СП: Ацо лудио и искључен, Французи иду на САД!

Велика побједа Аустралије, Французи иду на САД! "Стотка" у кошу "триколора", у мечу за прво мјесто у групи и лакшег противника у четвртфиналу Мундобаскета.  Тешко ономе ко стане на пут расположеном трозубцу Милс, Бејнс, Инглс: Аустралија у трилеру послала Француску на САД! У узбудљивом мечу 100:98.  Ацо Петровић полудео на судије, ушао на терен - искључен! Хрватски тренер био је бесан на арбитре утакмице против САД, која је директно одлучивала о учешћу његовог Бразила у даљем току такмичења.  Американци се нису уплашили бразилске самбе, на Србију у евентуалном полуфиналу! Бразилци се држали све до средине треће четвртине.

Кошарка 09.09.2019 | 22:10
СП: Ацо лудио и искључен, Французи иду на САД!
Репрезентација Аустралије добро се "искалила" у оним пријатељским сусретима са САД у Мелбурну, од којих је један успјела да добије.

На Мундобаскету је славила у неизвјесним завршницама оба дербија, прво против Литваније, затим и у одлучујућем окршају друге фазе, против Француске - 100:98 (46:46)!

То значи да су "кенгури" са скором 5-0 освојили групу Л и да ће се у четвртфиналу састати са Чешком, која ће усљед пораза Бразила од САД заузети друго мјесто у групи К.

Побједник меча Аустралија - Чешка у полуфиналу ће на Шпанију или Пољску, док ће Француска на Американце, а бољи из тог дуела на Србију или Аргентину.

Меч Аустралија - Француска био је неуобичајено офанзиван и лишен тактичких замки, с обзиром на његову важност.

Ни када су "триколори" у трећој деоници повели 70:61 - најубједљивија предност било ког тима на утакмици - то није била гаранција иоле мирне завршнице, а и како би када је Аустралија одмах узвратила тројкама Џоа Инглса и Петија Милса за 70:67.

Улоге су замијењене у посљедњој четвртини, када је Аустралија у 35. минуту имала 85:80, па Француска тројком Албисија у 38. минуту преокренула на 92:90. Било је јасно да ће одлучити једна или двије лопте.

"Кенгури" су имали 96:94 и 98:96, хладнокрвни Нандо Де Коло је два пута донио изједначење, да би пет секунди прије краја Метју Делаведова својом брзином натјерао Французе на фаул и искористио једно слободно бацање.

Поен предности, пет секунди пре краја и аут за Француску. Милс је пресекао додавање Албисија, а Мич Крик ставио тачку намерно промашеним "пеналом".

Кошарка достојна нокаут фазе такмичења на Светском првенству! Мада је судар Француске и Аустралије у последњем колу Групе Л у неку руку и био елиминациони, јер је пораженог слао на САД. На крају ће као првопласирана из Групе Л у четвртфинале Аустралија која је у феноменалној утакмици савладала ривала са 100:98 пошто су Пати Милс, Арон Бејнс и Џон Инглс сипали са свих страна и малтене сами гурнули Французе у део костура са Америком и Србијом.

Била је ово дефинитивно једна од најбољих и најнеизвеснијих утакмица на турниру. Целим током меча екипе су се смењивале у вођству, али нико није успевао да се резултатски одлепи, па се одлучивало у последњој четвртини.

Галске петлове је целим током меча вукао Еван Фурније, бриљирао је бек Орланда, као и пре два дана против Литваније кад је убацио 24 поена у мечу који је Французе погурао у четвртфинале. Нандо До Коло је убацио своју порцију кошева, посебно важан био је у самом финишу кад је држао свој тим у животу. После лошег старта турнира пробудио се и Никола Батум. Руди Гобер је обављао рударски део посла у дефанзиви, поделио је и седам асистенција. На другој страни је одговарао Пати Милс пре свих, мада је имао велику подршку у Арону Бејнсу и Џону Инглсу, маестралне партије све тројице, кад су они на свом нивоу, сваког могу Озији да утерају у проблем.

И једни и други су се ипак борили са проблемима које никако нису успевали да отклоне. Упорно су Французи правили фаулове у нападу, упорно су Аустралијанци губили лопте и дозвољавали ривалу да се контрама и лаким поенима враћа у живот.

Крај се ближио, победник се није назирао. Тачно 29,5 секунди пре краја Метју Делаведова искусно навлачи Гобера на личну грешку и избацује га из игре, са пенала погађа за 98:86. Де Коло узвраћа, Делаведова  5,7 секунди пре краја опет иде на линију за слободна бацања, само једна лопта улази, Французима остаје 4,4 секунди за последњи напад.

Преломни тренутак. Несхватљива грешка код извођења лопте. Пати Милс се прикрао и украо ту лопту. Славље је могло да почне.

Милс је иначе меч завршио са 30 поена,  Инглс је добацио до 23, Бејнс је стао на 21, али је за три поена шутирао 5/6 и то у неким одсудним тренуцима. Изостао је прави кошгетерски учинак Делаведове, само шест поена за њега, али и девет асистенција.

На другој страни, 31 поен Фурнијеа, шест скокова, четири асистенција, али и доста промашених шутева кад се ломило. Де Коло је тада био кључни играч Француске, убацио је 26 поена, док је само још Батум био двоцифрен са 13 поена. Није било довољно за Аустралију, која у четвртфиналу иде на Чешку и ту ће свакако бити фаворит. Мада Томаша Саторанског никад не треба потценити.

Ацо Петровић полудео на судије, ушао на терен - искључен! Хрватски тренер био је бесан на арбитре утакмице против САД, која је директно одлучивала о учешћу његовог Бразила у даљем току такмичења.

Американци се нису уплашили бразилске самбе, на Србију у евентуалном полуфиналу! Бразилци се држали све до средине треће четвртине. Американци на бронзане, па сребрне из Шпаније! У утакмици коју је први завршио Ацо Петровић, Бразил се држао до отварања треће четвртине. Ово су парови четвртфинала.

Свјетски шампиони у кошарци без пораза су стигли до "нокаут" фазе #Мондобаскета, а "као награду" за перфектан скор (не и перфектну игру) у првих пет мечева у Кини добили су бронзане, па сребрне за противнике на путу ка новом финалу.

Послије мање-више рутинске побједе над Бразилом данас у Шенжену резултатом 89:73 (21:18, 22:21, 24:17, 22:17), Американци ће у четвртфиналу у Донгуану играти против Француске, а потом их можда очекује нови дуел са Србијом послије оних из Мадрида 2014. и Рија 2016, само овог пута у полуфиналу у Пекингу.

Послије раног искључења свог селектора Аца Петровића, Бразилци су успјевали да држе егал до отварања треће четвртине (48:44), послије чега су полако почели да губе корак за фаворитом.

Уз 16 поена Кембе Вокера и Мајлса Тарнера, који је имао и осам скокова, као и девет поена Маркуса Смарта и Криса Мидлотона, који је шест пута био највиши под обручима, екипа тренера Грега Поповича до почетка посљедње дионице стекла је 11 (67:56), а до средине тог дијела игре и максималих 21 разлике (83:62).

Нешто раније, у Нанкингу, Француска и Аустралија одиграле су прави #Мондобаскет меч, у ком је побједник награђен сусретом са Чешком Републиком у четвртфиналу.

Бразилаца тамо неће бити, самим тим ни ове атрактивне навијачице која је мамила уздахе у дворани.

Нису успели Бразилци да направе првокласно изненађење и да буду први који ће савладати репрезентацију САД-а. У борби на све или ништа, где им је само победа играла „за пролаз“, репрезентација из Јужне Америке није имала снаге, а ни умећа да тријумфује против Американаца, 89:73. То значи да ће екипа Грега Поповича и дефинитивно у део жреба где се налази репрезентација Србије, а у четвртфиналу ће се састати са Французима.

Није нам почетак утакмице донео ништа што нисмо могли да очекујемо. Американци су боље стартовали, али су Бразилци успевали да одрже корак, највише захваљујући поенима Марселиња Уертаса и Витора Бенитеа. Разлика није расла, упркос иницијативи Грегове екипе и углавном се кретала око пет поена, а пред прву „мању“ паузу САД је водио резултатом 21:18.

Ништа другачије није било ни у других десет минута кошарке. Бразилци се нису уплашили Американаца и играли су можда и најбољу кошарку на овом Светском првенству. Неке лепе поене постигао је Андерсон Варежао, чија је борбеност недостајала у уводних десет минута, а лепо су га испратили и остали, па ни након 20 минута игре нисмо могли са сигурношћу да тврдимо ко ће однети тријумф на овој утакмици, 43:39. Аца Петровић је искључен средином друге четвртине због досуђене техничке грешке.

Међутим, петнаестоминутни одмор је дефинитивно више одговарао репрезентацији САД-а. Мало по мало, предност је кренула да расте, а Бразилци су почели да промашују оно што објективно гледано не би смели. Покушавао је заменик Аце Петровића изменама да тргне своје кошаркаше, али му то никако није полазило за руком. Пред крај деонице, разлика је по први пут на овом мечу постала и двоцифрена након тројке Криса Мидлтона, па је већ тада било јасно да је у питању пут без повратка за Бразилце. Са 11 поена заостатка, ушло се у последњих десет минута кошарке, 67:56.

Да ли су године и умор утицали на нешто слабију игру Бразилаца како је утакмица одмицала или не, остаје отворено, али дефинитивно је било видљиво да нешто није штимало у њиховој игри у другом полувремену. Одбрана је била готово непостојећа категорија, а ни напад није био претерано ефикасан. Грег Попович није одмарао своје најбоље кошаркаше, већ је и поред велике разлике решио да „докрајчи“ Бразилце, 89:73.

Најефикаснији у редовима Американаца на крају су били Мајлс Тарнер и Кемба Вокер са по 16 поена, а двоцифрени су били и Џејлен Браун са 11 поена и Херисон Барнс са 10 поена. У саставу Аце Петровића једини вредни помена били су Витор Бените који је достигао 21 поен, као и Андерсон Варежао и Леандрињо Барбоса са по 14 поена.

Овакав расплет ситуације значи да ће Американци заузети прво место у групи, а да са њима у нокаут фазу путују Чеси. САД ће у четвртфиналу одиграти прави дерби против Француза, док ће се Чеси састати са Аустралијанцима.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар