Један грам масти има двоструко више калорија од грама протеина или угљених хидрата, тако да ако покушавате да смршате, смањивање масти ослобађа калорије за храну веће количине. Један од начина да се смањи унос масти јесте да ограничите додавање појачивача укуса припремљеној храни. Наиме, додаци који се темеље на масти се често додају ради побољшања укуса, а не хранљиве вредности.

Исто тако, кување у кући омогућава вам контролу садржаја масти, а то не мора уопште да буде компликовано. Уместо да припремате сложене рецепте, поједноставите их максимално. Тачније, пилетину или рибу припремите на тај начин да им не додајете додатке који обилују мастима само како бисте им појачали укус, пише Клиx.ба. Црвено месо може бити на јеловнику једном или два пута недељно, али опет одаберите мање масне комаде говедине или јагњетине и уклоните бели садржај од меса.

Када правите јела од меса и сира, половину меса замените поврћем или пасуљем. Можете да користите и нарендани пармезан, који је алтернатива моцарели. Употребите биљна уља за умаке, они су здравији од маслаца, а вероватно нећете приметити никакву разлику у укусу, посебно ако храну обогатите биљем или зачинима.

За крај, избегавајте јела пржена у мастима, посебно уз надев, јер је немогуће знати колико се масноћа упије.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

гаги

10.09.2019 19:55

Тотална глупост да су биљна уља здравија од масти и маслаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

14.09.2019 06:32

Масти су позељне у насим организмима . Траба их редуковати као и остале храњиве материје само ако си дебео. Ако тијело примјети недостатак масти , оно активира унутрасњи механизам и само синтетизује маст прерадјујуци залихе и сецера који су тренутно доступни. Препозната су два типа масти , масти висохе густине и масти мале густине .Једна је лоса по тијело али је ипак неопходна за зивот и потребно је избалансирати метаболизам да у тијелу буде добар однос те двије масти . Проблематицно је сто је нас метаболизам вјероватно у дисбалансу па тијело поциње да синтетизује вецу колицину 'лосих масти' цим поцне да синтетизује маст а то је обицно у доба поста, односно смањеног уноса масти. Зато будите пазљиви са дијетама и умањењем колицине уноса масти јер смањењм уноса масти мозете себи направити вееелики проблем .

ОДГОВОРИТЕ