УСО: Рафа преживио Шварцмана! Сад на Беретинија!

Надал без проблема у Њујорку: Две године у полуфиналима гренд слемова! Шпанац убедљиво славио у четвртфиналу УС Опена против Дијега Шварцмана и заказао дуел са Матеом Беретинијем. Уписао 33. победу у низу против Аргентинаца који се не зову Хуан Мартин дел Потро! Фото-финиш трке за титулу ГОАТ: Златна шанса за Надала, Федерер на два меча и гренд слем титулу! Шпанац у четвртфиналу избацио и Шварцмана.  

Тенис 05.09.2019 | 10:44
УСО: Рафа преживио Шварцмана! Сад на Беретинија!
Надал прегрмео изазов Шварцмана, сад против Беретинија! Други тенисер света, Шпанац Рафаел Надал пласирао се у полуфинале УС Опена.

Троструки шампион турнира на Флашинг медоузу је према очекивању био бољи од 20. носиоца, Аргентинца Дијега Шварцмана, 6:4, 7:5, 6:2.

Иако делује да је Надал резуктатски лако дошао до тријумфа, јер је славио у три сета, треба одати признање упорном Аргентинцу који се лавовски борио за сваки поен.

Надал је у почетном сету лако стекао предност од 4:0, али умало је није прокоцкао. Аргwентинац је подигао игру, стигао да направи два брејка, изједначи на 4:4 и чак дође до две брејк лопте на сервис Шпанца у деветом гему, али је посустао.

Слична ситуација била је и у другом сету, опет је Надал стекао велику предност од чак 5:1, али омалени Аргентинац је наставио да игра одлично. Мучио је Надала за сваки поен, успео да надокнади заостатак и стигне до изједначења, 5:5.

Опет је пао у финишу, Надал је боље одиграо кључне поене и ту се меч и преломио, јер је други тенисер света рутински освојио трећи сет.

"Три сета али велики изазов. Посебно после толиких предности у првом и другом сету. Био је у тешкој ситуацији, али знам какав је. Кад има самопоуздање, тешко га је зауставити. Срећан сам што сам прихватио изазов и издржао, поен по поен. Играм полуфинале, ово ми много значи", рекао је Надал.

Чинило се да има малих проблема физички, али то је брзо демантовао.

"Физички сам у реду. Данас био тежак дан, велика влажност. Ја се знојим мало више! Понекад је тешко, али искрено...Било је свега, нерви, дехидратација, ипак, прошао сам све моменте кризе. Хвала што сте остали тако касно да ме гледате, хвала на енергији коју ми дајете", захвалио се Шпанац публици.

Ово ће му бити осмо полуфинале у Њујорку, а противник му је Матео Беретини.

"Гледао сам Матеа, има сјајан сервис, одличан форхенд, самопоуздање. Он прави велике кораке сваке недеље, али овај меч ми даје велико самопоуздање. Победа ми је важна, имам дан одмора, надам се да ћу бити сто одсто спреман за полуфинале", поручио је Надал.

Рафаел Надал обезбедио је пласман у полуфинале УС Опена, пошто је победио Дијега Шварцмана у три сета - 6:4, 7:5, 6:2.

Шпанац је тако наставио успешан низ, јер је другу годину заредом успео да се пласира у полуфинале свих гренд слемова.

Аргентинац је пружио добар отпор другом носиоцу у Њујорку, нарочито у другом сету, када је са два брејка повео 5:1, али је Надал показао да и даље влада светским тенисом. Решио је чак шест гемова у низу у своју корист, повео 2:0 у сетовима, а потом на крилима те сјајне игре убедљиво добио и трећу деоницу меча.

"Дијего је играо невероватно и заиста сам морао да одиграм најбоље како бих изборио пласман у полуфинале", признао је Шпанац после тријумфа.

Успешан низ против Шварцмана сада је продужио на осам мечева без пораза, али је на сваком од њих морао добро да запне, иако резултат то не показује, јер је изгубио само два сета.

Такође, уписао је 33. тријумф заредом против аргентинских играча, не рачунајући Хуана Мартина дел Потра.

Надал ће за наредног противника имати Матеа Беретинија, 25. играча са АТП листе, који је елиминисао Гаела Монфиса у пет сетова.

Шпанцу и Италијану, који је први пут не само дошао до полуфинала, већ четвртфинала гренд слема, то ће бити први међусобни дуел у каријери.

Надал је и једини тенисер који се пласирао у завршницу овогодишњег УС Опена а који је играо финале гренд слемова (и освајао).

Уз њега једино је далеко догурао још Григор Димитров, који има искуство играња полуфинала на "мејџорима", а који ће у Њујорку одмерити снаге са Данилом Медведевим.

Грчеви су на тренутке правили проблем, Дијего Шварцман је одбијао да “умре”, иако је знао да само вољом може да парира ривалу, никако квалитетом. Али зна и Рафаел Надал да му је овај Ју-Ес опен шанса коју не сме да испусти ако жели да се и он порве за титулу највећег у историји спорта. Роџер Федерер и Новак Ђоковић су испали. А Надал не може да добије трку за највећи број гренд слем титула само тријумфима на Ролан Гаросу. И зато 6:4, 7:5, 6:2 за пласман међу четири најбоља на Флешинг Медоузу у коме је Шпанац апсолутно највеће име, пошто преостала тројица полуфиналиста никада пре нису играла гренд слем финале.

Није ни Шварцман, нити ће то учинити у Њујорку, иако је 170 центиметара високи Аргентинац два пута успевао да се врати у меч после четири гема заостатка. Толико о његовом карактеру. Капа доле. Друга је ствар тениско умеће и физичке могућности. Ту је Надал далеко одмакао, па се нада да ће у овако “проређеној” конкуренцији моћи и до 19. титуле на УС Опен чиме би се примакао на само једну заостатка за Федерером.

Али Федерер је пет година старији. А Ђоковић годину млађи и приде много свестранији тенисер, па се чини да ће он сасвим сигурно значајно поправити досадашњи учинак од 16 гренд слем титула.

Баш зато Надал ову шансу мора да искористи. У последњих пет година узимао је титуле само на Ролан Гаросу и једну баш у Њујорку. Ове би могао још једну. Морао би. У полуфиналу иде на 23-годишњег Марка Беретинија, који је изненадио до овог меча непогрешивог Гаела Монфиса и славио са 3:2, по сетовима 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (5).

Беретини никада до УС опена није био ни у 20 на АТП ранг-листи, мада је ове године остварио и своје три прве победе над топ 10 играчима (једном је савладао Александера Зверева, два пута Карена Хаченова). Напредак је видљив, али немојмо га још сврставати у Надалову категорију.

Исти је случај и са другим полуфиналним паром у коме ће се сударити Григор Димитров и Данил Медведев. Све врло талентовани момци, само рођени у погрешно време. Велика тројка светског тениса већ је појела две генерације таквих.

Уосталом, Надал (33), Ђоковић (32) или Федерер (38) освојили су последњих 11 гренд слем турнира. После Ђоковићеве предаје Стену Вавринки због повреде рамена, те Федереровог пораза од Димитрова, 78. тенисера на АТП листи, јасно је колико је Надалу битно да сада подигне пехар. Неће имати много оваквих шанси.



Беретини краљ драме против Монфиса, Италијан у полуфиналу у Њујорку! Италијан Матео Беретини пласирао се у полуфинале УС Опена.

Римљанин је у четвртфиналу после три сата и 56 минута игре био бољи од Француза Гаела Монфиса, 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (5).

Без дилеме ово је највећи успех у каријери за 23-годишњег тенисера који је у каријери освојио до сада три титуле, 2018. у Гштаду и ове сезоне у Будимпешти и Штутгарту.

Била је то велика борба са искусним Французом који тако није успео да попут његове девојке, Јелине Свитолине обезбеди пласман међу четири најбоља на Флашинг медоузу.

Беретини, 25. на АТП листи, пропустио је прву меч лопту на 5:3 у петом сету када је направио двоструку сервис грешку, у истом гему Момфис је начинио брејк и смањио на 5:4, а потом и изједначио.

Беретини је обезбедио тај-брејк добивши гем на свој сервис, а онда је на сервис Француза, дуплом сервис грешком Монфиса стигао до нове меч лопте коју није искористио.

Нове две двоструке сервис грешке у низу Монфиса, донеле су трећу меч лопту Италијану, али ни овог пута није издржао у размени са Гаелом! Драма у финишу незапамћеног интензитета.

Монфис је потом добио два поена у низу за изједначење и тај-брејк.

Имао је Италијан у тај-брејку 5:2, па је изгубио наредна два поена (5:4), али је опет дошао до меч лопте, четврте у мечу, 6:4.

Монфис је погодио ас за 6:5, али је потом сервирао Италијан, Ритерн Монфиса је завршио у ауту, крај драме, Беретини је међу четири најбоља у Њујорку.

"Не знам, не сећам се више ниједног поена, осим овог меч поена! Сећам се дупле грешке. Каква велика борба, честитам Гаелу. Док сам играо, мислим да је ово био један од најбољих мечева које дам одиграо. Срећан сам, хвала посебно свим Италијанима", изјавио је Матео на терену.

Емотивни Италијан је на крају признао да је имао и среће.

"Имао сам среће да дођем до меч лопти ја, а не он. Боље је и кад се победи. Поносан сам на себе. Изгубио сам два пута сервис у петом сету. Ипак нисам одустао, добио сам тај-брејк. Хвала целом боксу, било јх је ту двадесетак. Хвала породици, пријатељима, нису могли сви да дођу. Турнир још није завршен, будите спремни за следећи меч момци!", додао је Беретини. 

"Како ћу спавати? Идем у ресторан 'Виа делла Паће', то је сигурно, обећао је Матео.

Андрееску направила преокрет за пласман у полуфинале! Канадска тенисерка Бјанка Андрееску пласирала се у полуфинале УС Опена.

Она је као 15. носилац била боља од Белгијанке Елизе Мертенс, 25. носиоца турнира, после 122 минута игре, 3:6, 6:2, 6:3.

Ово је свакако највећи успех за Андрееску која се овог лета успешно вратила тенису после повреда које су јој од старта сезоне задавале доста главобоља.

Андрееску је од старта сезоне освојила турнире у Њупорт Бичу, Индијан Велсу и овог лета у Торонту, а прошле године је у Њујорку изгубила у првом колу квалификација. Сада је у полуфиналу.

Мертенсова је сигурније почела меч, уз брејк у четвртом гему стигла је до почетног сета, али је после тога све ишло у корист натурализоване Канађанке.

Бјанка је уз брејк повела са 2:0, потом је изгубила свој сервис, да би у шестом гему поново направила брејк за 4:2, што јој је омогућило да нешто касније стигне до изједначења у мечу уз нови брејк у осмом гему.

Сет одлуке успела је да коначно сломи отпор Белгијанке у осмом гему, повела је са 5:3 и потом одсервирала за победу.

"Ово је потпуно шашаво. Пре годину дана сам била у квалификацијама, сећам се како су ме мучила леђа. Ово што сам урадила ове године је невероватно, остала сам без текста. Треба ми неко да ме уштине сада, да ли је ово стварност?", питала се Бјанка на терену.

Она ће се за пласман у прво Гренд слем финале борити са 13. носиоцем, Белиндом Бенчић из Швајцарске, која је претходно била боља од Доне Векић, 7:6 (5), 6:3.

Бенчичева преко Векићеве до полуфинала! Швајцарска тенисерка Белинда Бенчич је савладала Дону Векић и пласирала се у полуфинале УС Опена.

Хрватица је поражена са 7:6, 6:3 за тачно 102 минута игре.

Тренутно 12. тенисерка на свету је дозволила Векићевој да направи брејк у деветом гему првог сета, али одмах затим успела да узврати на исти начин.

Бенчичева је имала брејк и сет лопту у 12. гему, али је хрватска тенисерка успела да избори тај-брејк.

У додатном периоду је Бенчичева стигла до предности од 6:3, али је искористила тек четврту сет лопту.

Бенчичева је у петом гему другог сета имала две брејк шансе, али је до предности стигла тек у седмом.

Уз тај, освојила је још два узастопна гема, искористика трећу меч лопту и обезбедила себи место у полуфиналу.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар