У тврдњу да је РС бољи дио више нико не вјерује

Посланик ПДП-а у Народној скупштини РС Јелена Тривић у разговору за Вијести. ба истиче како између РС и ФБиХ не постоји драстична разлика када су у питању укупне економске прилике.

Босна и Херцеговина 09.09.2019 | 10:56
У тврдњу да је РС бољи дио више нико не вјерује
"У тврдњу да је РС бољи дио БиХ више нико не вјерује, нити је власт више помиње. Но, то не можемо претворити у контратезу да је ФБиХ бољи дио ове земље, јер стање није боље да бисмо могли говорити о неком привредном чуду у ФБиХ", констатује наша саговорница, која је и професор на Економском факултету Универзитета у Бањалуци.

Осврћући се на број запослених у РС, Тривић је подсјетила да се у јавности помиње њих 269.000, али да је Пореска управа РС, одговарајући на њено посланичко питање, доставила податак како је за март ове године примила пореске пријаве за 252.000 радника.

"Питање је гдје нестаје 17.000 радника", наводи она. 

Из Пореске управе РС добила је и информацију да се за више од 37.000 радника не уплаћују доприности за социјално осигурање. 

"Тај податак доказује да или људи раде, а не примају плату, или примају само нето плату. У првом случају то су радници који се фиктивно воде као запослени у предузећима која су у стечајном или предстечајном поступку, а не примају плату. Други случај су здравствени радници који примају само нето плате", појашњава Тривић.

Када је у питању задуженост, наводи да је ФБиХ у нешто бољем положају у односу на РС.

"Власт у РС говори да је задуженост око 50 посто од ДБП-а. Но, према мојој рачуници укупан дуг РС није 5,2 милијарде КМ, него 5,8 милијарди, што значи да је задуженост 58 посто од БДП-а", наводи Тривић.

Мишљења је да би оба ентитета у укупни дуг требало да укључе и здравствени сектор, те појашњава: 

"Дуг здравственог сектора је 1,2 милијарде КМ. Ако тај износ додам на 5,8 милијарди, онда је дуг РС виши од седам милијарди КМ. То значи да наша задуженост није 50 посто од БДП-а, како тврди Влада РС, него је ријеч од 70 посто задужености, што је катастрофлано за земљу на овом нивоу развоја. То кочи будући економски раст, јер се привређивање практично заснива на враћању ранијих дугова, а ранији дугови, односно задужења, очигледно нису довољно добро усмјерена у привредни развој да би се дугови сами од себе враћали".

Ситуација није специјално боља ни у ФБиХ, додаје, али су пензиони, здравствени и социјални фондови мање задужени.

Посебно је указала на недостатак директних страних инвестиција у цијелој БиХ.

"За цијелу земљу мало је 600 милиона инвестиција, а од тог броја 80 посто, а у појединим годинама чак и 90 посто страних инвестиција иде у ФБиХ. Логично је да већи дио иде у ФБиХ, јер је тржиште дупло веће, али да тај проценат изности 80 или 90 посто, забрињавајуће је", истакла је Тривић.  

Осврћући се на чињеницу да је Србија најавила помоћ од 50 милиона КМ за одржавање ликвидности буџета РС, наша саговорница сматра да је то политичко, а мање економско питање.

"Матица помаже РС у складу са својим могућностима. Не видим то као крупно економско питање, то има везе са политичким односима владајућих структура у РС и Србији. Свакако, тај новац ће помоћи буџету РС, јер помаже сваки милион. Но, више то посматрам као класично политичко питање, јер предсједнику Србије Александру Вучићу очигледно треба подршка људи који су поријеклом из РС. Стога и његово усмјеравање средстава у буџет РС", навела је Тривић.

(Вијести.ба)
 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

РАЈНА

09.09.2019 09:21

БРАВО. Вучић у РС улаже ради себе и Србије , а не ради нас. Хвала Богу да сте госпођо Тривић , Ви , смогли снаге да кажете да је политика Вучића према РС , само у оном омјеру који њему одговора и од којег има користи у свом политичком и економском расту у Србији. Милорад му дође ко физичка снага да то изгура у РС , јер кад год треба уваличати неку инвестицију у Србији, Милорад је иза великих леђа , оца нације Вучића. Он ми дође ко мали од палубе, да велики капетан Вучић има потрчкала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.09.2019 09:41

Биједна тврдња, без икаквога смисла.

Name

Дудук

09.09.2019 09:50

Слажем се, Вучић преко Додика пере инвестиције у РС, а у Србији преко Интеграла и др. Додик је булдождер, као што је ономад био Холбрук. РС је на издисају/инфузијама, а хипотеке се тефтере у з.к.ул. РС за кредите. Машалах, оде РС у хелаћ!

Name

РС

09.09.2019 10:15

Стање у РС је много горе, у ФБИХ се боје једни других, Рвати и Бошње, а код нас је само један бос који се не боји никога, па је од силне пљачке изгубио компас за опасност, па му сви сарадници пљачкају, што он и не зна; дижу неконтролисано кредите и арче их, ненамјенски троше... Само у РУГИПП је Станковић-кумче све преузело у своје руке и свако јутро му легне 100 000 КМ на лични конто. То хитно треба СИПА да уђе у књиге.

Name

Не ремсе

09.09.2019 10:46

Има нас много висе који вјерујемо да је боље јести сламу у свом него кавијар у туђем. Размислите о том госпођо Тривиц зсједно са свом опозицијом!!!!!!!!!!@

Name

за Не ремсе

09.09.2019 11:56

ако си ти и твоја позиција за сламу , онда је слатко кусај. Народ и опозиција мисле да је слама за коње , па би радије да је не кусају , било из свог или туђег самара. Народ би да живи као сав нормалан свијет и да куса оно што воли, а не сламу. размисли мало позицијооооооооо

Name

Ре Дудук

09.09.2019 12:17

Баш си изабрао право име ДУДУК.

Name

ВЕТЕРАН СДС

09.09.2019 20:52

Коначно неко од Народних посланика да проговори језиком обичног човјека без дипломатског увијања.Од свих посланика у Народној скупштини епитет НАРОДНИ заслужују само њих десетак а међу њима је сигурно госпођа Јелена Тривић.

Name

007

09.09.2019 09:29

Није ни пуно гора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

09.09.2019 09:59

На развој привреде се требало мислити од настанка владе, а не тек сада када је одлив људства одавно поцео. Са оваквим поцетним параметрима неце бити раста индустријске производње - напротив, динамика одласка људства це бити доминантан фактор у одредјење брзине пада индустријске производње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

09.09.2019 10:09

Доста висе супље прице за цијелу БиХ, која се земља развила на основу страних инвестиција ? Никад ниједна , убијате прицом а нецете да доказете да земљу унистава увоз на који нема никакве блокаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.09.2019 12:33

Тако је, а све због неке далекееее (ца 100 година) будућности када ћемо постати члан ЕУ. До тада увози сво ЕУ смеће, које нико неће, а наши произвођаћи не могу ни орахе да извозе у ту исту ЕУ. Какво лицемерје, а још веће кад ми сами купујемо "јефтину" ЕУ робу, а не наше боље производе. Господо купите словеначку пилећу саламу у Словенији и словеначку пилећу саламу у Босни па ћете видјети разлику. Ова у Босни, као да једем перје. А то је само један мали дио у мозаику ЕУ понуде, па ко воли нек изволи.

Name

Влад Тепеш

09.09.2019 10:14

Ја рецимо уредно плаћам доприносе, а из пореске ми пошаљу рјешење о принудној наплати истих. Јбг, неко није прокњижио уплату у систему. Ја им пошаљем доказе о уплати, а они наставе са принудном наплатом. Кажу жали се. Ето то је тај економски амбијент. Да ли сам једини, има ли још ико да му се ово дешава? Јавите се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.09.2019 11:18

Вец одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брут

09.09.2019 11:47

Глупост је Додикова да смо ми РС бољи дио БИХ. само један примјер. У РС су пропале три банке захваљујуци Додику. Такву пљацку својих градјана свијет не памти. Преко милијарду и 250 милиона је само ту опљцкано да не небрајамо висе. У федерацији није ни једна банка опљацкана. Предлазем градјанима Рс да своју устедјевину пренесу у банке које су у федерацији док се не обестете стедисе ове три банке. Лагао је и Додик и Цвијановицка да су депозити градјана сигурни бар три пута преко средстава информисања и опљцкасе нас на превару. Морацу покренути кривицну пријава за превару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.09.2019 19:53

А зашто да пренесемо у Федерацију? Зашто не би пренијели у Деутсцхе Банк, Банк Аустриа... лупаш Федералац

Name

ре ре

10.09.2019 10:36

Па сто не пробас да пренесес?

Name

Воxпопули

09.09.2019 19:59

Док ми рацунамо гдје је боље у РС-у или у ФБХ,масе одосе у ЕУ и то они сто имају солидне послове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

10.09.2019 18:35

РС није ни била боља економски од федерације, то само додик прича шупље приче, а уништио је све што је било просперитетно, али луди народ опет гласа за уништитеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

11.09.2019 08:06

Недавно купила други стан а све јој лоше.

ОДГОВОРИТЕ