Ф1: Ферари послије девет година славио у Монци!

Леклер оставио Мерцедесе иза себе и освојио Монцу! Возач Ферарија Шарл Леклер остварио је другу победу заредом у сезони освојивши трку за Велику награду Италије.  Италијанска екипа дошла је до прве победе на домаћем "терену" још од 2010. Возач из Монака наговештава да ће бити следећа "велика ствар" Формуле 1. . .

Остали спортови 09.09.2019 | 09:35
Ф1: Ферари послије девет година славио у Монци!
Леклер је по први пут у каријери освојио трку у Монци, те тријумфовао други пут заредом пошто је прошле недеље био најбржи у Белгији.

Монегашанин је обрадовао власнике Ферарија, који су на "домаћој" трци у Монци обележавали 60 година на светском шампионату.

Возачи Реноа Данијел Рикардо и Нико Хулкенберг заузели су четврто и пето место, а шести је био Александар Албон из Ред Була. Возач Рејсинг Поинта Серхио Перес заузео је седмо место, Макс Вестапен из Ред Була осмо, девети је био Антонио ђовинаци из Алфа Ромеа, а 10. место заузео је Ландо Норис из Мекларена.

Ферстапен и Фетел су заказали, па је Макс завршио на осмој позицији, док је Фетел остао без бодова и на крају био 14.

На четвртом месту завршио је Рикардо, а иза њега Топ 10 попунили су Хулкенберг, Албон, Перез, Ферстапен, Ђовинаци и Норис.

Трку је обележила грешка Фетела у шестом кругу, који је ударио Саинца у 6. кругу и тако себе избацио из трке и борбе за неку од водећих позиција. Немац је због тог потеза, због којег га је Саинц назвао "идиотом", добио казну од чак десет секунди.

Леклер је током целе трке диктирао темпо и био на челу, а једно време га је нападао Хамилтон који није успео да направи кључни притисак.

Хамилтонову "улогу" преузео је Ботас, његов клупски колега, који је при крају трке опасно угрозио Леклерову прву позицију, али направио неколико грешака којима је остао без првог потенцијалног преузимања првог места.

Наредна трка у шампионату на програму је 22. септембра за Велику награду Сингапура.

Возач Ферарија Шарл Леклер победио је данас у трци Формуле 1 за Велику награду Италије у Монци.

Он је остварио другу узастопну победу у сезони, односно другу победу у каријери, а трку је завршио за сат, 15 минута, 26,665 секунди.

То је прва победа Ферарија на домаћој стази у Монци још од 2010. године, када је тријумфовао Фернандо Алонсо.

Друго место заузео је Валтери Ботас из Мерцедеса са заостатком од 0,835 секунди за победником. Трећи је био његов тимски колега, водећи у генералном пласману Луис Хамилтон, са заостатком од 35,199 секунде. Он је освојио и додатни бод за најбржи круг трке.

Возачи Реноа Данијел Рикардо и Нико Хулкенберг заузели су четврто и пето место, а шести је био Александар Албон из Ред Була. Возач Рејсинг Поинта Серхио Перес заузео је седмо место, Макс Вестапен из Ред Була осмо, девети је био Антонио Дјовинаци из Алфа Ромеа, а 10. место заузео је Ландо Норис из Мекларена.

Леклер је стартовао са пол позиције, одбранио се од напада Хамилтона и задржао прво место испред двојца Мерцедеса, а Хулкенберг је одлично кренуо и обишао је Фетела за четврто место. Фетел је у другом кругу вратио позицију.

Верстапен је кренуо са зачеља, али је на старту оштетио предње крило и морао је у бокс на замену. У трећем кругу дошло је до контакта Саинца и Албона приликом претицања, после чега је тајландски возач излетео на кратко са стазе и изгубио две позиције.

У тим тренуцима добар је био Рикардо, претекао је тимског колегу Хулкенберга за пето место. У седмом кругу Фетел се окренуо на стази, закачио је Строла и оштетио предње крило. Он је одмах отишао у бокс, замењене су гуме и предње крило и на стазу се вратио као последњи, иза Верстапена. Инцидент је био под истрагом, а Фетел је добио стани-крени казну од 10 секунди, коју је обавио у 13. кругу.

Хамилтон је имао 1,2 секунде заостатка за Леклером, а Верстапен је у тим тренуцима возио најбржи круг.

Леклер је успео да стекне 1,8 секунди предности над Хамилтоном у 18. кругу. Два круга касније Хамилтон је отишао у бокс, а за њим и Леклер, који је изашао на стазу испред актуелног шампиона. Ботас је тада био први, Рикардо други, Хулкенберг трећи, Леклер четврти, а Хамилтон пети.

У 23. кругу Леклер је обишао Хулкенберга, то је пратио Хамилтон и учинио исто, а затим је покушао да обиђе Леклера. Британац је излетео на кратко са стазе, али се вратио иза Леклера, а рекао је да га је возач Ферарија изгурао са стазе, да му није оставио простор ширине болида. Леклер је добио црно-белу заставу, што је знак за упозорење за тај потез.

Леклер је у 26. кругу обишао Рикарда за друго место, а убрзо је исто учинио и Хамилтон за трећу позицију. У тим тренуцима Леклер је добро возио, а Хамилтон је путем радија рекао екипи да не може да га прати.

Ботас је отишао у бокс у 28. кругу и на стазу се вратио као четврти, иза Рикарда, а Леклер се вратио на прво место, испред Хамилтона. Круг касније уведено је виртуелно возило безбедности, пошто се Карлос Саинц зауставио по изласку из бокса, након што механичари Мекларена нису добро причврстили гуму.

Трка је настављена у 30. кругу, али је поново уведено виртуелно возило безбедности круг касније, пошто се Данил Квјат зауставио поред стазе. У 32. кругу настављено је такмичење, Леклер је водио испред Хамилтона.

Леклер је у 36. кругу погрешио и исправио кривину, али је успео да одбије напад Хамилтона и сачува прво место. Петоструки светски првак је рекао екипи да је на стази "опасна вожња". Ботас је све то пратио, возио је најбржи круг и примакао се водећима.

У 42. кругу Хамилтон је погрешио и излетео са стазе, обишао га је Ботас и преузео друго место. Верстапен је добро возио, до 47. круга дошао је до осмог места. Хамилтон је у 50. кругу отишао на замену гума како би се борио за додатни бод за најбржи круг трке, што му је и успело.

Леклер и Ботас су се жестоко борили у завршници, Финац се у једном тренутку примакао на пола секунде, али је убрзо и погрешио, што је искористио возач из Монака и "побегао" му на 1,5 секунду. Он је сачувао предност до краја и остварио велику победу у Монци.

Наредна трка у шампионату на програму је 22. септембра за Велику награду Сингапура.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар