ЕП: Србија преко Бугарске до полуфинала!

Женска одбојкашка репрезентација Србије пласирала се у полуфинале Европског првенства, победивши Бугарску са 3:0 у сетовима (25:19, 25:18, 28:26).  Ове девојке је уживање гледати: Србија је поново у полуфиналу! Лакше него у групи. . .

Остали спортови 04.09.2019 | 18:39
ЕП: Србија преко Бугарске до полуфинала!
Демонстрација силе - Србија као брзи воз до полуфинала ЕП! Најбоља партија наших девојка на шампионату.

Изабранице Зорана Терзића пружиле су сигурну и добру игру од самог почетка утакмице и тако стигле до завршних борби за медаљу.

Актуелне европске и светске шампионке до рутинске победе без изгубљеног сета предводила је сјајна Тијана Бошковић са 22 поена.

Наше даме су у меч ушле крајње озбиљно и нису ништа желеле да препуштају случају. Одиграле су можда и најбољи први сет на овом првенству, освојивши га са 25:19.

Други сет је протекао у истом односу снага на терену. Српске одбојкашице наставиле су тамо где су стале у првом периоду и овај сет добиле још убедљивије - 25:19.

Србија је и у трећем сету водила са по 4-5 поена разлике, тако да се чинило да ће и овај сет проћи као и претходна два. Међутим, Бугарке успевају мало по мало да се врате и завршницу 3. сета претворе у праву драму.

У једном тренутку су стигле и до сет лопте. Ипак, Србија успева да одбије налет Бугарске, користи трећу меч лопту и долази до полуфинала Европског првенства.

Најбоља у победничкој екипи била је Тијана Бошковић, која је постигла чак 22 поена. Пратиле су је Бранкица Михајловић са 11, односно Стефана Вељковић са 10 постигнутих поена. Интересантно, Мина Поповић је свих осам поена постигла у трећем сету.

Код Бугарске најефикаснија је била Елица Василева са 18 поена, док су Гергана Димитрова и Мира Тодорова додале 10, односно седам поена.

Србија ће се у полуфиналу састати са победником дуела у којем се састају Италија и Русија.

По шести пут женска одбојкашка репрезентација Србије играће полуфинале Европског првенства!

Актуелне европске и светске шампионке "почистиле" су Бугарску у Анкари 3:0, по сетовима (25:19, 25:18, 28:26).

Ово је, иначе, друга победа наших одбојкашица против Бугарске на актуелном турниру, а претходно су у групној фази славиле 3:1. И то после изгубљеног првог сета.

Најефикаснија поново је била фантастична Тијана Бошковић, која је освојила 22 поена.

"Срећна сам како смо играли, ово је најбоља наша партија од почетка турнира. Није било лако, Бугарке су играле одличну одбрану", рекла је Тијана и захвалила се публици на подршци, а потом и додала:

"Небитно је ко ће нам бити противник у наредном мечу, увек дајемо све од себе и не занима нас против кога ћемо играти".

За четврто узастопно финале на великим такмичењима, даме које већ годинама успешно води Зоран Терзић, играће у суботу, 7. септембра, против Италије или Русије.

Нема им равних, сила су! Доминантне и када "олабаве" (видели смо претходних дана), а како ће то изгледати у финишу шампионата Европе наше девојке показале су данас против Бугарске. Лаганих 3:0 (25:19, 25:18, 28:26) за ново, четврто везано полуфинале великог такмичења, уз најбоље издање на овом првенству. Можда није десетка, због оног малог опуштања у финишу трећег сата, али озбиљне мане заиста је тешко пронаћи. Тијана Бошковић поново најефикаснија, све похвале и за Бранкицу Михајовић, Стефану Вељковић, Мају Огњеновић...  

Моћно, сигурно, глатко. И деловало је као да још има простора да се "нагази", што је најважније. Србија је у потпуности оправдала улогу великог фаворита. Селектор Терзић коначно је дозволио да из његовог тима искуља пуни потенцијал, а када је тако онда - спасавј се ко може. Јер дилеме нема ни најамње: ово је ера женске одбојке у којој царују Српкиње. Колико им је данас добро ишло најбоље ће илустровати податак да је чак и либеро Силвија Поповић успела да поентира.      

До половине првог сета Бугарке су како-тако држале прикључак. Ниједан тим није успевао на направи више од два разлике. Србија је почела да "ломи" комшинице када је по први пут отишла на плус три (15:12). Уследиће серија 4:1, два сјајна поена Тијане Бошковић и један Бранкице Михајловић за плус шест - 19:13. Бугарке више нису имале куд. Тића лоб преко блока - 23:17; онда диван блок - 24:17; па Стефана Вељковић користи трећу сет лопту - 25:19.

Ангажоване у пољу, одличан први напад, још бољи контранапад. Све је функционисало како се само пожеллети може. У првом сету Тијана Бошковић (8) и Бранкица Михајловић (6) најбоље - 14 поена заједно. Уз реализацију већу од 50 одсто најбоље одбојакшице света.

Зоран Терзић до овог четвртфиналног меча углавном је комбиновао са саставом, желео да разигра све играчице, Тијана чак није ни играла у осмини финала против Румунки. Данас пун, најјачи састав и гас скоро до "патоса". На све то, у другом сету прорадио је и блок. Када се све то сабере Бугарке нису могле да очекују ништа друго него да прођу ко што изрека каже. Знате оно о Совјетима и бугарској скупштини...

Одмах је Србија стекла озбиљну предност у другом сету - 4:1. Углавном захваљујући блоку. Али ни напад није попуштао. Поготово не одморна Тијана Бошковић. Она ће у другом сету уписати још девет поена, не попуштајући када су проценти реализације у питању. И други део игре наше девојке решиле су захваљући серији поена средином сета. Србија је направила 5:1 и повела 19:13, као у првом. Психолошки убијене у појам Бугарке нису могле ту разлику да спусте на мање од пет разлике. И поново нису прешле 20 поена у сету. Завршено је 25:18 за сигурних 2:0.  

Свака част нашим ривалкама на борбености и жељи, показале су у оном првом мечу против нас у групи да могу да буду незгодне, али данас су осетиле како изгледа када се наше царице уозбиље. После онаква прва два сета у трећем заиста нису имале шта да траже. Србија је рано отишла на плус пет (11:6), ривалке успеле да казне нека мања опуштања, да приђу на 11:9 и 20:18, чак да изједначе у неколико наврата у финишу (25:25, 26:26), па и да поведу на тренутак (26:25), али то је било све од њих. Поново гас и остаде само прашина у огледалу.

Тијана је меч завршила са 22 поена (реализација остала преко 50 одсто), Бранкица Михајловић додала је 11, а Стефана Вељковић 10. На другој страни најбоља је била Елица Василева - 18 поена. 

Србија напада четврто узастопно финале на великим такмичењима. Чекамо да видимо против кога, следи окршај Рускиња и Италијанки. Ако по плану, или боље рећи прогнозама, то буду Италијанке, имаћемо финале пре финала. И спектал за памћење. 

Европско првенство, четвртфинале:

Србија: Б. Буша 5, К. Лазовић 0, М. Поповић 8, С. Мирковић 0, Б. Михајловић 11, М. Огњеновић 5, С. Вељковић 10, Т. Пушић 0, А. Бјелица 0, М. Алексић 0, С. Поповић 0, Т. Бошковић 22, Б. Миленковић 0, Ј. Благојевић 0

Бугарска: Г. Димитрова 10, Н. Димитрова 6, К. Петрова 0, М. Паскова 3, Л. Китипова, П. Баракова 0, М. Тодорова 7, М. Каракашева 4, А. Миланова 0, Ж. Тодорова 0, Е. Василева 18, Е. Бечева 0, М. Кривошиска 0, В. Рачиковска 0

Сва четвртфинала: 

16.00 Србија – Бугарска 3:0
18.00 Италија – Русија
18.30 Турска – Холандија
20.30 Пољска – Немачка

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар