Казна за полицију и тужилаштво због траљаве истраге

Уставни суд БиХ донео је пресуду по којој је Влада Републике Српске дужна да, због нерада и траљаве истраге бањалучког Окружног јавног тужилаштва и полиције, исплати одштету од 5. 000 КМ Бранку Ћорди, који више од 25 година безуспешно трага за истином о убиству свог брата Неђе Ћорде.

 

Република Српска 05.09.2019 | 08:40
Казна за полицију и тужилаштво због траљаве истраге
Пресуда је донесена након што је Уставни суд БиХ усвојио Бранкову апелацију и утврдио повреду права на живот, гарантовану Уставом и Европском конвенцијом за заштиту људских права и слобода, у поступку који је окончан обуставом истраге убиства Неђе Ћорде због релативне застаре.

- Уставни суд закључује да постоји повреда права на живот због пропуста јавне власти да поступи у складу са захтевом ажурности и разумне експедитивности, те неопходне марљивости и свеобухватности у споровођењу истраге поводом убиства апелантовог брата - наводи се у пресуди.

То је први пут у БиХ да је нека институција "кажњена" због неправовремене и неефикасне истраге нерасветљеног убиства. Злочин се догодио, током рата, у ноћи између 28. и 29. децембра 1993. године.

Тридесетједногодишњи Неђо, иначе отац двоје деце, у то време се вратио у Бањалуку с ратишта. Ноћ је провео у свом дому, а већ сутрадан је убијен хицем из пиштоља у близини своје куће у улици Раковичких рудара. Пуцано му је у потиљак, метком калибра 7,65 мм. Починиоци нису откривени, а Тужилаштво је истрагу обуставило у марту због релативне застарелости кривичног гоњења, односно протека 25 година од злочина.

Из пресуде је видљиво да је полиција у фебруару 1994. Основном тужилаштву поднела пријаву против Н. Н. починиоца, да би оно тек 2000. утврдило да није надлежно. Предмет је уступљен Окружном тужилаштву које 2001. од полиције тражи податке о урађеном. У одговору се наводи да је саслушано 14 сведока, а да починилац није откривен.

Тужилаштво првог сведока испитује 2006. и тражи од полиције да поново саслуша шест сведока. У наредне три године долази се до шокантног сазнања - нема зрна метка којим је Неђо убијен, а које је заправо нестало 1999. године и никада није пронађено, нити вештачено. Шокантно је и да Тужилаштво тек у августву 2014. (21 годину након злочина?!) доноси наредбу о спровођењу истраге убиства против Н. Н. починиоца. Тада тражи да се хитно утврди где је зрно, ко га је преузео, те да им Завод за судску медицину РС достави записник о обдукцији, коју је обавио др Жељко Каран.

Међутим, полиција 2016. обавештава Тужилаштво да "није у могућности да сазна где се налази зрно". У допису наводе да није могуће утврдити који су полицајци присуствовали обдукцији, те ко је преузео зрно. Занимљиво је да Тужилаштву никад није достављен ни записник са обдукције и поред ургенција које су слали полицији и Заводу за судску медицину.

Бранко Ћорда, који живи у Ванкуверу, у Канади, за "Новости", прича да је за 25 година свим могућим институцијама слао представке и дописе, тражећи да се предмет реши. Састајао се с тужиоцима, радницима полиције и увек добијао исти одговор "радимо". Сматра да је истрага рађена површно да би се испунио "годишњи план", те да су докази скривани годинама.

- Никада нећу одустати од трагања за истином. Борићу се док сам жив. У томе ћу истрајати и надам се да ћу једног дана моћи мирно да заспим. Ништа нису радили и само су нас лагали. Имам утисак да се служба ставила у нечију заштиту и да су због тога склонили неке убедљиве доказе, као што је то зрно - прича Бранко.

Његова породица од почетка сумња на три особе као наручиоце и починиоце злочина. Њихова имена, из објективних разлога нећемо помињати. Међутим, Бранко је открио неке невероватне детаље о особама блиским његовом брату, који те сумње поткрепљују. Од тога да су само два дана након убиства прослављали Нову годину, до тога да су поједини људи били укључени у истрагу. Бранко каже да су му чак у Тужилаштву рекли да знају ко стоји иза убиства, али да немају доказе.

ОДЛУКА У ИМЕ ПРАВДЕ

Бранко Ћорда каже да му ништа не значи досуђена накнада од 5.000 КМ, те да му тај новац не треба. Једино што жели је да се истрага настави и да се открију и казне убице његовог брата Неђе.

- Драго ми је што је јавност сазнала за наш случај и што су институције кажњене за нерад. Одлука Уставног суда ми значи, јер даје наду. То је одлука у име људске слободе и правде значајна за обичне грађане и надам се де ће утицати на то да се институције ослободе те мафијашке зоне и да ће у њима почети да раде људи који знају да раде свој посао - истакао је Ћорда.

НИЈЕ КРИМИНАЛАЦ

- МОЈ брат није био криминалац. Није сметао власти и није могао дирати у нешто недозвољено да би због тога био убијен. Нисам против власти, али тражим да сви раде свој посао и да се убице казне. У противном шта ће нам држава? Тражићу да се настави са радом и да се иде на апсолутну застару која наступа 2044. године - истиче Бранко.

(Новости)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Гиго

05.09.2019 07:59

Хоће се они и насикирати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

05.09.2019 08:50

5 хиљада...хахаха

Name

Директ

05.09.2019 14:46

И то након 25 година. Ово је нови рекорд. Обицно је до 20 година.

Name

Нострадамус

05.09.2019 09:02

Знаци зивот коста 5.000 марака.То знаци да би се једна петоцлана фамилија збрисала треба неком ткз.бизнисмену 25.000 марака а имовина те петоцлане фамилије ако је на повољној локацији износи неколико стотина хиљада марака па и милион.Нека нам бог буде на помоци од ових институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реа

05.09.2019 10:49

боже боже зар случај убиства има рок трајања? па то никада не застарјева, шта је овим људима??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.09.2019 13:06

Не само да застаријева него се плати 5.000 марака и убијес цовјека.

Name

Стана

05.09.2019 12:57

5000 км, који блам , за 25 година тумарања за истином. Бруке и срамоте од Уставног суда. Сад нек тузи и њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

05.09.2019 14:16

Ми заиста требамо сви масовно напустити ову вукојебину. Убијају нас ко мисеве и ником ниста.

Name

Лука

05.09.2019 13:01

Да ли це ово бити и судски епилог и убиства Давида Д., Милана В., Николе Дј. и осталих?! Обзиром да, изгледа, нема никакве истраге о овим злоцинима, породице би се могле надати овој мизерији од 5 000км за јос доста година, ако висе ико од њих буде у зивоту. Јад и биједа од власти и дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузиластво и МУП корумпиране институције

11.09.2019 15:16

Тузиластво и МУП РС а такодје и целе БиХ су корумпиране институције. У тим институцијама је цисто уцењивање за новац. Од убица тразе новац да би се убице и даље слободно сетале а од остецене стране тразе паре да би ресили слуцајеве. Тако на несреци и патњи других лопови у Тузиластву и МУП-у се богате.

ОДГОВОРИТЕ