ЕП, Луксембург - Србија: Тумба мора да тумба!

Теже је претпоставити стартну поставу, него формацију - она неће бити са двојицом нападача, јер је селектору на располагању остао само један. Дан прије утакмице из конкуренције испао пети играч од охрабрујућег окупљања у Пазови.  Луксембург - нулта тачка за Орлове! Утакмицом са Великим Војводством крећу квалификације, али оне за фудбалере Србије (20. 45).

Фудбал 10.09.2019 | 16:52
ЕП, Луксембург - Србија: Тумба мора да тумба!
У ком саставу ће фудбалска репрезентација Србије вечерас на "Жоси Бартел" стадиону почети пету утакмицу квалификација за ЕУРО 2020 са Луксембургом?

То је теже претпоставити него формацију у коју ће селектор Љубиша Тумбаковић поставити "орлове". Оне са двојицом нападача у старту отпадају, јер је у српском табору остао само један здрав и спреман центарфор, Александар Митровић.

Послије Немање Максимовића и Милана Павкова, који су због повреда одустали и прије охрабрујућег упознавања екипе са новим селектором у Старој Пазови, као и Луке Јовића и Душана Тадића који су се на повреде пожалили послије суботњег отрежњујућег пораза од Португала у Београду, из конкуренције за сусрет са Луксембуржанима испао је и Марко Гобељић.

Пех десног бека дошао је лошем тренутку и по Црвену звезду, коју послије меча са Инђијом у суботу увече очекује и гостовање Бајерну у Минхену на старту Лиге шампиона.

Србија - Португал 2:4 

Дмитровић – Максимовић, Миленковић, Настасић, Коларов – Матић, Миливојевић (од 87. Јовић), Лазовић (од 58. Љајић), Тадић, Костић (од 83. Катаи) – Митровић.

Тумбаковић, међутим, не мора да брине превише за десни бок утолико што је и даље ту поуздани Антонио Рукавина са 58 наступа за сениорску репрезентацију Србије.

Такође, са више или мање успјеха ту позицију могу да покрију Никола Миленковић и Урош Спајић, ако бисмо играли са четворицом у линији, односно Дарко Лазовић и Мијат Гаћиновић, у случају да наступимо са тројицом штопера.

На стадион капацитета 8.054 мјеста, на ком ће уз директан пренос на "ТВ Нова С" знак за почетак меча дати израелски судија Орел Гринфилд (38), Србија би могла да истрчи у сљедећем саставу:

Дмитровић - Рукавина, Миленковић, Настасић, Коларов - Миливојевић, Матић - Гаћиновић, Милинковић-Савић, Костић – Митровић.

Могућа је и комбинација са Сергејом Милинковић-Савићем "позади" уз Луку Миливојевића или Немању Матића, а Адемом Љајићем на позицији "треквартисте".

С обзиром на то да је мало играо у посљедње вријеме за Олимпик из Марсеја, питање је да ли ће Тумбаковић дати предност Немањи Радоњићу на крилним позицијама у односу на Филипа Костића, Мијата Гаћиновића, па и Дарка Лазовића.

Прије би могло да се догоди да селектор замијени голмане и пружи шансу Предрагу Рајковићу, након што је Марко Дмитровић у претходне двије утакмице примио девет голова.

Србија и Луксембург никада се нису састајали, а скор Југославије са најмањом земљом Бенелукса износио је 9-1-0.

Утакмица која мора да се одигра. А, готово да нема човека у табору репрезентације који јој се радује. Није први пут да Србија на пола квалификација баци пешкир. Постају помало мучне те ситуације да док се ближи врхунац борбе за велико такмичење, у табору наше селекције влада тотални антиклимакс.

Срећа у овој несрећи пред вечерашњу утакмицу са Луксембургом (20.45) је што постоји џокер у виду завршнице Лиге нација, па и овај меч на стадиону "Жози Бартел", као и остали до краја квалификација, имају некакав смисао.

Без тројице

На тројицу фудбалера Тумбаковић не може да рачуна за вечерашњу утакмицу. Душан Тадић, Лука Јовић и Марко Гобељић су отпали из комбинације за тим због повреда. Прва двојица нису ни допутовала са Орловима у Луксембург.

А, смисао је у томе да ће од вечерас па све до марта и пројектованог полуфинала Лиге нација са (вероватно) Норвешком, утакмице бити квалификационе, али за - фудбалере. Да се докажу селектору и изборе за место у тиму. Ако се прође тај бараж, Европско првенство ће бити "иза угла", само три месеца касније, тако да онај који "победи" у борби за место у екипи до марта, моћи ће да рачуна и на резервацију за шампионат Европе. Ово вечерас у Луксембургу је, дакле, нулта тачка за Орлове. Стартна линија на којој сви крећу са истог одстојања до циља.

Селектор Љубиша Тумбаковић је најавио да ће направити много измена у тиму у односу на меч са Португалијом, очекује се барем половина нових играча у тиму. Идеја је да добију прилику да се докажу, али и да и поред свега добију утакмицу. Неће та три бода ништа епохално променити, оставиће се Луксембург за собом, доћи ће се на треће место на табели, међутим, свака победа, против којег год ривала, доноси позитивну енергију, поправља атмосферу, враћа осмехе на лица.

Поготово Тумбаковићу не би баш пријало да му на две прве утакмице на клупи репрезентације пишу два кикса. И њему би победа добро дошла.

Стратег Орлова очекује тежак меч вечерас, јер, како је рекао, није ово Луксембург од пре тридесет година, који је био топовско месо за све. Како је то некад било говори статистика: 11 мечева са овим ривалом, 10 победа, један реми и гол-разлика 36:6. Али, последњи дуел је био још 2000. године. Исте оне када је наша репрезентација последњи пут играла на Европском првенству...

"Имају озбиљне играче, за велике клубове. Биће ово озбиљна борба, али ако желиш резултат, а ми желимо, мораш мало да се напнеш", нагласио је Тумбаковић.

Митар јури Бору и Мијата

Гол који је Александар Митровић постигао против Португалије (2:4) био је уједно његов 25. у дресу репрезентације. Данас је српски голгетер на десетом месту вечне листе најбољих голгетера репрезентације. Уколико Митровић и вечерас буде бар једном прецизан, достићи ће Боривоја Костића и Предрага Мијатовића, који су постигли по 26 голова за државни тим.

Меч у Луксембургу биће прилика селектору да потражи и добитну комбинацију у одбрани Србије, за коју је и сам рекао да је проблем већ дуже време. Нису само пет комада од Украјине и четири од Португала у питању, већ цео низ, јер је на седам последњих утакмица дефанзива попустила и примила макар по један гол.

Могу ли ''Орлови'' да се опораве од пораза од Португала и дођу до победе? Ако верујете, кладионица Моззарт плаћа победу Србије квотом 1,30.

голмани

Марко Дмитровић (9)

Предраг Рајковић (11)

Борис Радуновић (–)

одбрана

Антонио Рукавина (58)

Урош Спајић (10)

Никола Миленковић (14)

Никола Максимовић (21)

Матија Настасић (27)

Стефан Митровић (13)

Александар Коларов (84)

Филип Младеновић (7)

средина

Немања Матић (46)

Лука Миливојевић (30)

Саша Лукић (8)

Мијат Гаћиновић (14)

Дарко Лазовић (8)

Филип Костић (30)

Немања Радоњић (11)

Адем Љајић (40)

Сергеј Милинковић-Савић (12)

напад

Александар Митровић (50)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Он

10.09.2019 16:53

је вец своје одтумбао ! Брука од тренера !

ОДГОВОРИТЕ