ЕП: Хрвати у Бакуу освојили само бод! И још...

Још увијек је све отворено у Групи Е, али је вицешампион свијета и даље најближи мјесту које води на ЕУРО 2020. године.  Кикс који нико није очекивао: Хрват саплео Хрвате у Бакуу! Борбени Азери освојили први бод у квалификацијама за ЕУРО.  Натхо узалуд пробушио Облака, Словаци закомпликовали све! Везиста Партизана стрелац у поразу Израела у Словенији у једној од кључних утакмица у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.  Бомба Натха у поразу Израела у најлуђој групи квалификација! Халстенберг волејом срушио Белфаст.  Холандија опет демонстрирала силу!

Фудбал 09.09.2019 | 23:30
ЕП: Хрвати у Бакуу освојили само бод! И још...
Хрватска је једног од главних кандидата у борби за прва два мјеста у Групи Е убедљиво побиједила прошле седмице. Али, послије Братиславе и Словачке, гдје су "ватрени" остварили тријумф 4:0, у Бакуу је услиједио корак уназад…

"Фењераш" Азербејџан успио је да освоји бод и тако, ипак, закомпликује ситуацију у борби за прва два мјеста.

Азербејџан – Хрватска 1:1 (0:1)!

Међутим, "коцкасти" и даље имају реалне шансе (можда не највеће за прво мјесто) да се домогну завршнице Европског првенства, јер послије пет одиграних утакмица заузивају прво мјесто са 10 бодова, док Мађарска има један мање, али и одиграна четири меча.

Хрвати су повели у раној фази меча, послије несмотрене реакције играча одбране Антона Кривотсјука, који се послужио руком у свом казненом простору приликом опасног напада гостујућег састава.

Одговорност је у 11. минуту преузео Лука Модрић и погодио.

Тамким Калилзада направио је прави дар мар у одбрани Хрватске, када је у 72. минуту у стилу слаломаша прошао поред чак четворице играча у црвено-бијелим дресовима и прецизним ударцем матирао Доминика Ливаковића.

Саплела се Хрватска у Бакуу и против аутсајдера Азербејџана и ремијем 1:1 упропастила све добро што је урадила у Трнави против Словачке пре три дана. Изгледало је да ће пулени Златка Далића одрадити рутински још једно гостовање и са пола гаса уписати нову победу у квалификацијама, али им се догодио Тамкин Кализада.

Дефанзивац, леви бек локалног тима Сабаха из Бакуа, успео је у 72. минуту да се прошета до мреже Хрвата и рутинским ударцем донесе велики, уједно и премијерни бод Азербејџану у овим квалификацијама. Како је само овај момак храбро кренуо у продор са левог крила, прешишао Брозовића, протутњао у сендвичу поред Ловрена и чувеног бека Копнхагена Бартолеца, а потом матирао Ливаковића за велико славље.

Ето, у првом колу су до 79. минута у Загребу Азери имали 1:1 и нису издржали, али су вечера успели да се докопају вредног бода. Хрвате ће посебно заболети јер им је два бода из џепа избио "њихов човек" Никола Јурчевић чија ће се позиција у Бакуу вероватно поправити наредних дана јер је био виђен за отказ.     

Сами су Хрвати криви што су киксирали вечерас и вратили наду Мађарима, Словацима и Велшанима да би могли да се умешају у борбу за прва два места. На време су вицешампиони света повели, и то са беле тачке преко Луке Модрића који је реализовао најстрожу казну у 11. минуту после прекршаја над Перишићем.

Имали су Ватрени неколико изгледних прилика у првом полувремену, два пута је опасно тукао Ребић, једном Никола Влашић, али је голман Азербејџана Балајев био маестралан и уз стрелца гола Кализаду завредио ептитет најбољег појединца овог меча. Доминирала је Хрватска пуних сат времена, али је онда несхватљиво пала и изгубила дах што је домаћин искористио да се докопа бода.

Штавише, пропустили су Азери две добре шансе у финишу да дођу и до читавог плена и вероватно највећег изненађења у овој рунди квалификација, али и овако су задовољни јер су успели да освоје бод против вицешампиона света.

Натхо узалуд пробушио Облака, Словаци закомпликовали све! Везиста Партизана стрелац у поразу Израела у Словенији у једној од кључних утакмица у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.

Није ишло Израелу у Словенији, нису успевали да пронађу права решења, али је Бибрас Натхо имао своје. Фудбалер Партизана био је стрелац за селекцију Израела, погодак са дистанце који је пробудио његове саиграче, али на крају ни то није било довољно да се са гостовања у Љубљани врате непоражени.

Тешко прво полувреме није доносило превише узбуђења, али је Словенија била бољи тим. Израел није успевао угрози домаћина, а Словенија је преко Бењамина Вербича стигла до вођства у смирај тог дела игре. У току је био 43. минут када је одбрана Израелаца посустала.

Ипак, врло брзо у наставку Партизанов везиста је донео изједначење свом тиму. Играо се 50. минуту када је Натхо добио лопту на око 25 метара, била је гужва у шеснаестерцу, али је играч црно-белих решио да распали по лопти. Она је прошла кроз гужву и потом отишла иза леђа Јана Облака.

Потом је Израел стигао и до потпуног преокрета, пошто је Еран Захави постигао гол на асистенцију Мунаса Дабура. Но, нису Израелци имали довољно снаге да ту предност и задрже. Роман Безјак је само три минута касније поравнао на 2:2, да би потпуни херој био Вербич.

Постигао је гол у надокнади времена, чиме је Словенија избила на друго место квалификационе групе Г.

За то време, у Мађарској је одиграна још једна од занимљивијих утакмица вечери. Словачка је савладала домаћи тим са 2:1 и тиме учинила групу Е још узбудљивијом. Повели су гости преко искусног Роберта Мака у 40. минуту и тако најавили добар резултат против све незгоднијих Мађара.

Доминик Шобошлаји је одличну клупску форму пренео и у дрес репрезентације, пошто је 10 минута касније изједначио. Нападали су Мађари, јурили други гол који им је био преко потребан да се учврсте на првом месту после кикса Хрватске у Азербејџану, али није вредело.

Већ у 56. минуту је Роберт Боженик вратио вођство Словачкој и тај резултат је остао на снази до краја.

Овај тријумф у гостима је за Словаке посебно важан, јер је сада ситуација и њима далеко повољнија. Налазе се на другом месту у групи, са бодом мање од Хрватске и истим бројем бодова као и Мађарска. Не треба заборавити ни Велс који са утакмицом мање има тачно три бода мање, па би ова група могла да донесе још многа узбуђења до краја квалификација.

Једна од најзанимљивијих квалификационих група за ЕУРО 2020. године је дефинитивно она група Г. Куршлус на табели употпунили су реми у Варшави између Пољака и Аустријанаца, као и тријумф Словенаца над Израелом односно Северне Македоније над Летонијом.

Иако је меч у престоници Пољске одигран без голова, могло је да их буде, а више разлога за тугу имаће можда гости који су пропустили неколико добрих шанси у финишу да украду три бода. Блистао је голман Пољске Фабијански који је одбранио неколико одличних покушаја гостију преко Лајмера и Забицера, мада и Пољаци нису имали среће у првом полувремену након што су добре прилике промашили Глик и Гросицки.

Кад се подвуче црта можда и најпоштенији исход утакмице, али кикс Аустрије нису искористили Израелци који су изгубили у Љубљани у надокнади са 3:2.

Добар меч одиграо је првотимац Партизана Бибрас Натхо који је са капитенском траком око руке предводио екипу Андреаса Херцога и лепим голом у 50. минуту донео изједначење свом тиму. Изгледало је да ће Израелци успети и да изненаде Словенце, посебно када им је Захави у 63. минуту донео вођство од 2:1, али су до краја искусни Безјак и двоструки стрелац Бенџамин Вербич употпунили преокрет и тријумф Словенаца.

Овом победом Јанези су се пробили на друго место са бодом више испред Аустрије, а из прикрајка од вечерас вреба и Северна Македонија која се изједначила са Израелом на деоби четвртог места победом у Риги од 2:0. Голове за јужне суседе дали су ветеран Горан Пандев и Енис Барди у првом полувремену.

У групи Ц Немачка је успешно прескочила гостовање до овог кола лидеру Северној Ирској коју је у Белфасту поразила са 2:0 и преузела лидерску позицију. Само у првом полувремену домаћини су били равноправан ривал, а меч је одлучен у 48. минуту када је леви бек Лајпцига Марсел Халстенберг лепим волејом искоса утишао Виндсдор Парк. Још неколико добрих шанси пропустили су Панцери у другом полувремену, блистао је и голман домаћих Бејли Пикок Фарел који ништа није мога у надокнади када је Серж Гнабри крунисао пас Каија Хаверца за коначних 2:0.

Успешна је у овој групи била и Холандија која је лако сломила Естонију у гостима са 4:0 у мечу који је поново обележио сјајни Мефис Депај. Истина, дао је ветаран Рајан Бабел два комада за Лале, али је крилни нападач Лиона наставио страшну репрезентативну серију од 14 голова и исто толико асистенција на последњих 25 утакмица. Вечерас две асистенције и гол моћног Депаја... 

ГРУПА Ц

Естонија – Холандија 0:3 (0:1)
/Бабел 17, 48, Депај 76/

Северна Ирска – Немачка 0:2 (0:1)
/Халстенберг 48, Гнабри 90+2/

ТАБЕЛА: Немачка (5) 12, С. Ирска (5) 12, Холандија (4) 9, Белорусија (5) 3, Естонија (5) 0.

*** Слободна је била Белорусија

ГРУПА Е

Азербејџан – Хрватска 1:1 (0:1)
/Кализада 72 - Модрић 11п/

Мађарска – Словачка 1:2 (0:1)
/Собошлаи 50 – Мак 40, Бозеник 56/

ТАБЕЛА: Хрватска (5) 10, Словачка (5) 9, Мађарска (5) 9, Велс (4) 6, Азербејџан (5) 1.

***слободан је био Велс

ГРУПА Г

Летонија – С. Македонија 0:2 (0:2)
/Пандев 14, Барди 17/

Пољска – Аустрија 0:0

Словенија – Израел 3:2 (1:0)
/Вербич 43, 90+1, Безјак 66 – Натхо 50, Захави 63/

ТАБЕЛА: Пољска 12, Словенија 9, Аустрија 8, Израел 8, С. Македонија 8, Летонија 0.

ГРУПА И

Шкотска – Белгија 0:4 (0:3)
/Р. Лукаку 9, Вермален 24, Алдервилде 32, Де Брујне 82/

Русија – Казахстан 1:0 (0:0)
/Фернандес 89/

Сан Марино – Кипар 0:3 (0:2)
/Кусулос 2, 73, Папулис 39, Артиматас 75/

ТАБЕЛА: Белгија 18, Русија 15, Казахстан 7, Кипар 7, Шкотска 6, Сан Марино 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар