ЕП: Ко ће у финале – Србија или Италија?

Одбојкашице Србије, актуелне европске и светске шампионке састаће се са селекцијом Италије у полуфиналу Европског првенства у Турској.  Може бити само један #18 - Тијана Бошковић! У репризи финала светског првенства, Тијана Бошковић против Паоле Егону у судару најбољих нападача света (16. 00, РТС).

Остали спортови 07.09.2019 | 12:45
ЕП: Ко ће у финале – Србија или Италија?
Одбојкашице Србије и Италије су снаге одмериле и у Јокохами, када су играле финале Светског шампионата и тада је Србија била боља резултатом 3:2 и постала шампион планете.

Већ се може чути како је ово финале пре финала и љубитељи одбојке са великим узбуђењем дочекују овај сусрет, а и сам селектор Терзић је истакао да очекује дуел врло сличан оном из Јокохаме.

Сигурно да меч неће бити лак, али се српске репрезентативке надају победи и борби за одбрану трона. Утакмица између Србије и Италије на програму је од 16 часова и можете је пратити на нашем сајту путем текстуалног преноса.

Као што се суперхеројима у стриповима дају надреалне моћи, тако ће се и одбојкашки свет заклети да данас постоје две играчице са супермоћима. Запитаће се некад да ли су две одбојкашице са ове планете.

Српкиња Тијана Бошковић и Италијанка Паола Егону су данас два убедљиво најбоља нападача у светској одбојци. Уз Кинескињу Џу Тинг, уједно и најбоље одбојкашице на свету.

Ривалство Тијане и Паоле није баш дугачко, али могло би да се претвори у епско као што су у фудбалу ривалитети између Месија и Роналда, у кошарци некад између Меџика и Бирда, у боксу између Алија и Фрејзера, у тенису између Федерера, Надала и Ђоковића...

Пре годину дана, Тијана Бошковић је фанастичним играма предводила Србију до прве титуле првака света у историји наше одбојке. Паола Егону је била с друге стране мреже у незаборавном финалу у Јапану које је решено после пет драматичних сетова. Тијана је тада освојила 23 поена, Егону 30. Обе су биле на 50 одсто успешности у нападу, али...

Разлика је била у живцима. А Тијанини су чврсти као херцеговачки камен у којем је поникла. Бошковићева је блистала у тајбрејку када је све пуцало од тензије и када је сваки поен био велики као кућа. Наша Тића је тада освојила шест од 15 поена у тајбрејку, извлачила је пројектиле из неких немогућих ситуација и преломила питање шампиона. Егону је освојила три поена у кљулном периоду, више грешила и изгубила у директном дуелу за светску титулу.

Искуство је тада било на Тијаниној страни (а и сада је). Откако се чудо из Билеће појавило у репрезентацији Србије, од тада су кренуле и златне године наше женске одбојке. Ево већ је пета година како Србија и Тијана блистају на светској сцени и сваког лета или јесени нас обрадују медаљом. Почело је оном бронзом на ЕП у Холандији 2015. године, наставило се олимпијским сребром следећег лета у Рију, а онда је кренуо златни низ. Освојено је европско злато у Азербејџану 2017. године и светско у Јапану прошле године.

Имала је Србија и раније неке сјајне одбојкашке генерације које су освајале медаље, али откако се појавила Тијана Бошковић, буквално је почела нова ера у осбојци. Ова генерација Србије са Тијаном је постала династија.

И све то је Тијана остварила са само 22 године. Светски и европски шампион, олимпијски вицешампион, МВП на светском и европском првенству, званилчно најбоља одбојкашица Европе... А тек су јој 22 године! И све то са абнормалном потрошњом и напорима, што на клупском, што на репрезентативном нивоу. На сву срећу, Зоран Терзић је паметан човек који гледа да Тијану поштеди лакших и непотребних мечева и чува тај луксуз који има на располагању.

Паола Егону је скоро две године млађа и није имала толико успеха. Претходно светско првенство је било такмичење на којем је експлодирала. Док је Тијана са 17 година била ударна игла Србије када ју је Терзић гурнуо у ватру, Егону је до пре годину и кусур дана била само екстреман таленат без већих успеха. Од тог светског првенства на којем је оборила светски рекорд са 45 поена у полуфиналу против Кине, почео је њен велики успон.

У прошлој сезони је имала више успеха на клупском нивоу од Тијане и са Новаром освојила Лигу шампиона пружајући неке надреалне партије. Срушила је моћни Вакиф са 30 (у три сета!) и 39 поена (у пет) у два меча полуфинала Лиге шампиона. У финалу је са 27 поена бацила на колена Конељано.

Егону је годину дана искуснија, али и даље би већина тренера дали пре Тијани да решава последњи напад него малдој Италијански. Има нешто што Спркињу издваја од свих осталих одбојкашица на свету. Тај шампионски менталитет, хладнокрвност када живци пуцају, интелигенција нападне другачије, способност да извуче фанатастичан напад из лоше подигнуте лопте...

„Стварно не волим да истичем појединце, али сам милион пута у интервјуима причала о Тијани, која је прави бисер на светском одбојкашком небу. Дошла је у сениорску селекцију 2014. и Зоран Терзић је са 17 година гурнуо у поставу на Светском првенству! Доласком Тијане и Бранкице, екипе је попримила неке друге размере. Њих две су нам јако помогле да у овом тренутку будемо за копље изнад других“, рекла је наш капитен Маја Огњеновић у разговору са доајеном одбојкашког новинарства Игором Јагличићем за сајт Спорт Клуба.

А када генијалац какав је Маја Огњеновић говори такве ствари, онда се нема шта додати. Претпостављамо да Маја ни под какавим условима не би мењала Тијану за Егону. А ко боље зна да процени нападачки потенцијал од жене која је играла са скоро свим најбољим одбојкашицама на свету и чинила их још бољим својим маестралним потезима...

Већина Мајиних лопти ће данас ићи ка Тијани Бошковић, а још више ће их Офелија Малинова дићи за Паолу Егону.

Тамнопута Италијанка је тренутно први поентер првенства са 147 освојених поена у 24 сета (6,12 по сету), Тијана Бошковић је освојила 97 у 18 сетова (5,39 по сету). Међутим, док је Егону играла скоро сваки поен у италијанским утакмицама, Терзић је Тијану одмарао у неким па је против Француске и Финске играла по „сет и по“, а меч осмине финала против Румуније није ни играла.

Ту је и проценант успешности у нападу што је можда и најбитнији податак за сваког коректора. Егону је много више форсирана и имала је 228 напада, што је 32 поена по мечу и имала је проценат успешности 49,1 одсто. Тијана је од 176 напада (29 по мечу), у поене претворила 81 што је процентуално 46 одсто. Али у озбиљнијим мечевима попут четвртфинала, Тијана је била на феноменалних 50 одсто против Бугарске, Егону је имала 42 против Русије. Тијана је против Бугарске имала 32 напада, Егону чак 60. У преводу, Тијана Бошковић је кориснија и учинковитија за екипу.

Такође, Тијана има и бољу подршку саиграчица. Напад највише зависи од пријема, а Србија до сада имала 39 одсто идеалног пријема наспрам 22 одсто Италијанки. Из тог пријема 25 одсто поена, Италијанке само 20 процената. То најбоље говори колико Тијана има бољих лопти за напад од Егону.

Данас ће свака лопта, сваки поен, сваки проценат бити од пресудне важности. надамо се да ће Србија надиграти Италију, а Тијана Бошковић добити још један окршај суперхероина са Паолом Егону.

Све очи одбојкашког света ће данас бити упрте у девојке са бројем 18 на дресу. Ми би се кладили на „осамнаестицу“ која закуцава левом руком... Сетите се оног тајбрејка пре годину дана и знаћете зашто.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар