Томић: Хајка на старјешину нове лозничке цркве

Адвокат Душан Томић каже да се, скоро пуне двијее године, спроводи хајка групице свештеника против његовог пријатеља и клијента, протојереја ставрофора Милана Алексића, старешине нове лозничке цркве, у чије је време, док се Црквена општина није поделила, направљена још три храма у граду, један је освештан, а дао је велики допринос подизању богомоља од Соко града до Спомен цркве на Мачковом камену.

Република Српска 05.09.2019 | 15:11
Томић: Хајка на старјешину нове лозничке цркве
Мада, како каже Томић, постоје одговорни људи у Црквеној општини, од председника до благајника, о трошењу новца од окапина (остаци од свећа), чије је извештаје разматрао и Епархијски управни одбор и Епархијски управни савет, групица свештеника, већ две године, подржана од дела администрације у Епархији шабачкој, пријављује га, прети, клевеће, упркос томе што епископ Лаврентије, непрестано, тврди да је за њега прота Алексић „чист као суза“ и човек познат по добрим и вредним делима, не само у епархији.

- Две године му надлежни свештеник не свети водицу, ни за славу, ни за Васкрс ни за преславу, што је познато администрацији у Епархији, која на то не реагује - каже Томић.

Исценирали су судско- тужилачки поступак протов њега, уцењујући епископа да казни проту Алексића, а, кроз разна писма, сипају дрвље и камење на епископа, који им је дао, јако младима, одличне епархије и друге послове на којима су се добро скућили и овајдили.

Томић каже да су сви свештеници, тужакају проту Алексића на његов предлог и молбу доведени у Лозницу и људи који су, баш од новца од окапина добијали паре, од оних за ексурзије деце до опремања црквеног стана.

- Један од тужилаца мог клијента ухваћен је да краде паре за целивајућих икона у старој лозничкој цркви, други је у црно завио Лозничанина који му је позајмио велики новац и примио код себе да се скући у дворишту, а имамо и оне који су процесуирани за неморал и пријављивани чак и од својих најближих -каже Томић.

- Правно и неразумно несхватљиво црквено судски тужилац је покренуо поступак протов мог клијента за исто оно што га терети и групица свештеника, наводећи да је Алексић крив, као да је судија, као да претпоставка невиности не постоји.Све чини супротно правилима о вођењу поступка и мој одговор на њихову оптужницу, биће пример правног незнања и безумља и доказ да се све ради иза леђа једног од најугледнијих епископа, кога и сам неизмерно поштујем, што ће бити, сигуран сам и прилика, да се „среде редови у његовој администрацицији“, где се, нажалост, дешава повремено по оној народној да „кад мачке нема, мишеви коло воде“.

Чудно је каже Томић што у Епархији шабачкој више не може да ради ниједан вероучитељ без факултета, а тобожњи тужиоци су без високог образовања, „што је показала и оптужница против Алексића, која ће, кад се објави, бити велика срамота за онога ко ју је и писао и ко је у томе учествовао, наравно не на лепе очи“.

Здравље

Адвокат Томић каже да последњи извештаји са ВМА указују да се додатно погоршало здравствено стање његовог клијента, „јер је хајка постала неиздржива“, па ће, у интересу његове заштите, осим у Епархији шабачкој и Патријаршији СПЦ, покренути поступке и пред цивилним судовима и оним за људска права у Стразбуру и Лондону, „пошто напади иду до његовог биолошког уништења, а реч је и о човеку који има троје факултетски образоване деце, супругу, унуче, који сви трпе оно што се њему, без икаквог разлога, чини.

(БН/В.Митрић)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Декини Бакинци

05.09.2019 13:14

Од када је Иринеј поцео да слузи сотонама са обе стране Дрине и дели српски народ, црква ме не интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево

05.09.2019 15:25

Није Патријарх Иринеј Црква? А како се поједине Црквене старешине понашају, то није ни твој, ни мој проблем. Од Бога ти свако добро.

Name

Нострадамус

05.09.2019 15:47

Јел се не мозе вјеровати у бога ако не идес у цркву односно ако су цркву запосјеле сотоне или како их неко зове црвеним.Лицно мислим да мозе ја сам уз бога у бог ми даје снагу и идем напријед.Црква када буде слободна опет цу се вратити у цркву.До тада поздрав свим добрим људима.

Name

куку нама са нама

05.09.2019 15:52

А цији је проблем мистер Кнезевиц...управо су вјерници ти који треба да указују на скретање њихових пастира са бозијег пута,медјутим коме указати...епископима који у руци испод крста дрзе и цланску карту црвене боје,фуј

Name

За

05.09.2019 16:22

Црква припада вјерујућем народу, који мозе да у њу долази, трази спокој души, моли се Богу, ако му то несто значи. Уколико људи примјете накарадна и непримјерена понашања црквених службеника, имају право да осуде и да се не слажу са тим. На основу чега није наше да судимо, мислим да јесте, да имамо чак ту моралну обавезу. Није важно који је степеник у хијераргији, јер све што је накарадно и девијантно, треба презрети и осудити.

Name

Ако

05.09.2019 18:55

цовјек има дјела иза себе нетреба га разапоњати али ја зивим на западу гдје се молимо у католицкој црквици старој 1000 год. А казе нам се немоземо правити скупо је гдје имају примања и бабе и новородјенцади али ако се несто поцне градити бице мање за украсти !!! Црква је од њеног постанка спала на најнизи ниво! И бице јос горе јер су људи непоправљиви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подршка

05.09.2019 23:09

Томићу свака ти част. Браниш људе којима је помоћ баш потребна. Јединствен си пријатељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марица

06.09.2019 15:02

Тај адвокат Томић је диван и поштен човек. Само да је више таквих адвоката. Штај је све за мене учинио и моју кћер, да му Бог подари здравље.

Name

Мијо из Трњака

06.09.2019 15:04

Зам проту као правог свештеника. Жалосно шта му банда ради из његових редова.

ОДГОВОРИТЕ