Шпанија игра најбољу одбрану на Мундобаскету!

Ниједан тим до сада није успео да постигне више од 70 поена против селекције са Иберијског полуострва.

Кошарка 10.09.2019 | 15:55
Шпанија игра најбољу одбрану на Мундобаскету!
Многи навијачи у Шпанији су се уплашили како ће се њихови кошаркаши снаћи у другој фази против веома офанзивних екипа какве су Италија и Србија. Колико су гласине биле озбиљне, говоре да се ишло толико далеко да су мислили да ће на крају можда и напустити такмичење у другој фази. Али чета Серђа Скариола је затворила врата. И не само то, није допустила никоме до сада да јој убаци више од 70 поена, што је податак којим не може да се похвали ниједна друга селекција на овом Светском првенству.

На пет до сада одиграних утакмица, Фурија је у просеку допуштала противнику свега 63,8 поена. Ако су многи ове податке ниподаштавали након прве фазе када је Шпанија играла у релативно слабој групи, они су дефинитивно добили на значају у другој. Италија која је у просеку постизала 92,3 поена по мечу и која је против Порторика убацила 94 поена, на мечу са Шпанцима успела да је да изброји само до 60.

А онда у обзир узимамо наш национални тим. Кошаркаши Александра Ђорђевића су поситгли 90 поена против Порторика, 92 на мечу са Италијанима, фантастичних 105 поена против Анголе на отварању и невероватних 126 поена против Филипина. Против Шпаније и поред сјајне партије Богдана Богдановића, остали су на свега 69 поена. Премало за победу.

Рики Рубио је још након меча против Италијана изјавио да напад не мора апсолутно ништа да значи, ако се на супротној страни налази добра одбрана.

„Некада одбрана осваја првенства“, рекао је шпански кошаркаш.

А Серђо Скариоло је отишао још који корак даље. Објаснио је да је још током припрема репрезентације на око месец дана пред сам почетак такмичења схватио колико су неки од ривала „окретни“ и колико је важно зауставити их. Стручњак је све то чувао у сефу и није желео да открива карте на припремним утакмицама. И онда је све показао у Вухану на мечу против Србије.

Игра у зони „у свим бојама“, како је он то назвао, као и невероватна прилагођавања његових играча у одбрани на тренутке су у потпуности збунила селектора Србије, Александра Ђорђевића. А Пау Рибас истиче да то није све што Шпанија може да понуди, напротив.

„На мечу против Италијана, рецимо, имали смо резервни план који нисмо ни искористили“, истакао је Шпанац.

Да све буде још занимљивије, Скариоло је стручњак који игру углавном базира на офанзивним акцијама, али не крије да је био заљубљеник у одбрану током читаве каријере. Управо је дефанзива, уз велику пожртвованост његових играча на терену, довела до тога да сви планови за сада буду остварени.

Тако је Рики Рубио покзао због чега је током читаве каријере био одличан „крадљивац“, а исто тако је Руди на овом првенству постао прави „мудрац“ који невероватно прати игру, с обзиром на подељене асистенције. Рибас и Љуљ су увек ту када је неопходно да се тим поново подигне на ноге, а Клавер је „капиталац“ који увек донесе додатни офанзивни скок или погоди када је то немогуће. Не може се ту заборавити ни стамени Марк Гасол, али ни одличне замене у ивду Хуанча, Ориоле и Вилија.

У кошарци је одбрана као уметничка вештина, коју треба гајити и развијати. Многи уопште и не воле да је играју, али Шпанци дефинитивно не спадају у ту категорију. Јасно је да све то изискује много снаге и енергије, па треба видети да ли ће Фурија бити способна да све до самог краја изгура у овако јаком ритму.

Извор: моззартспорт

Фото: Фиба Wорлд Цуп

Коментари / 0

Оставите коментар