"Срби би мање страдали да су имали Српску"

"Да није Републике Српске били би драматична мањина и зато када говоримо о сјећању и страдању морамо да говоримо о ономе што нас чека", поручио је Додик у Старом Броду, гдје је данас освештан Спомен-музеј српским жртвама које су страдале 1942. године од усташке руке.

Република Српска 07.09.2019 | 18:12
"Срби би мање страдали да су имали Српску"
Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поручио је данас у Старом Броду да су Срби кроз историју научили да без државе нема слободе, а да сада знају да би мање страдали да су раније имали Републику Српску.

Додик је истакао да "српски народ сада зна да страдање Срба у Старом Броду не би било обиљежено да није Републике Српске".

"Да није Републике Српске били би драматична мањина и зато када говоримо о сјећању и страдању морамо да говоримо о ономе што нас чека", поручио је Додик у Старом Броду, гдје је данас освештан Спомен-музеј српским жртвама које су страдале 1942. године од усташке руке.

Он је истакао да се у Старом Броду догодио стравичан злочин - стравичан по томе што је било забрањено да се о њему говори.

"Убијање Срба била је званична политика НДХ. Срби који су дошли овдје, очигледно им је било намијењено да буду побијени", рекао је Додик.

Он је подсјетио да Срби из Старог Брода и Милошевића, иако су били надомак Србије, нису могли да пређу Дрину, након чега су усташе над њима починиле стравичан злочин.

Додик је навео да су усташе починиле низ злочина над Србима у Другом свјетском рату на многим мјестима, како у Старом Броду, тако и у Гаравицама код Бихаћа, гдје је за неколико дана побијено близу 14.000 Срба, међу којима жене и дјеца.

"Зато је вријеме да сва наша страдална мјеста окупимо на једно у Градини и тамо за свако страдално мјесто Срба изградимо посебно обиљежје и концентришемо то као доказ и поуку генерацијама које долазе", поручио је Додик.

Напомињући да су Срби хтјели слободу, али је нису имали јер су живјели у усташкој држави, Додик је рекао да је због тога Република Српска дуг прецима страдалим за слободу на овој страни Дрине.

"И ова ријека која се упорно покушава ставити међу Србе да их подијели никад то није успјела. Не морамо да ћутимо јер имамо Републику Српску и не можемо да ћутимо, јер други тако гласно говоре", поручио је члан Предсједништва.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Усташе, предвођене Јуром Францетићем, у овом покољу убиле су више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја мјеста Рогатица, Вишеград, Хан Пијесак, Кладањ, Соколац, Олово, Пале и Сарајево.

Као знак сјећања на ове српске мученике данас је у Старом Броду освештан Спомен-музеја за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

борац

08.09.2019 05:08

Ста би рекао дјед Пео да види и цује унуку Зељку!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

08.09.2019 06:37

Од цега ми зивимо и циме се бавимо зарад застите нецијег криминала .Ста то нас цини поносним кад цујемо како смо били муценици и страдали само зато сто ето бас тад нисмо имали РС . Све би то било уреду да се на те помене огласионеко које стварао РС а не један ратни профитер ,пријератни и послератни лопов који је унистио дусу РС опљацкао је до срзии сад глуми неког великог србина и заститника срба .Немој нас ти представљати и ститити па макар опет муценици били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем

09.09.2019 13:46

се!

Name

!!!

08.09.2019 07:59

Хвале вриједна идеја да се на једном мјесту направи комплекс музеј свих страдања Срба знаних и незнаних у другом свјетском рату, с' тим да се у тај музеј обавезно врати Јасеновацка градја, јер би без ње таква историјска поставка била исто сто и тијело без срца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

08.09.2019 10:57

Обавезно вратити Јасеновацку градју. па онај ко је дао тај и да ју врати

Name

Господе боже

08.09.2019 14:25

Ту је и Пејина унука....мајко мила ста жив србин дочека.

ОДГОВОРИТЕ