Пореска управа преузима продају Шећеране у БН

- Пореска управа Републике Српске затражила је од стечајног судије да у извршном поступку прода имовину Фабрике шећера и намири своја потраживања која износе 1,3 милиона КМ. Уколико захтјев буде прихваћен, Пореска управа ће продавати комплетну имовину „Шећеране“ јер има хипотеку на земљишту и свим објектима у Великој Обарској.

Република Српска 06.09.2019 | 14:32
Пореска управа преузима продају Шећеране у БН
Стечајни управник „Шећеране“ Небојша Матић рекао је данас за ЦАПИТАЛ да је захтјев Пореске управе РС мотивисан тиме што је пропало неколико лицитација, а повјериоци неће да спусте цијену испод десет милиона КМ.

„Пореска управа РС има хипотеку на комплетној имовини „Шећеране“ у Великој Обарској и тражи да у извршном поступку они продају имовину, дакле ван стечајног поступка. О томе одлучује судија, али је она упутила ПУРС да се обрати мени. То ће бити предмет расправе на сједници Одбора повјерилаца. Ако Одбор буде имао неки квалитетнији приједлог и ако се буде назирала продаја, ја нећу прихватити захтјев Пореске управе, али уколико повјериоци остану при томе да нема смањења цијене, и поред тога што је већ неколико лицитација било неуспјешно, морамо поставити питање до када тако“, рекао је Матић.

Он је истакао да Пореска управа и Министарство финансија траже да се убрза продаја јер нема потребе да се понавља иста цијена, ако је јасно да се не може наћи купац.

„Суштина је да Министарство финансија тражи да се стечајни поступак убрза, да се имовина што прије прода и да се они намире. Уколико дође до извршног поступка цијена би могла да падне на пет милиона КМ“, казао је Матић.

Матић је додао да је сједница Одбора повјерилаца заказана за 24. септембар, након чега ће бити одржана и Скупштина повјерилаца „Шећеране“ на којој ће се одлучити о даљем току стечајног поступка.

Десети покушај продаје имовине „Шећеране“ пропао је почетком августа јер није било заинтересованих купаца.

Повјериоци су полагали наду у фирму “Нива” из Србије, која је раније била заинтересована за куповину, али је она одустала јер им је тражена цијена од десет милиона КМ превисока.

За имовину фабрике у претходном периоду биле су заинтересоване и турске компаније “Солтист” и “Сариел”, али су њихове понуде одбачене због разних недостатака, а посљедња понуда је оцијењена и као неозбиљна. Међу заинтересованим за куповину имовине фабрике је и Горан Вајкић који од старта за “Шећерану” нуди 6,9 милиона марака.

Стечај у “Шећерани” траје непуне четири године. Процијењена вриједност имовине фабрике је око 23 милиона, а призната потраживања повјерилаца износе око 16,2 милиона марака.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Жељезничар

06.09.2019 14:58

Ни ми жељ. не би наплатили потраживања да РС није од тог кредита наплатила 50 мил. све ће они наплатити јер нема пара , па и од подобни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.09.2019 19:22

Биће пара данас Драшковић обећао 25 мил, али нема ситно за порезе да плати, све ће продати јер нема лове , тако и ми жељезничари добишмо заостатке а и РС доби својих 50 мил за порезе и доприносе.

ОДГОВОРИТЕ