Након Њујорка: Када Ђоковић може да изгуби прво мјесто?

Ствари у врху светског тениса се брзо мењају и последња два грен слема су најбољи показатељ за то. Шта то значи за остатак 2019. године?

Тенис 10.09.2019 | 22:45
Након Њујорка: Када Ђоковић може да изгуби прво мјесто?
Четврти грен слем сезоне често донесе бројна изненађења. Тенисери нису свежи као пред Аустралијан Опен, сезоне већ траје пуних осам месеци и откази играча постају све чешћи. У таквом следу догађаја, мало је недостајало да до великог изненађења дође и у финалу УС Опена.

Ипак, Рафаел Надал је успео да одбрани налет Данила Медведеваи освоји свој 19. грен слем трофеј.

Шта то значи за остатак 2019. године? Још важније, шта то значи за трон Новака Ђоковића, трон који се сада дебело љуља? И да ли је то у овом тренутку уопште важно за момка са Бањице?

Да се у тенису све брзо промени, добили смо нову потврду на теренима Флешинг Медоуза. Тог 14. јула, пре тачно 57 дана, Новак Ђоковић био је с разлогом уздизан на тениски пиједестал, обавијен хвалоспевима са свих крајева света. Његова ментална снага је достигла нове, незамисливе дубине и постављало се само једно питање - "Колико дуго ће још владати тенисом?"

Нису ни два месеца поштено прошла, а српски тенисер је у светским медијима већ помало заборављен. Сва светла позорнице - наравно, потпуно заслужено - припала су неуморном Надалу и одличном Медведеву, дечку који је у Њујорку направио највећи бум неког младог тенисера још од појаве извесног Београђанина на истом месту 12 година раније.

Рафаел Надал је у недељу увече освојио свој 4. трофеј на УС Опену, а у Мелбурну ће јурити други наслов шампиона Аустралијан Опена.

Светска тениска јавност је поново показала своју реактивност. Дан после сјајног финала на УС Опену постављају се питања шта је Надалу "потребно" да би се могао назвати највећим тенисером свих времена. Управо је он после вимблдонског спектакла био помало скрајнут у други план, у сенку Ђоковића и Роџера Федерера, као да није био освајач (у том тренутку) 18 грен слемова.

Данашња перспектива делује далеко од епског спектакла са терена Ол Ингланд клуба. Ђоковић више није "суверени владар који ће харати тенисом док год му се прохте", а Федерерове изванредне партије су обрисане лошом америчком турнејом. Сада је Надал "главни лик", и фигуративно, и донекле буквално - он ће се питати за изглед врха АТП листе на крају 2019. године.

Ђоковић ће, сада је већ сасвим извесно, у догледној будућности изгубити прво место светске ранг листе. Разлог за то је једноставан -до краја године ће бранити 2600 поена освојених у финишу 2018. године, док Надал не брани нити један једини бод. Чињеница да је Новак предао меч Стану Вавринки у четвртом колу УС Опена и да још увек не знамо степен повреде рамена само је додатна отежавајућа околност.

Прошле године, Ђоковић је освојио 1000 поена титулом на мастерсу у Шангају, 600 пласманом у финале Париза и још 1000 пласманом у финале Завршног мастерса у Лондону. На та три турнира би требало да учествује и ове године - под условом да буде здрав - док је новина турнир у Токију.

Ђоковић ће први пут наступити у Јапану, у склопу припрема за Олимпијске игре 2020. године, и то је место где би могао да освоји највише 500 нових бодова.

Са друге стране, Надал је за сада пријавио учешће у Пекингу (серија 500, исте седмице као и Токио), на мастерсу у Шангају, потом Базел, па мастерси у Паризу и Лондону. На први поглед је очигледно да Надал планира један турнир више од Новак, али није немогуће да одустане баш од Базела уколико би, рецимо, остварио одличне резултате на два турнира у Кини.

Све ово упућује да је Новак "миран" на врху листе бар до понедељка 7. октобра, када ће изаћи нова листа после турнира у Пекингу и Токију. То значи да ће започети своју 272. недељу на првој позицији и тако постати трећи најбољи свих времена у тој категорији (иза Федерера са 310 и Пита Сампраса са 286).

Надал математички на прво место најраније може да се врати тек после турнира у Шангају, што је недељу дана касније у односу на Токио и Пекинг. У том случају био постао светски број један 14. октобра и вратио се на трон после 11 месеци.

Међутим, колико ће заиста Ђоковићу све ово бити важно? Новак је у неколико наврата изјавио да жели да појури све највеће рекорде и да му то пружа мотивацију. Један од тих рекорда је и онај по броју недеља проведених на врху АТП листе. Али у ситуацији када је раме правило велики проблем на УС Опену - а није искључено да је тако било и у Синсинатију - онда је све то мање важно.

Ђоковић је већ имао тежак период када је проблем правио лакат и сигурно ће у његовом штабу све бити посвећено потпуном залечењу рамена. Неће бити превремених враћања на терен, нарочито јер је и Новак сам научио ту лекцију.Уосталом, ко би заборавио ону пролећну америчку турнеју 2018. када је Данијел Таро учинио да га сви српски навијачи добро запамте.

Надал, Ђоковић и Федерер су изједначени по броју "великих" трофеја - сви имају по 54 пехара са грен слемова, мастерса и Завршних турнира. Надал међу њима једини има злато са Олимпијских игара.

Због свега тога, очекивати да Ђоковић 2020. годину почне као први тенисер света изузетно су мале. Поједини рекорди мораће да причекају и сав фокус се већ сада, првог дана после УС Опена, премешта на Аустралију и Мелбурн.

Надал, са друге стране, у врхунској форми дочекује део године када је најчешће био истрошен и преморен. Имаће прилику да покупи велики број бодова и стави себе у најбољи могући положај за напад на 20. грен слем трофеј.

Тај потенцијални моменат - који многи већ шаљиво очекују на Ролан Гаросу, његовом "дому" - био би историјски из више аспеката.

Сустигао би Роџера Федерера на месту вечне листе трофеја из "велике четворке" и тиме постао више него легитиман кандидат за наслов најбољег свих времена.

Али све је то још увек далеко. Ко зна где ћемо бити за 57 дана?

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дарwилл

11.09.2019 03:40

Надал ће на крају године сигурно бити број један таман да не одигра ни један турнир. Разлог је што Новак у оваквом стању / без обзира на повреду/ не може одбранити своје бодове, што значи да ће наставити да губи поене. А почетком године брани и Мелбурн /2000 поена/.

ОДГОВОРИТЕ