Владе Дивац у ''Кући славних''!

Некадашњи српски кошаркаш Владе Дивац добио је највећу могућу почаст пријемом у Кућу славних у Спрингфилду. .

Кошарка 07.09.2019 | 20:53
Владе Дивац у ''Кући славних''!
После Дражена Далипагића, професора Александра Николића и Боре Станковића, Владе Дивац је ушао у Кућу славних и том приликом приликом одржао говор, како традиција и налаже.

Џери Вест, човек који се налази на логу НБА лиге је увео Дивца у Кућу славних, а Вест је као генерални менаџер изабрао Владе Дивца на НБА драфту.

"За мене је, када се о кошарци ради, то заправо о љубави. Добра ствар је што сам уз себе имао мог агента, Марка Флечера, да успут зарадим и неке паре", почео је Дивац уз осмех.

Говор је наставио управо истицањем важности љубави:

"Мислим да вам љубав даје слободу и снагу да онај најбољи део себе делите са другима и да их инспиришете. Љубав вам даје моћ да од немогућег правите могуће. Као и у животу, и у кошарци морате да дајете да бисте добили. На терену не дајете од себе само лопту некоме другоме, дајете физичку и психичку снагу, улажете у то своју страст, таленат, веру у саиграче. Тако се та моћ умножава и цела екипа побеђује", рекао је некадашњи репрезентативац.

Дотакао се и дефиниције кошарке:

"Кошарка вам је на потпуно супротном крају од себичности. Она почива на давању, на бризи једних за друге. Као и у животу, да бисте били успешни у кошарци, морате понекад да идете до крајњих лимита. Али, оно што увек морате је да склоните у страну 'ја' и да усвојите 'ми'. Јер, као што сви знамо, нема ЈА у речи 'тим'. Ваше такмичење увек се огледа кроз ваше предности и слабости. Без победа али и без пораза, не можете да успете у кошарци. Она не искључује, она укључује", рекао је Дивац.

О укључивању је управо говорио у следећем сегменту:

"Кошарка укључује људе различитог порекла, расе, националности... Захваљујући визији Џерија Веста, ја сам један од првих страних кошаркаша који су драфтовани и заиграли у НБА лиги. Тај ризик, да отворите врата нечем новом, омогућио је Џерију Весту да мени оствари снове. А у том процесу, НБА је постао од 'америчког сна' највећи кошаркашки бренд на планети. Хтео бих да се захвалим људима који су помогли да се ово деси и да овде стојим пред вама", истакао је Дивац.

Тада је набројао следеће личности:

"Хвала мојим тренерима из Југославије. То су Никола Опачић, Киме Богојевић, Дуле Вујошевић, Крешо Ћосић, Светислав 'Кари' Пешић, Дуда Ивковић. Хвала мојим саиграчима са којима са играо у Европи, неки од њих су ту сада - Дино Рађа, Добраш, Никола Лончар...", рекао је Дивац...

После громогласног аплауза присутних, Дивац се сетио и распада СФРЈ.

"Иако су политика, рат и мржња покушали да нас раставе, нису успели у томе. Нису знали да је наша љубав једних према другима јача од те мржње које су пробали да нам уграде. Људи Балкана су као једна дисфункционална породица. Можемо ми да се бијемо и свађамо, али на крају крајева - ми јесмо породица", поручио је Владе Дивац.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар