ЕП: Дебакл БиХ у Јерменији, оставка Просинечког!

"Змајеви" у Јеревану примили четири поготка и практично изгубили све шансе да се кроз квалификације домогну пласмана на Европско првенство 2020. године. Катастрофална игра у одбрани скупо коштала бх. тим.  Два гола Мхитарјана у великом слављу домаћина - 4:2.  Просинечки није више селектор БиХ! Поднео оставку после пораза у Јеревану! Оставка Робија: Дао сам све од себе, нисмо успјели. . .  Видно разочарани селектор БиХ, честитао је Јерменима на заслуженој побједи. "Нажалост, БиХ у овом тренутку више нема шансе за пласман на ЕП", поручио је популарни Роби, који је данас посљедњи пут сједио на клупи бх. тима.

Фудбал 09.09.2019 | 08:00
ЕП: Дебакл БиХ у Јерменији, оставка Просинечког!
Послије одличних 45 минута, мало ко је могао очекивати да ће репрезентација БиХ у Јеревану доживјети прави дебакл од Јерменије.

Имао је тим Роберта Просинечког игру, али и резултат након првог полувремена (1:1), али је у наставку по ко зна који пут заказао, катастролном игром у одбрани допустио ривали да још три пута затресе мрежу Ибрахима Шехића и дође до заслуженог славља.

Након шест одиграних мечева, БиХ на свом конту има само седам бодова и јасно је да кроз квалификације неће успјети да обезбиједи пласман на ЕУРО 2020. "Змајевима" остаје нада да то могу учити преко Лиге нација.

ЈЕРМЕНИЈА - БИХ 4:2 (1:1)
/Мкитаријан 3, 66, Хамбартсумјан 77, Лончар 90+5 аг - Џеко 13, Гојак 70/

Сјајно је бх. тим отворио меч и већ у 3. минуту Един Џеко нашао се у сјајној прилици, али капитен "змајева" погодио је стативу.

Шок је услиједио одмах у наредном нападу, када је Хенрик Мкитаријан, нови саиграч Џека у тиму Роме, казнио ривала и лијепим ударцем донио вођство свом тиму.

Ипак, примљени погодак није пореметио репрезентативце БиХ. Наставили су са добром игром, па је изједначење услиједило већ након десет минута.

Понајбољи играч БиХ у Јеревану Амер Гојак сјајно је асистирао Џеки, који рутински погађа за 1:1.

У садржајном првом полувремену било је још прилика на обје стране, али је егал потрајао све до одласка на одмор.

Потпуни пад у игри, понајвише у фази одбране БИХ, виђен је у наставку.

Фуриозних 15 минута одиграли су Јермени, свим силама кренули ка голу Шехића и практично је само било питање времена када ће се поново затрести мрежа гостију.

Ипак, у том периоду Гојак је имао још једну сјајну шансу да шокира домаће, али није успио да погоди.

А онда је на сцену поново ступио сјајни Мкитаријан.

Крилни нападач јерменског тима у 66. минуту пронашао је рупу у одбрани БиХ, те осигурао нову предност свом тиму. Први пут у каријери на једном мечу капитен Јерменије постигао је два гола за национални тим.

Славље домаћих није дуго трајало, јер је већ у 70. минуту Гојак одличну партију крунисао поготком и "змајевима" осигурао ново изједначење.

Питање је какав би исход меча био да је у 72. минуту арбитар из Француске Беноа Бастијен боље видио ситуацију из шеснаестерца Јерменије.

Џеко је био у продору, срушен је, али је зарадио жути картон због симулирања, као и Миралем Пјанић због приговора. Јасно је да је Француз грубо погријешио, јер је прекршај над капитеном БиХ био више него очигледан.

Услиједио је низ грешака у одбрани БиХ, те неповезана игра у нападу, што су Јермени искористили и до краја меча постигли још два гола.

Сјајни Мкитаријан у 77. минуту овај пут био је у улози асистента, а Шехићеву мрежу затресао је Ховханес Хамбартсумјан, да би дубоко у судијској надокнади, када су "змајеви" кренули на све или ништа, кончаних 4:2 аутоголом поставио Стипе Лончар, који је у игру ушао у 80. минуту, а онда 15 минута касније погодио своју мрежу.

ЈЕРМЕНИЈА: Ајрапетјан, Харојан, Мкрчан (75. Григориан), Газарјан, Барсегјан, Ховханисјан, Ишкањан, Мкитарјан, Хамбартсумјан, Ховсепјан (79. Вардањан), Адамјан. Селектор: Армен Гјулбудагјантс.

БИХ: Шехић, Бичакчић, Тодоровић, Колашинац, Бешић (80. Лончар), Вишћа (64. Дуљевић), Пјанић, Џеко, Цимирот, Гојак, Зукановић. Селектор: Роберт Просинечки.

Просинечки није више селектор БиХ! Поднео оставку после пораза у Јеревану.

Оде Просинечки са клупе Босне и Херцеговине. Није часио часа, није чекао да му други суде или да га терају, хрватски тренер је одмах после пораза у Јеревану од Јерменије (4:2) поднео оставку на место селектора Змајева.

Босна је овим поразом шансе да се пласира на Европско првенство свела на минимум, што је погодило Просинечког, који је одмах преузео кривицу за лоше резултате.

Истина, имају Змајеви, исто као и Србија, шансу да прођу преко завршног турнира Лиге нација, али Роби није желео да игра на ту карту.

„Када сам долазио, мислио сам да ћемо отићи на Европско првенство. Нисмо успели, тако да дајем оставку и дајем прилику неком другом. Наследник ће имати доста времена да припреми екипу за Лигу нација. Ја нисам успео да одведем екипу на ЕП и више нисам селектор“, рекао је Просинечки после утакмице у Јерменији.

Хрватски тренер признаје да је био велики оптимиста када је преузео репрезентацију БиХ.

„Нисам успео да мотивишем репрезентацију. И сада верујем у то да имамо квалитет. Гајио сам невероватан оптимизам, дао сам све што сам могао. Сматрам да смо велика екипа, али очигледно је да нешто није у реду“, подвукао је Просинечки.

Босна и Херцеговина неславно је завршила гостовање у Јеревану, гдје је у дуелу са домаћом Јерменијом претрпјела тежак пораз 2:4 (1:1), након ког је селектор Роберт Просинечки одлучио да поднесе оставку.

"Када сам долазио, размишљао сам у том правцу да ће БиХ са оваквим играчким кадром отићи на Европско првенство. Нисмо успјели у томе. Поднио сам оставку и дао прилику неком другом да у преостале четири утакмице припреми тим да кроз Лигу нација оствари пласман на ЕУРО", рекао је Просинечки на прес конференцији након утакмице у Јеревану.

Просинечки је потврдио да у неколико посљедњих утакмица ништа није штимало, па чак и у дуелу са аутсајдером Лихтенштајном, упркос побједи од 5:0. Против Финске (0:2), те данас Јерменије (2:4), као да је нестало "хемије" која је красила бх. тим током такмичења у Лиги нација.

"Гајио сам оптимизам, дао све што сам могао и током Лиге нација показали смо да смо велика екипа. Евидентно је да сада нешто није у реду, јер током посљедњих утакмица екипу нисам могао спремити и мотивисати. Мислили смо да је све то случајност и да су у питању утакмице које једноставно дођу, али сада смо изгубили шансу за одлазак на ЕП, тако да сам донио одлуку да одем", поручио је сад већ бивши селектор БиХ, који је на клупи "змајева" сједио од јануара прошле године.

Јермени су били знатно мотивисанији у данашњем сусрету, те искористили индиспонираност у одбрани ривала, а доминирао је капитен домаћих Хенрик Мкитаријан, који је постигао два гола, те уписао асистенцију.

Голове за бх. тим постигли су Един Џеко (који је погодио и стативу) и Амер Гојак, али тешко да ће се неко сјећати та два поготка, с обзиром да је доживљен убједљив неуспјех.

"Треба честитати Јерменији. Колико год да смо ми хтјели побједу, дали два гола, имали још неке шансе, морамо рећи да је ривал заслужено славио 4:2. Опет нисмо били на нашем нивоу. Можда јесмо у фази напада, гдје смо имали прилике, па можда и тај недосуђени пенал, који је у овом тренутку неважан. Нажалост, БиХ у овом тренутку више нема шансе за пласман на Европско првенство. Остаје нам Лига нација, па видјећемо шта ће бити даље", рекао је видно разочарано селектор "змајева" одмах по завршетку меча, након чега је одлучио да оде с клупе "змајева".

БиХ до краја квалификација за ЕУРО 2020 очекују дуели са Финском и Италијом код куће, те Грчком и Лихтенштајном у гостима, али већ сада је јасно да са само седам освојених бодова из шест мечева, изабраници Просинечког тешко да могу рачунати на пласман на једну од прве двије позиције, које воде на првенство Старог континента.

Остаје нада да ће БиХ кроз бараж у Лиги нација покушати да се нађе међу 24 најбоље европске селекције, које ће наредне године на 16. првенству Европе, по први пут у 12 различитих земаља.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар