Откривен споменик погинулим борцима Војске Српске

– Код тунела, на путу Бродар-Рудо Борачка организација Вишеград изградила је спомен-обиљежје са именима десет погинулих бораца ВРС који су од 9. до18. септембра 1992. године страдали у овом објекту и изван њега.

Република Српска 09.09.2019 | 16:49
Откривен споменик погинулим борцима Војске Српске
Једанаест бораца ВРС је од стране припадника ткз. Армије БиХ било девет дана опкољено у тунелу дугом 97 метара без хране, воде и кумуникације са својом јединицом , а само чудом и способношћу седам њих је успјело да се извуче и дочепа положаја вишеградске бригаде ВРС.

Жарко Токовић из Рудог који је тог ратног дана добио команду да са оклопним возилом „чарли“ стигне на Бродар гдје му је речено да има рањених, прво је код тунела угледао изрешетано возило хитне помоћи у коме су се налазила беживотна тијела два медицинска радника.Онда смо упали у тунел и ту је почео пакао. Били смо девет дана без хљеба и воде под сталном ватром противника, који су пуцали с обје стране тунела а били су и на његовом крову. Без обзира на безнадежну ситуацију нисмо хтјели да се предамо , „ испричао је Токовић додавши да се једна група спасила пливањем Лимом а друга се провукла пјешице кроз непријатељске положаје.
Откривању и освјештењу спомен-обиљежја, које је обавио свештеник Рајко Цвјетковић, присуствовао је и Милета Мићевић из Рудог чији је отац погинуо у тунелу.

„ Ево прошло је 27 година и коначно је борачка организација урадила обиљежје и исписала имена страдалих. Она опомињу генерације које долазе како се тешко и са којим жртвама стизало до слободе, „ навео је Мићевић.
„Ако наша генерација ова мјеста заборави , историја ће заборавити њих, а тиме и нас који смо имали обавезу према њима и њиховим породицама, „ рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Александар Савић.

„ Несхватљиво је да за злочин према медицинским радницима које су притекле у помоћ рањеницима у обиљеженом возилу нико од тих који су их убили мучки и из засједе досад није одговарао., рекао је Савић.

Тунел и пакао у њему преживио је и Микајло Шимшић из села Станишевца али он није имао снаге да о томе више говори.о причи једног од преживјелих из тунела Слађану Симићу из Босанске Јагодине касније је написан сценарио и снимљен играни филм „Лепа села, лепо горе“.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Борац

09.09.2019 15:04

Туга,гинули смо да би Дезертер Додик ,убијао синове бораца, примјер Давида,син борца републике српске, Давора,и снсд, МУП,имамо дезертере који примају пензије,и убице који заводе ред ако сиротиња несто казе,пола милијуна исељених Срба,таква РС нека нестане

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борац

09.09.2019 16:49

Нека нестане тебе. Хебо те и Додик и дезертери. Српска је светиња. Неће Додик 100 година владати кретени.

Name

Ре Ре Борац

09.09.2019 18:57

па и неце. Владаце док не унисти Републику Српску а онда разлаз, он у Русију а ми у унитарну БиХ.

Name

ЗА РЕ БОРЦА

09.09.2019 19:24

МИ КОЈИ СТВОРИШМО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ДОДИК СА СВОЈИМ ДЕЗЕРТЕРИМА ЈЕ РУШИ ДОК НЕ СЕМЕЉЕ СВЕ.

Name

ре ствараоцу

09.09.2019 19:42

Па дигни се друже. Како можеш гледати да је неко руши. Крвљу натопљена. Покренимо се сви. Није Додик доживотни владар него се бира на изборима. Имас ли неку алтернативу можда

Name

Добој

10.09.2019 00:43

Позицијо, опозицијо, свестеници и остала багро МАКНИТЕ СЕ ОД ГРОБОВА ТИХ ЦЕСТИТИХ ЉУДИ. имате ли трун стида?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека им је вјечна Слава!

10.09.2019 05:09

не насједајте на коментаре који су провокација оних који су нам ово зло и чинили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

01.11.2019 12:02

Посебно вјецна слава Докторици и медицинско сестри из Рудог

ОДГОВОРИТЕ