ЕП: Хрвати силни, Холанђани ''окренули'' Нијемце!

Хрватска демонстрирала силу против Словачке! Фудбалери Хрватске остварили су рутинску победу против Словачке резултатом 4:0 у квалификацијама за ЕУРО 2020. године.  Хрвати рутински, мајсторија Петковића, звиждуци за Словаке у Трнави! Бејл спасио Велс у 84. минуту.  Белгијанци 4:0 против Сан Марина, Руси успешни против Шкота на гостовању.  Лале мирисале у Хамбургу: Таху пресео повратак кући, холандски дечак већ у историји и реванш Панцерима с каматом! У сјајном окршају 4:2 за Холанђане!

Фудбал 06.09.2019 | 23:14
ЕП: Хрвати силни, Холанђани ''окренули'' Нијемце!
Хрватска је у Словачку допутовала са комбинованим саставом, али успела да дође до рутинске победе, треће у четири одиграна меча, која је веома лако могла бити убедљивија.

Вицешампиони света су доминирали током првог полувремена, али нису могли до гола. Перишић је погодио пречку у 36. минуту и Словаци су мислили да су "преживели" првих 45 минута.

Да тако не буде побринуо се Влашић, који је на самом истеку првог полувремена погодио за предност гостију.

Хрвати су наставили са офанзивом и у другом полувремену, што им се исплатило. Већ у 47. минуту било је 2:0, а стрелац је био Иван Перишић.

Словаци су у неколико наврата показали жељу за голом, али нису успели да створе ниједну зрелу прилику. То је у 72. минуту казнио Бруно Петковић, нападач Динама из Загреба, који је повисио на 3:0.

За коначних 4:0 побринуо се дефанзивац Ливерпула Дејан Ловрен у 89. минуту

У наредном колу, 9. септембра, Хрватска гостује Азербејџану, док Словачка путује у Мађарску.

Јако тешка група је она у којој се налази Хрватска. Мађари су на девет бодова, ту је и Словачка, као и Велс после вечерашње тесне победе. Али, оно што може да радује Хрвате је рутина са којом је њихова репрезентација вечерас одрадила гостовање Словачкој где је лагано славила са 0:4 (0:1).

Словачка је била потпуно анестезирана на овој утакмици, Хрвати су рутински дошли до победе, потпуно су надиграли Словаке и натерали домаће навијаче да звижде својим играчима.

Хрвати су играли оштро, конкретно, не најбоље како знају, али је ово било више него довољно да без по муке разбију Словачку. Никола Влашић их је начео у првом полувремену својим дебитантским поготком у репрезентацији, Иван Перишић је наставио почетком другог дела. Оба гола су била слична, после храброг шута са дистанце. Један је пао у последњим секундама првог полувремена, други у првим секундама другог дела.

Међутим, најлепши моменат утакмице био је у 72. минуту, а у центру пажње био је Бруно Петковић. Била је то феноменална пируета, окрет и рутинска егзекуција. Додатно је себи подигао цену овим потезом вечерас. То је сигурно. На крају је и Дејан Ловрен нашао место међу стрелцима кадај је погодио главом после прекида. Ставио је тачку.

Хрвати су на девет бодова, толико има и Мађарска. Словачка је на шест бодова, а то је Велс искористио јер су Змајеви играли 2:1 против Азербејџана код куће, мада су могли и да изгубе. Герет Бејл је играо у првој постави и голом у 84. минуту успео је да донесе Змајевима три бода.

Намучио је Азербејџан домаћина, али Герет Бејл има квалитет да реши овакво мучење Велса и то је и урадио, као и много пута до сада. Сада је то био гол главом, нажалост нисмо видели неку од његових бомби са дистанце левицом.

Што се тиче групе И, фаворити су играли на страни и успешно су одрадили посао. Белгијанци сигурно држе прву позицију са 15 бодова, а до последњих бодова су стигли победом у гостима над Сан Марином - 0:4 (0:1).

Помало су лењо играли Белгијанци овај меч, први гол су дали у смирај првог полувремена и то с пенала који је реализовао Миши Батшуаји. Тек су Црвени ђаволи у другом полувремену преко Мертенса и Шадлија стигли до убедљиве предности и тада су практично решили питање победника.

И Русија је у гостима одрадила врхунски посао савладавши Шкотску с 2:1 (1:1). Шкоти су чак повели у 11. минуту преко Мекгина, али је прво Дзјуба изједначио у 40. минуту, а потом је Жирков голом у 59. минуту довео Зборнају до веома важна три бода.

Руси су сада на 12 бодова, Белгијанци на 15, а Казахстан на седам. Шкотска има шест, а Кипар четири.

У другој утакмици 5. кола квалификација Групе Е Велс је дошао до победе против Азербејџана са 2:1.

Велшани су повели аутоголом Пашаева у 26. минуту, али је тајац у Кардифу приредио Емрели који је изједначио у 59.

Домаћин није успевао да пробије одбрану Азербејџана, све док у 84. минуту искусни Гарет Бејл није погодио мрежу противника и донео битну победу својој екипи.

У наредном колу, 10. октобра, Велшани гостују Словацима, док 9. септембра Азербејџан дочекује Хрвате.

У 5. колу Групе Г Аустрија је била силовита против Летоније, коју је испратила са Ред Бул Арене резултатом 6:0.

Двоструки стрелац на том мечу био је Марко Арнаутовић, који је уједно реализовао и пенал.

На полувремену отишло се резултатом 2:0, уз поготке Арнаутовића и Шабицера, а после Марковог пенала голове су постизали Стеинборс (аг), Лаимер и Грегорич.

Словенија је забележила битну победу у Групи Г, пошто је на свом терену савладала Пољску - 2:0.

Словенци су казнили Пољаке који нису успели да капитализују неке своје прилике, као ни да искористе феноменалног Роберта Левандовског.

Струна је у 35. минуту донео предност домаћину, а дуплирао ју је Спорар у 65. минуту.

Велику шансу за госте имао је Кристијан Бјелик у 78. минуту, али је није искористио.

Пољаци 9. августа дочекују Аустрију, Словенци ће угостити Израел, а Летонија Северну Македонију.

Спектакл у Хамбургу – Холандија после преокрета срушила Немачку! Фудбалери Холандије победили су на гостовању Немачку 4:2, у петом колу групе Ц квалификација за Европско првенство.

Изабраници Роналда Кумана успели су да дођу до важног тријумфа, а уједно су се и реванширали Немцима за пораз у Амстердаму.

"Панцери" су доживели први пораз у квалификацијама, након што су били бољи од Холандије, Естоније и Белорусије.

Немачка је прва дошла до гола. Гнабри је искористио дбитак у казненом простору и прецизним ударцем послао је лопту иза леђа Силесена. До полувремена Немачка је имала још једну добру шансу, али је Ројс промашио.

С резултатом 1:0 за домаћина отишло се на паузу. У наставку видели смо потпуни преокрет. Френки де Јонг је у 59. минуту изједначио, док је само седам минута касније Џонатан Тах постигао аутогол.

Био је ово шок за Немачку, међутим убрзо су узвратили. У 73. минуту Тони Крос је реализовао пенал и поново смо били на почетку, 2:2.

Ипак, "панцери" су издржали само шест минута. Вајналдум је несебично додао лопту до Малена, који је само поставио стопало и послао лопту у мрежу. Немачка овога пута није успела да се опорави, штавише примили су још један гол.

Коначно 4:2 за Холандију поставио је асистент код трећег гола и фудбалер Ливерпула – Жоржињо Вајналдум. Искористио је додавање Депаја и савладао Нојера.

Какав реванш Холанђана Немцима и то усред Хамбурга! Једно од највећих фудбалских ривалстава поново нам је донело истински фудбалски спектакл у којем су два млада тима показала зашто их сматрају једним од најјачих не само на Старом континенту већ и у целом свету. Наранџасти су славили са 4:2 у још једном Класикеру и тако узвратили ударац Панцерима за оних пролећних 2:3 усред Амстердама.

Сјајно је екипа Роналда Кумана наступила у другом полувремену. Колико им није ишло у првом када их лопта није слушала, а Серж Гнабри у деветом минуту спаковао одбитак после ударца Клостермана, толико су били маестрални у другом делу. Чак четири гола постигли су Наранџасти у других 45 минута, згромили несрећну немачку одбрану и поново натерали Јоахима Лева да се запита да ли је формација са тројицом позади прави избор...

Шта је Куман рекао својим момцима на полувремену за сада је дилема. Како су играли у првом делу изгледало је да ће им Немци спаковати још два или три гола и докрајчити их у наставку, али је онда кренула паклена машина. Улазак суперталентованог нападача Донијела Малена (20) и искуснијег везисте Проперапотпуно је оживео Холанђане.

Помогао им је и трапави Џонатан Тах који је киксирао (промашио цео фудбал) код изједначујућег гола Де Јонга у 59, а затим и сам смаестио лопту иза леђа вечерас одличног Нојера за 1:2 у 66 .минуту. Лоше вече за штопера Леверкузена, који се после неколико месеци вратио у родни град...

Успели су Немци да се врате, истина из сумњивог пенала пошто је лопта случајно ударила у руку Де Лихта, али португалски судија као да је желео да обрадује домаћине и "заради вечеру" па је показао на пенал који је Крос претворио у изједначење у 73. минуту. Желели су Немци да искористе тај импулс и стигну до поптуног преокрета, али је онда на сцену ступио већ поменути Мален.

Дебитант у наранџастом дресу, дечак од 20 година из ПСВ Ајндховена, крунисао је сјајну акцију и пас Вајналдума за нови шок немачких фанова у 79. минуту, и улазак у историју као најмлађи стрелац на дебију за Холандију после Рајана Бабела из 2005. Тачку на сјајно друго полувреме ставио је Вајналдум у 91. после контре и асистенције Депаја па три бода заслужено путују у Холандију.

Немци и даље имају три бода више од Холанђана на табели, истина и уз меч више, али ће их овај пораз сигурно заболети. Јер, не само што је дошао од великог фудбалског ривала већ и зато што је поништио све добро што је било урађено претходних месеци откако је Лев извео револуцију и склонио Хумелса, Милера и Боатенга. Овај ће пораз опет отворити дебату...

Ситуација се вечерас опасно закомпликовала и у групи Г. За то је заслужна Словенија која је у Љубљани нанела први пораз Пољацима у квалификацијама, било је 2:0. До овог кола стопроцентни Пољаци који су били без примљеног гола, јалово су нападали, а Алијаж Струна у првом и Шпорар у другом полувремену казнили су их за индолентан приступ.

Та победа Словенаца дошла је као поручена за Аустријанце који су у Салцбургу унаказили Летонију са 6:0 на крилима сјаног Марка Артнаутовића који је постигао два гола. Овом убедљивом победом изабраници Франка Фоде пришли су Пољацима на три бода заоистатка, па са великим мотивом путују у понедљак у Варшаву на дерби групе Г.

Белгија је на гостовању савладала Сан Марино са 4:0, док је Русија изненадила Шкотску и победила је 2:1 на гостовању. 

Квалификације за Европско првенство:

петак:

Кипар – Казахстан 1:1 (1:1)
(Сотироу 39 - Шеткин 2)

Естонија – Белорусија 1:2 (0:0)
(Сорга 54 - Наумов 48, Скавиш 92)

Аустрија – Летонија 6:0 (2:0)
(Арнаутовић 6, 53, Сабицер 13, Стенборс 76аг, Лајмер 80)

Немачка – Холандија 2:4 (1:0)
(Гнабри 9, Крос 73 - Де Јонг 59, Тах 66, Мален 79, Вајналдум 90+1)

Сан Марино – Белгија 0:4 (0:1)
(Батшуаји 43, 90+2, Мертенс 57, Шадли 63)

Словенија – Пољска 2:0 (1:0)
(Струна 35, Спорар 65)

Шкотска – Русија 1:2 (1:1)
(Мекгин 11 - Дзјуба 40, Жирков 59)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар