"АНП треба бити приоритет свих политичара у БиХ"

- Желим истаћи да усвајање Годишњег националног плана (АНП) не значи чланство у НАТО-у. Достављање АНП-а у било којем облику; потпуном, ревидираном или редукованом, представља корак на постизању напретка за све грађане БиХ. Као такав, АНП би требао бити приоритет свих политичких фактора БиХ – изјавила је Пендеш.

Босна и Херцеговина 07.09.2019 | 18:32
"АНП треба бити приоритет свих политичара у БиХ"
Приступање БиХ Европској унији и НАТО савезу стратешко је спољноолитичко питање и приоритет цјелокупног хрватског политичког тијела БиХ сматра министар одбране Марина Пендеш.
 
- Изостанак компромиса и међусобног уважавања различитих мишљења резултирало је пробијањем рокова за провођење Принципа за успостављање власти, што је БиХ увело у осјетљив политички тренутак, изјавила је Пендеш.

- Желим истаћи да усвајање Годишњег националног плана (АНП) не значи чланство у НАТО-у. Достављање АНП-а у било којем облику; потпуном, ревидираном или редукованом, представља корак на постизању напретка за све грађане БиХ. Као такав, АНП би требао бити приоритет свих политичких фактора БиХ – изјавила је Пендеш.

Нагласила је да се такво техничко питање не смије користити као платформа за нова унутрашња неслагање, те изразила увјереност да се постојеће разлике могу премостити у политичким разговорима и кроз нормалан рад институција власти.

- Очекујем од актуалног сазива Савјета министара БиХ да питање усвајања АНП-а стави као тачку дневног реда сједнице што прије и без одлагања. Позивам све одговорне да пронађу политички компромис како би усугласили оно што можемо провести прије истека ове године. Увјерена сам да сви желимо промјене и реформе на које се БиХ и обвезала активирањем Акцијског плана за чланство (МАП) у НАТО-у крајем 2018. Тај пут нема алтернативу, и то нам је обавеза, нагласила је Пендеш.

Она је указала да ће изолација БиХ спорим напретком у ЕУ и НАТО значити, не само одлагање могућег датума приступања наведеним организацијама, већ и заостајање за регионалним интеграцијским помацима и појачану нестабилност у регији. 

- Позивам све стране да остану досљедне путу дефинисаном кроз Споразум о начелима успоставе власти, те провођењу воље бирача омогуће БиХ напредак, развој и сигурност. Народи БиХ то очекују и заслужују, закључила је министарка одбране БиХ.

(Вијести)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ратко

07.09.2019 16:39

Марина ниси у праву, у најмању руку морас постовати другација мисљења. Поздрав од радног "друга" из исте канцеларије ТРЗТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алфред

07.09.2019 17:54

АНП је законска дужност коју треба спровести. О коначној одлуци о приступању у НАТО одлучиват ће сви грађани Босне и Херцеговине. Ако се већина изјасни ЗА онда смо у НАТО-у, ако се већина изјасни НЕ онда нећемо у НАТО. ШТа ту није јесно?

Name

Не ремсе

07.09.2019 18:14

Госпођо министрице АНП треба да буде у интересу народа и то сва три сто оцигледно није слуцај а не политицара. По вама су политицари неприкосновени у узивању свих права а то је погреска народи треба да узивају та права. Право Срба је да неце у НАТО јер га је та организација бомбардовала два пута и сто прије то сви схвате бице нам лаксе касније.

Name

Пеки

07.09.2019 18:34

Нико вама небрани да идете у нато срби иду у руски савез

Name

Не ремсе

07.09.2019 19:41

Сва три народа се морају слозити око тако вазне ствари а не један цовјек један глас како би хтјели Босњаци. Такав нацин гласања неце бити никада навикните се на то. СДА годинама лазе своје бираце јер да могу они би то давно послали у НАТО али треба им пристанак Срба!

Name

синип

07.09.2019 20:51

Законска дужност, велиш? Ајдеееее... :-) Па јесте, исто тако је и већина грађана СФРЈ одлучивала о распаду. Е тако исто ће и већина у БиХ да одлучује. :-))))))

Name

Горан

08.09.2019 07:19

Ево шта теби није јасно, ако грађани Републике Српске кажу НЕ за нато, онда нема нато, ваљда ти је сад јасно, ако није, твој проблем.

Name

Директ

08.09.2019 12:31

С обзиром да БиХ функционисе на истим принципима као и ЕУ (ако се неко противи нецему, онда ниста од тога све док је тако), нема ниста од уласка БиХ у НАТО.

Name

реално стање

07.09.2019 18:08

Никад робом! Мислити својом главом је боља варијанта од ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који блам

07.09.2019 18:11

Ма дај небудали.Па ви се висе залазете за интересе сусједних дрзава него за интересе дрзаве од које плаце примате.Мора се поцети строго касњавати,нерад,пасивност,и рад у интересу других дрзава!Доста је висе фолирања и политиканства!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не будали

07.09.2019 19:51

Овдје се Срби не боре за друге дрзаве вец се боре за свој интерес да не буду у организацији која је их два пута бомбардовала и која је и даље непријатељски настројена према њима.

Name

Не ремсе

08.09.2019 07:48

Немас ти појма ми смо лојални својој дрзави Републици Српској од које добијамо плате и ститимо интерес Срба који ту зиве а за БИХ нас боли уво! То вас поједе али ста да се ради.

Name

мг

07.09.2019 18:25

Ви господјо ко папагај само понављате нато нато.узмите попис и видите колико има срба.Мозда цете наци две три продане дусе који су за.остали нису,бар не у овом тренутку.Са којим правом гурате један народ тамо гдје неце.то су неки покусали 92.и ево ста је резултат.Примате плату и од тих који неце ције мисљење требате увазавати.Засто не гурате Свајцарску у нато

ОДГОВОРИТЕ
Name

За мг

07.09.2019 19:46

Те двије три продане душе су 2009. молиле НАТО да их прими, а ти и данас дан гласаш за њих, балване не отесани.

Name

Јосип

07.09.2019 20:55

С друге стране, поставља се питање; с којим правом ви (срби) заустављате један народ или тоцније два народа да не иду у НАТО ако то зеле? Морате бити свјесни да је Yугославија или дрзава по мијери срба у којој су се срби питали за све ПРОПАЛА. У БиХ висе нисте вецина као у Yуги

Name

Директ

08.09.2019 12:39

Јосипе, када би тако функционисала БиХ, вас Хрвата неби било ни 1 одсто у БиХ, јер би били прегласани од стране Босњака или цак оба народа и то по сваком питању, тако да буди захвалан на томе сто постоји Дејтон, који то колико-толико или цак у многоме спријецава (спелријецава прегласавање).

Name

007 Бонд

07.09.2019 18:27

Срби и Република Српска су упозорени да ће да их притискају и условљавају. Али, не условљавају вас Американци кап што нас овде услољавају и притискају око Косова- вас условаљвају обични и умишљени Бошњаци и Хрвати. Срби и Српска нису сами, јер ту је одмах на истоку преко Дрине Србија. - И то је велика предност за Србе и Српску. Јер да је на истом месту уместо Србија нпр. Турска- питање је да ли би Српска онда и постојала. ... Србија ће Српску и Србе увек да подржава (политички, братски и новчано, па чак и војно,- ако буде требало).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

07.09.2019 19:53

Нама неце одлуцивати ни 29 посто ако вас и има толико нити 17 посто исто ако их има толико зна се да нас масала има преко 56 посто и све сто ми будемо хтјели добит це мо у сваком погледу а ста србија и хрватска мисле заболе нас да знате ста...

Name

Директ

08.09.2019 12:44

Дамире, и сам знас да тако ствари не функционису у Дејтонској БиХ, цак и да нас има 1 одсто или вас, јер све док постоји конститутивност сва три народа, БиХ неце уци у НАТО без пристанка и Срба, који су уз то против уласка БиХ у НАТО.

Name

За

07.09.2019 20:04

За министарку један виц оде хусо код љекара и љекар га пита за проблем а хусо це : докторе мене нико не узима за озбиљно а доктор це: Хусо ма дај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико никановиц

08.09.2019 10:28

Питање, какве везе има НАТО-пут и састављање вијеца министара? Ако сам Цовиц казе да се темом НАТО не треба условљавати, а бар је он за то, онда цуди та пресура и уцјењивање. Ту треба некога понизити а не наци заједницко рјесење, мозда је рјесење да Федерација одлуцује за себе а РС за себе, ето јос једног корака ка подјели БиХ. Треба тразити и радити на темама које нас уједињују а не које нас раздвајају, проблем треба пролонгирати за 5-10 година а радити друге ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

08.09.2019 12:34

Ова се нежали на комфор...

ОДГОВОРИТЕ