Неки спремни да одријеше кесу али опет мале плате

Горан Савановић, предсједник Синдиката запослених у трговини и угоститељству, каже да је у неким компанијама и угоститељству било повишица по основу Закона о подстицајима у привреди. "Међутим, то није ништа посебно и није то масовно урађено", наводи Савановић.

Република Српска 07.09.2019 | 20:00
Неки спремни да одријеше кесу али опет мале плате
Надлежни у Републици Српској не желе још да причају о ефектима Закона о подстицајима у привреди Републике Српске који је у примјени нешто више од два мјесеца, а чији је главни циљ повећање плата радницима. 

Намјера Владе РС била је, најкраће речено, да послодавцима који повећају запосленима плате врати дио пореза и доприноса на основу закона који је ступио на снагу 1. јула ове године. Подстицаји се односе само на дјелатности производње, трговине и услуга.

Представници Савеза синдиката су затражили информацију од Пореске управе да ли су послодавци искористили ову могућност и повећали плате радницима. Одговор још чекају.

– Предсједници индустријских синдиката су неки дан имали састанак и причали смо на ту тему. Дакле, нас десет нема ниједну информацију да је дошло до рефлексије када је у питању повећање плата по основу Закона о подстицајима. То се односи на предузећа у којима дјелују наших десет индустријских синдиката – каже за Српскаинфо потпредсједник Савеза синдиката РС и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Тане Пеулић.

Он истиче да су синдикалци и на недавној великој конференцији у организацији Савеза синдиката такође констатовали да нема неких посебних помака када је у питању примјена Закона о подстицајима у привреди.

–Прошло је више од два мјесеца и већ би се до сада знало да су била нека значајнија повећана плата – сматра Пеулић и додаје да за коначан закључак ипак треба сачекати још неколико мјесеци.

Његов колега Горан Савановић, предсједник Синдиката запослених у трговини и угоститељству, каже да је у неким компанијама и угоститељству било повишица по основу Закона о подстицајима у привреди.

– Међутим, то није ништа посебно и није то масовно урађено – наводи Савановић.

С друге стране, званична статистика Републике Српске каже да је просјечна нето јулска плата била већа за двије марке у односу на јуни.

Само су у два подручја примјетна „знатнија“ повећања плата у јулу у односу на јуни: дјелатост пружања смештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство за 49 КМ и просјечна је износила 684 КМ и у подручју вађење руде и камена за 38 КМ (јулска просјечена плата 1.213 КМ).

У трговини су просјечне плате остале исте и износе 692 КМ, док је у прерађивачкој индустрији просечна јулска плата нижа за двије маарке и износи 743 КМ.

– На ваше постављено питање имаћемо одговор почетком марта 2020. године – кажу у Мининистарству привреде и предузетништва РС на питање колико је радника добило повишица по основу Закона о подстицајима у привреди. 

Ово Министарство је било предлагач Закона.

– Закон о подстицајима у привреди Републике Српске је ступио на снагу 1. јула Као што је у закону наведено, привредни субјекти ће Министарству поднијети захтјеве за додјелу подстицаја по основу повећања плата радника у року од шесдесет дана од дана истека обрачунског периода за који се тражи подстицај (1. јула – 31. децембара 2019. године). Сходно томе, Министарство ће бити у могућности да одговори на постављено питање тек по пријему и обради наведених захтева, односно почетком марта 2020. године – образлажу у Министарству.

Идентичан одговор смо добили и у Пореској управи РС. Међутим, занимљиво је да је Пореска управа неки дан реаговала у вези примјене Закона о подстицајима.

– Примјетно је да се, и поред чињенице да је Влада РС Законом о подстицајима у привреди РС омогућила поврат дијела доприноса, одређени број пореских обвезника не придржава законских прописа, те да исплаћује дио плате у коверти, а радника пријављује на минимални износ плате чиме чини утају пореза и доприноса – саопштили су из Пореске управе РС.

Најавили су контроле оних пореских обвезника који пријављују раднике на минималан износ плате, те анализу односа добити одређеног пореског обвезника и броја пријављених радника на минималну плату. По подацима Пореске управе РС, у јулу је 18.362 радника добило минималну плату од 450 КМ.

Новим Законом о подстицајима у привреди, привредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода, од којих је један од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у једној календарској години.

Уколико послодавац у току једног обрачунског периода раднику повећа плату која би након тог увећања била већа од 550 КМ, остварује право на новчана средства у износу који одговара вредности 70 одсто од плаћених доприноса на повећање плате.

У случају ако је износ плате радника једнак или виши од најниже плате у РС, али не прелази износ од 550 КМ, остварује право на новчана средства у износу који одговара вредности 30 одсто од плаћених доприноса на повећање плате.

Пореска управа обрачунава и провјерава повећање плате и плаћених доприноса, појединачно по раднику код привредног субјекта.

(Српскаинфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

расплет ускоро!

07.09.2019 18:09

Слиједи потоп вецине послодаваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

07.09.2019 18:22

Само гас из тамног вилајета...није ни овамо бајно, не теку мед и млијеко...али је неупоредиво са катастрофом у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

07.09.2019 23:06

ЕУ је направила прави потез нема висе радника по двије марке ко ме пасе нек плати 5 до сест И висе коме непасе цао

Name

Ре Несо

09.09.2019 09:44

Нема висе ни по 5,допиздило је сваком нормалном,тек слиједи одлив јер је маса људи тек у провесу за одлазак.Нема висе нико повкерења у обецања !!!

Name

Приватници

07.09.2019 18:47

Приватници су гладни. Возе аута по 100.000, плату једног радника потроше у кавани за два сата, а јадном раднику дају мизерију. Још мало, неће вама имати ко радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја МГ

07.09.2019 21:21

Браво за коментар.

Name

Ре

07.09.2019 22:23

Неце дуго сад це услов постављат радник а не назовимо послодавац какав послодавац лопови гуликозе е нема висе бандо ја сам заваривац И ко плати нек изволи сатница осам еура у рс

Name

Ре

07.09.2019 22:36

Нису они криви него људи додју моле за посо непитају колико само дај да радим ја сам имо прилику као заваривац у интергај бијељина погодио посо по 8 марака сатаницу 2006године радио15 дана додје двојица И раде по 3.5Марке по сату И Јо'с казу јој добро смо погодили ма то су будале неки из зенице избјегли ста хоце да каземи радници су само себи криви

Name

Газда

08.09.2019 07:14

Не секирај се. Биће увијек неко да ради. Ако не увест цемо. Направи ти фирму па даји 5.000 плате ко те спрјецава!!!

Name

Директ

07.09.2019 19:06

Само неки, а и генерално прекасно је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.09.2019 22:25

Никад није касно сад је оно сто је радник цеко плати ако хоцес да радис нема висе уцјене доста је газдовања

Name

Зоран

07.09.2019 22:30

Никакве подстицаје давати. Увести минималну плату 1000 КМ И ригорозне контроле ко не буде поштовао казне па ко издржи даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.09.2019 05:53

Пуна подршка младим што неће да раде за 500км као ми стари кршеви, само бјежати са ови простора овде никад није било среће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гајо

08.09.2019 06:09

Наша државица поново пребацује лопту на приватнике. ти плати а ја ћу теби кад платис вратити. наравно да привредници не вјерују влади. исто као и породиљско... неки чекају и по 2 године да им се рефундира плаћени износ... а неки одустану што је... наравно и био циљ увођења таквих мјера... бирократија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

08.09.2019 06:32

хттпс://аваз.ба/вијести/бих/514396/потросацка-корпа-у-августу-за-372-км-скупља-него-мјесец-прије Нека вас све буде срам,ви велики Срби,Хрвати и Босњаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

08.09.2019 07:32

Стварно је више фрустрирајуће када споменете ПРОСЈЕЧНУ плату. Већина свих радника у РС има плату испод 500 КМ (у трговинама, у кафићима, шивење одјеће и обуће, прерада воћа поврћа итд итд. И онда узмете 5% шефофа, директора, гузоња (квази стручњака) са масним платама и ето нама лажног ПРОСЈЕКА. Друга битна ствар, какво повећање плате 30 марака, минимално повећање 300 марака ако желите зауставити егзодус. Кажу неможе привреда то поднијети, МА НЕМОЈ МИ РЕЋ, привреда неможе поднијети неспособне шефове, директоре и политичаре са енормним платама који осим што су неспособни, веома су безобразни, похлепни, корумпирани. Бијесна аута, луксузан живот, швалери, швалерке непотизам, пребацивање новца на личне ино рачуне и многе друге баханалије. Народ је немоћан да нешто промијени али није луд и слијеп на не види понижавање и зато Хвала Богу па се има гдје отићи, јер овдје живота нема са овим паразитима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Приватници

08.09.2019 07:47

Нека само идите снаци цемо се ми и без Вас,и додјите на годисњи да показете ту мукицу сто сте устекали од уста а за нас ниста не брините

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

08.09.2019 09:08

Цитајуци ове коментаре назови радника рекао бих цовјек да зивимо у диктаторској дрзави гдје неко неког тјера да ради дзаба? Па људи драги фирма или С.П се отвори за 15 дана изволите отворите фирму и давајте 1000 еур плату ко Вам брани , цуј радник це одредјивати плату? Неце брате никад идите сретан пут и додјите сваке године да се показете колико сте од грла устедили а ми како се снадјемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасо Манге

08.09.2019 21:03

па читајући коментаре вас назови "газда",смејем се.Као што ти цијенис себе као послодавца,тако и ја себе као радника.Па ко воли нек изволи.Само се некад питам колико вам је доста,колико?Кад сам питао свог газде за повећање плате,каже нема простора.Ја му водим посао,и имам увид у финансије и знам колико тачно заради сваки мјесец и он ладно каже не може,ни марке.А сваки мјесец малтене,нова кола итд.Радници на минималцу.Е сад кад су се сви покупили,сад би он као повећао плату,па не може стари мој.Драго ми је што је народ мало дошао памети,колико толико.Увозите себи мигранте па нека вам раде,или кога већ.Увјек мислите биће будала,е па неће,нестаће и тог једног дана.И одох и ја у ту Њемацку,па нека,нек ме гуле бар знам зашто.Тетка ми скоро отишла у пензију,у Аустрији радила као чистачица у старачком дому.Пензија 2200 марака,ехеееј.Па 13та пензија итд и остале бенефиције.А моји родитељи радили по 40год у цајевцу,пензија 240 и 300 марака.Ко кога овдје зајебава?Овдје је циљ постати газда и обогатити се за 5 година,а не постепено.Трпице вам посао јер нецете имати струцног кадра.Ено,овај један назови газда доводи жене са села и учи их за завариваце,јер нема више никог да му за те паре ради.Овдје је и ђаво давно рекао лаку ноћ.