Објављен списак кандидата нове Европске комисије

Новоизабрана предсједница Европске комисије (ЕК) Урсула вон дер Леyен званично је у понедјељак објавила састав нове комисије у којој ће бити 13 жена и 14 мушкараца.

Свијет 09.09.2019 | 17:34
Објављен списак кандидата нове Европске комисије

 Ријеч је о приједлогу који још мора потврдити Европски парламент. Расподјелу ресора Урусла вон дер Леyен ће објавити у уторак.

Имена предложених повјереница и повјереника одавно је познат, а разријешена је тек дилема у вези с румунским представником.

Румунска влада је предложила двоје кандидата, једног мушкарца и једну жену. То су Дан Ница и Рована Плумб, а задњих дана се спомињала још једна кандидаткиња, Рамона Манесцу, садашња министрица вањских послова и бивша посланица у Европском парламенту. Кандидаткиња Румуније на крају је Плумб.

Свака земља чланица има по једног члана ЕК. Земља чланице предлажу своје кандидате с тим да предсједница комисије може одбити приједлог и тражити неко друго име, али не може ићи против воље те чланице и руке су јој прилично везане.

У новој ЕК осам је садашњих чланова: Валдис Домбровскис из Латвије,  Марија Габриел из Бугарске, Јоаннес Хахн из Аустрије, Пхил Хоган из Ирске, Вера Јоурова из Чешке, Марош Шефчович из Словачке, Франс Тиммерманс из Низоземске и Маргретхе Вестагер из Данске.

Хрватска је кандидирала досадашњу посланицу у Европском парламенту Дубравку Шуицу.

Остали кандидати су Дидиер Реyндерс (Белгија), Хелена Далли (Малта), Yлва Јоханссон (Шведска),  Кадри Симсон (Естонија), Јутта Урпилаинен (Финска), Сyлвие Гоулард (Француска), Елиса Ферреира (Португал), Маргаритис Сцхинас (Грчка), Паоло Гентилони (Италија), Ласзло Троцсанyи (Мађарска), Јанусз Wојциецхоwски (Пољска), Ницолас Сцхмит (Луксембург) Јанез Ленарчич (Словенија), Стелла Кyриакидес (Ципар), Виргинијус Синкевичиус (Литва) те Јосеп Боррелл из Шпаније који ће бити високи представник за спољњу и безбједносну политику и потпредсједник ЕК.

Нова комисија је прилично полно уравнотежена, имат ће 14 мушкараца и 13 жена. Осим предсједнице Урсуле вон дер Леyен, ту су Бугарка Марија Габриел, Чехиња Вера Јоурова, Данкиња Маргретхе Вестагер, Ципранка Стела Кириакидес, Естонка Кадри Симсон, Финкиња Јутта Урпилаинен, Францскиња Сyлвие Гоулард, Хрватица Дубравка Шуица, Малтежанка Хелена Далли, Португалка Елиса Ферреира, Румунка Рована Плумб и Швеђанка Yлва Јоханссон.

Велика Британија је најавила да неће слати никога јер намјерава изаћи из ЕУ-а прије него што нова комисија преузме дужност. С новим заплетом у британском парламенту не може се искључити ни ново продужење рока за Бреxит, а у том случау остаје нејасно што направити с чланом ЕК којег би требала дати Велика Британија.

Сви предложени кандидати за повјеренике морат ће проћи саслушање пред надлежним одборима Европског парламента. Саслушања би се требала обавити од 30. септембра до 8. октобра, а парламент би на пленарној сједници 23. октобра требао гласати о цијелој комисији.

Ако се све прође без проблема, нова ЕК преузима дужност 1. новембра.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зомби

09.09.2019 16:17

Е ово је ударна вијест!!!

ОДГОВОРИТЕ