Мурињо тјеши: Србија није "мртва" након Португала!

Жозе Мурињо разговарао са колумнистом МОНДА Небојшом Петровићем. "За Београд ме вежу пријатељи, лијепе успомене. Сјећам се утакмице Партизан - Порто, баш је било тешко". О Немањи Матићу, шансама Србије послије пораза од Португала. . .

Фудбал 09.09.2019 | 23:00
Мурињо тјеши: Србија није "мртва" након Португала!
Није случајно Господин Специјални. Осјећа се то из сваког његовог покрета... сваког осмијеха... сваке његове реченице.

Појавио се пет минута прије почетка утакмице Србија - Португал (у квалификацијама за ЕП) и заузео мјесто у првом реду "Рајкове ложе". Ништа није биљежио, али будите сигурни да му ништа није промакло. Иако је повремено спуштао поглед да би одговорио на поруку. Сазнали смо и чију.

Да ли се чујете са Декијем Станковићем?

"Редовно. Ево прије пет минута смо се дописивали телефоном."

Гдје је, шта ради, зашто није на утакмици?

"Још је на одмору. Стално смо у контакту, имамо групу на WхатсАпп и у њој су сви освајачи 'Триплете'. Сјајно се забављамо. То су пријатељи за сва времена и наш однос је и дан данас фантастичан."

Како се осјећате у Београду, да ли вам се допада главни град Србије?

"Супер је, овдје имам много пријатеља. Већ шест, седам година радим за 'ТОП 11' и зато сам и дошао у Београд. Овога пута осјећај је још љепши јер Португал игра веома важну утакмицу у квалификацијама."

За Београд вас вежу лијепе успомене јер сте управо одавде почели поход на трофеј Лиге шампиона са Портом.

"Да, да... лијепе успомене. Први пут сам овдје био са Барселоном када смо играли против Црвене звезде 1996. године. Послије са Портом против Партизана 2003. године, веома тешка утакмица, било је 1:1. Делибашић је дао гол за Партизан. Касније смо заблистали против Марсеја и Реал Мадрида, отишли даље."

Србија је у првом полувремену стварала шансе, а Португал постигао гол.

"Истина је да је Србија креирала више шанси и да је била опаснија по гол. Лазовић је имао неколико добрих ситуација, пријетили сте и по лијевој страни преко Коларова и Костића. Да сте мало боље покривали тај простор у средини, могли сте и да поведете. Португал је искористио ту 'другу лопту' пред голом Србије и помало срећно стигао до вођства. Можда и противно развоју ситуације на терену јер би неријешен резултат био много реалнији исход првог полувремена."

Због чега је Немања Матић један од ваших омиљених играча и које су то његове главне предности? 

"Немања је... па, Немања је Немања. Пружа све оно што се мени допада код играча средине терена. Даје стабилност и сигурност екипи, увијек бира рјешења која су у корист тима, игра једноставно, омогућава офанзивним саиграчима више слободе за креацију, прави равнотежу... Да би ови играчи напријед могли да изразе свој таленат, морају да имају неку заштиту. Дакле, морају да имају играча попут Матића иза себе. Нарочито у овом систему који игра Тумбаковић. Са четири дефанзивца и четири везна играча, са Тадићем који је близу другог шпица, јако је битно да на тој позицији у средини буде неко ко умије да донесе баланс."

Поред Матића, којег српског фудбалера бисте волкели у својој будућој екипи?

"Али, ја немам екипу (смијех)."

Па знам, зато и кажем у будућој екипи?

"То зависи од екипе. У овом моменту, уопште не размишљам о томе. Тек је септембар, а то је период када клубови нису склони промјенама тренера. Миран сам и уживам у неким другим стварима. Радим оно за шта раније нисам имао времена. Путујем, посјећујем пријатеље... за мене нема проблема."

Могу ли Португал и Србија заједно да се пласирају на Европско првенство?

"Надам се да могу. Видјећемо, тренутно се три екипе боре за два директна мјеста на завршном турниру. Ова утакмица је била јако битна. Не значи да је Србија послије овог пораза 'мртва', али је свакако довела себе у тешку ситуацију. Португал је са ова три бода корак ближи Европском првенству. Веома интересантна група."

Шта ће се догодити са фудбалом послије Роналда и Месија? Утопија или...

"Не. Шта је било послије Пелеа? Шта послије Марадоне? Послије Бекенбауера, Назарија Роналда, Роналдиња... и послије Кристијана... и послије Месија... и послије и послије и послије... Фудбал не познаје границе. Сваког дана широм свијета рађају се нови клинци који ће кренути њиховим стопама."

Пружио је руку, захвалио се и отишао да поздрави пријатеље. Милорада Мажића, Сава Милошевића, Бору Милутиновића, Славишу Кокезу, Зорана Филиповића... са сваким срдачно и уз шеретски осмијех. У маниру "Господина Специјалног"...

МАЖИЋ ИЗ КИНЕ НА УТАКМИЦУ СРБИЈЕ: МУРИЊО МЕ УВИЈЕК ПОШТОВАО

Један од оних који је се слатко испричао са славним Португалцем био је најбољи српски судија свих времена Милорад Мажић.

"Дуго нисам био на утакмици репрезентације и сада сам искористио паузуу кинеском првенству да заједно са својим пријатељима и асистентима одем на стадион и подржим Србију. Јако ми је драго што сам се срео са Жозеом Мурињом. То је човјек који је увијек имао максималан респект на терену према мени и мојим колегама."

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар