Хрват кога у БиХ не признају: Шта је урадио Комшић?!

Захваљујући дјеловању хрватског члана Предсједништва Босне и Херцеговине, Жељка Комшића, српски члан Пресједништва Милорад Додик успио је, тврде стручњаци, да постане глави представник интереса хрватског народа у БиХ.

Босна и Херцеговина 04.09.2019 | 18:04
Хрват кога у БиХ не признају: Шта је урадио Комшић?!
Предсједавајућег Предсједништва БиХ, Жељка Комшића, још од прошле године прати глас да је изабран бошњачким, а не хрватским гласовима, те да није прави представник Хрвата у БиХ.

Хрват кога Хрвати у БиХ нису признали проглашен је непожељним у неколико дијелова БиХ, Милорад Додик га је назвао подобним Хрватом, добијао је епитете да је бошњачки Хрват, а Марио Караматић, предсједник ХСС-а у БиХ назвао га је “митским балијом”.

Прозван је и хрватским предсједником без „лиценце“, а чак ни у Хрватској није тајна да Комшић у БиХ и није оно што му функција налаже.

Пељешки мост

Новинар РТЛ телевизије, Борис Мишевић, недавно је домаћим медијима рекао да због свега тога не чуде Комшићеви потези против Хрватске.

– У Хрватској није тајна да хрватски члан Предсједништва реално и није хрватски члан због изборног система БиХ и чијим је гласовима изабран, тако да не чуди да је Комшић гласао да се иде у спор са својом домицилном земљом Хрватском – рекао је Мишевић.

Стручњаци тврде да је политика Комшића углавном била усмјерена на бошњачку политичку популацију те су му ставови углавном подударни са ставовима СДА, коју води Бакир Изетбеговић, те да је, иако номинално лијева, странка Жељка Комшића, Демократска фронта, већинска бошњачка странка.

Сада, када је од избора прошла скоро година дана, јасно се може видјети у ком смјеру Комшић иде, те је вријеме да се постави питање шта је хрватски члан Предсједништва БиХ урадио за Хрвате у овој земљи.

Очекивања

Политички аналитичар из Загреба, Жарко Пуховски, сматра да Комшић није испунио очекивања.

– Он није оправдао очекивања оних који говоре у име Хрвата као политички играчи на терену. То значи да, када се слуша ХДЗ, он није учинио оно што је требао, а ХДЗ има и даље већинску подршку Хрвата у БиХ. Дакле, ту има неких проблема и то је довело до тога да је заправо Милорад Додик постао овлаштени преставник хрватских интереса у БиХ – сматра Пуховски. 

Објашњава да је то све јако чудно, јер логика система у БиХ говори другачије.

– Очито су се тако ствари поставиле, јер је онај који треба да заступа хрватске интересе хаотично заоштравао односе са Хрватском као матичном државом и то је, наравно, код једног дијела хрватског становништва у БиХ изазвало лошу реакцију. То је, отприлике, садашња ситуација – сматра Пуховски.

Мисија

Он сматра да Комшић није остао на оном нивоу на коме је био након избора, него да је додатно компликовао ситуацију.

– Он још заоштрава односе, поготова када је у питању пељешки мост. Ко год је био у Неуму зна да лука не може да прими ни приближно велике бродове које би требало. Према томе, то је чисто навлачење заоштравања, што им никако није требало. Међутим, он сматра да је то његова мисија – рекао је Пуховски.

На питање да ли Комшић ради у интересу Бошњака, с обзиром да ни хрватска, ни српска страна нису задовоље, Пуховски одговара сљедеће:

– Није он радио ни у интересу Бошњака. Он је као неко ко се почео спуштати низ падину, а нико га не контролише. Ја сам сигуран да нема никакве завјере против Хрвата, како се то воли рећи, него да се он просто не смтара одговорним према онима који су га, макар формално, одабарали – закључује Пуховски.

Комшић: Радим боље од Човића

Предсједавајући Предсједништва БиХ на ове оптужбе није често одговарао. Огуглао је и на ставове ХДЗ БиХ, а једна од оних који га је најчешће критиковао јесте Милорад Додик. Говорећи о интересима Хрвата, Комшић је недавно рекао да интересе свог народа заступа боље од „Додиковог Човића“ наглашавајући да је НАТО прави интерес Хрвата, чему Комшић чврсто тежи.

– Интерес Хрвата у БиХ су НАТО интеграције. Тај интерес заступам најмање десет пута боље од Додиковог пријатеља Човића, који јавно позива на одустајање од МАП-а у корист формирања Савјета министара без усвајања АНП и наставка НАТО интеграција – рекао је Комшић недавно, те нагласио да “Додик може само још Човићу држати лекције о интересу Хрвата“.

(Српскаинфо)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Ја

04.09.2019 16:08

И додик је усташа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2019 16:38

Да сви бране интересе матицне земље а не домицилне овдје би рузе цвјетале. Али и Цовицу и Милету је дразе да људи у Хр и Србији зиве боље од нас овдје па им стите све могуце интересе. Да казу дајте све сто имате за њихове потребе дали би. У томе је проблем.

Name

@ Ре

04.09.2019 17:37

Цисти парадоx ,ако су им то домицилне дрзаве онда су овдје странци .

Name

ноториус

04.09.2019 17:44

Комшић једини нормалан човјек , који поштује земљу у којој је рођен и у којој живи , који поштује све грађане и он је онај који руши уходане националистићке националне торове.Браво мајсторе , подршка из реда Срба.

Name

Ре

04.09.2019 17:54

Ја само Комсица признајем за председника..

Name

Ре ноториус

04.09.2019 17:59

Добро је ипак нисам сам са истим мисљењем

Name

Даре

04.09.2019 18:30

Жељко ти си мој једини легитимни представник. Кажем за себе а знам и за многе друге.

Name

04.09.2019 18:46

Има нас још за КОМШИЋА јер је реалан човјек

Name

Јадранка

04.09.2019 16:12

Комшиц хрват ради за Муслимане.Додик Србин ради за Хрвате Бакир ради за Муслимане, у овој прици Срби пуше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забрањено пусење

04.09.2019 18:23

Доста се је бабо нарадио за Србе,мада ни син није лос у томе.

Name

Ре

04.09.2019 18:43

Комсица представља градјане и то 168 000

Name

Не ремсе

04.09.2019 20:53

Које грађане представља Комсиц реците како јесте представља 168000 Босњака који су добили налог да гласају за њега. Од куце до куце знало се да један цлан мора гласати за њега и прицате прицу. Није нико луд и ово је задњи пут просо је и његов вакат.

Name

Боки

04.09.2019 16:12

Сваста има у земљи недодјији. Комсиц је изабран гласовима муслимана и заступа муслимане, то му је врх који је досегао. Процице исто као Сукало, никада висе нигдје неце бити. Балканци сваста прастају осим издаје, издајници ни на улицу несмију изаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БОКИ

04.09.2019 16:30

ИМА ЛИ ТВОЈ ДОДИК ПЕТЉУ ДА САЗОВЕ СКУПСТИНУ РС ПОСЛЕ 5ог КАКО ЈЕ ПРИЈЕТИО? ТО ЈЕ ПРАВИ ИЗДАЈНИК. ГДЈЕ ЈЕ БИО МИЛОРАД ДОДИК КАД СЕ СТВАРАЛА ОВА ЗЕМЉА? ИЗДАЈМИК У РАТУ, ИЗДАЈНИК ЗАУВИЈЕК!!!

Name

Ре

04.09.2019 16:38

За твоју информацију гос. Комсиц је други пута изабран у предсједништво БиХ

Name

Амар Дзиндо

04.09.2019 16:40

у његовом слуцају ,то не вази,јер зиви у Сарајеву,да зиви у Посусју,ја бих се слозио са тобом!

Name

бурке

04.09.2019 16:41

осврни се око себе...

Name

Ре Боку

04.09.2019 16:42

ХДЗ ради за интереср Хрватске,СНСД радИ за интерес Србије,Комсиц ради за интерес БиХ,ако вам то смета напустите БиХ,Комсиц це јос висе добијати гласова,ипак је висе људи који су за БиХ,него вас сто сте против,дзаба вам зивот пролази форсирајуци несто сто је немогуце.

Name

Ре ре Боку

04.09.2019 17:37

Чуј, коме не одговара да се сели из БиХ? Ма немој. Нисмо ми овдје дошли од некуд да идемо назад ако нам се не свиђа . Ми смо овдје један од домицилних народа и наша воља се мора уважити као и воља осталих.

Name

ре боки

04.09.2019 17:53

цул ти боки горе у тексту да нисте овдје домицилни него су вам домицилне дрзаве Хрватска и Србија...то испаде да сте ви у БиХ дијаспора..куку вама са вама

Name

Q

04.09.2019 16:12

Видичеш шта је урадио. С шта је урадио Човић подржавају га као и бају сви они што беже из земље. А сигурно и сви они у редовима пред амбасадама који одлазе и сви они који ће отићи. Е то је РС празна Херцеговина празна ни у Федерацији није цвеће ал је пуно боље него ово. Па ти сад мени реци ко то човића или бају подржава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2019 16:39

Подрзава га велицина у рс будало тебе И твоје дупелисце нико неподрзава избори су свједок

Name

ЗА РЕ БОКУ

04.09.2019 17:04

УПРАВО ТАКО. ОДЛИЦНО ЗАПАЗАЊЕ КОЈЕ ДУПЕЛИЗЦИ НЕ ВИДЕ. ОНИ ГЛЕДАЈУ ДОДИКОВИМ ОВИМА, СВОЈЕ СЛОБОДНО МОГУ ДОНИРАТИ, НЕГО ИХ НИКО НЕЦЕ.

Name

Реално

04.09.2019 16:16

Преседник Зељко Комсиц брани градзане БиХ од појединих хрвата и срба који хоце без успјеха да русе ову дрзаву а зна се ко су те пропалице само напред Комсицу удри сто јаце где нај висе боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавски гониц

04.09.2019 16:24

Е, да није Комсица ста би онда Додо и Цовиц радили. Е ,па неце бити, Босна се на све нацине брани па тако и избором Комсица.

Name

Ре посавски гониц

04.09.2019 16:34

Не брани медједе њу комсиц вец јос мало странци.сто се тице комсица одавно она на апаратима дисе.

Name

Ре реално

04.09.2019 16:38

Мој јадо прво науци појам дрзаве, па онда прицај.комсица нај висе боли ријец Република Српска ко и вас.зато само пјените и кмеците.он мозе само бранит градјане дедерације, а Републике Српске нетреба јер је покусо ратом унистити.

Name

Ре

04.09.2019 16:40

Ратни злоцинац брани БиХ

Name

Дује Цоп

04.09.2019 16:23

А чијим је гласовима био изабран потпреједник РС из реда хрватског народа Емил Влајки и чије је интересе бранио? Ко изабра и из које је партије потпредсједница скупштине РС из реда хрватског норода Извјесна Стојциц? Ко изабра И из којих партија долазе министри у влади РС из реда хрватског народа? Паметном доста, ма ните се више демагогије И Зељке Комсица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од

04.09.2019 16:49

ових свију политицара који су на комплетној сцени у овој БИХ по мени Комсиц је далеко испред свих њих и то далеко,Комсиц нема ораха у дзепу и нико га ама бас ни за ста не мозе прозвати сто не моземо скоро па ни за једног од ових политицара реци осим овог Станивуковица и Тривицке,Комсиц зиви од кредита ко и вецина обицног народа,не воза нити га возају којекакве лимузине ,око себе нема тјелохранитеља , јер и не боји се никога а нема ни за сто,за вријеме рата био је у свом граду и бранио га и како и ста све се зна,ако би ме пито коме би глас дао то би био он сигурно па мозда Мектиц и ово двоје младих из пдп-а па и Вукановицу би исто глас дао а ово остало фуј пих не би се ни окрено волио би да никад не цујем за њих висе.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејтон јок

04.09.2019 16:53

БХ-хрвати сами себи намичу омчу око врата дозвољавајући да им други Хрватску одређују као матичну државу чиме их аутоматски праве дошљацима у БиХ. Чак их и Загреб назива "хрватском дијаспором".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејтон јок

04.09.2019 16:55

За кога су стварно гласали БХ хрвати ? Званични резултати ЦИК-а: Два од три Хрвата нису гласала за Човића и ХДЗ. хттпс://нап.ба/неwс/50459

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

04.09.2019 18:20

Што не изнесе овако прецизне податке и за господина Комшића. Да је била излазност 100% могао би да прича овако. Ако нисам изашао на изборе немора да значи да нисам за тога Човића као ни за господина Комшића. Нормално је да нису Хрвати сви за Човића али је више него очигледно да су још мање за господина Комшића. Значи кад је могао рећи колико је гласова од Хрвата добио Човић могао је то изнијети и за Комшића

Name

04.09.2019 17:07

Боље један Комсиц него 10 Цовица и Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.09.2019 17:07

Хрват који нема подрску свог народа (Комсиц), Србин кога, према једном истразивању, подрзава 25 одсто свог народа (Додик), а и онај треци је марионета. Куку нама свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брут

04.09.2019 17:08

Сваком муслиману је јасно да је Комсиц њихов пројекат који функционисе. Зацетник те идеје како надмудрити друга два народа и имати вецину у одлуцивању и стварању унитарне БИХ је рејс Цериц. Комсиц је истурен као Хрват а све битне одлуке у ДФ доноси се вецином а то су муслимани. То треба да буде јасно сваком цовјеку. Стварање унитарне БИХ ЈЕ ПОЦЕЛО. Ни један муслиман који се јавно бави политиком не смије противрјецити Комсицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сда

04.09.2019 17:29

Хај цути молим те Незнас од носа до уста... Ниси компетентна особа

Name

татар

04.09.2019 17:25

Комсиц ради и говори у интересу свих оних градјана БиХ који БиХ осјецају својом. У овој прици прозвани се осјецају само они који би да развале БиХ, само да би ЗГ и БГ били задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сда

04.09.2019 17:37

Ста вама србима смета зељко? Или сте ко и вас миле испод сатора.браните хрвате....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сда

04.09.2019 17:41

Цуј молим те ви браните хрвате и говорите ста је њима боље.... Они вас побисе по хрватској Пусте нек се свако о себи забави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мостарац

04.09.2019 18:16

Као прво, господину Комшићу матична држава није Хрватска него БиХ. Већ ова тврдња хрватских аналитичара да би хрватском члану Предсједништва БиХ требала бити преча Хрватска него БиХ довољно говори о великохрватским амбицијама ХДЗ-а. Друго, Комшић није изабран гласовима Бошњака него гласовима људи, грађана ове државе којима није важно како се човјек зове. За њега су гласали људи који не желе да их сврставају у торове. Ја нисам гласао за Комшића него за СДП-овог кандидата Дениса Бећировића и жао ми је што љевица није успјела да оствари већину у Предсједништву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоонер

04.09.2019 18:22

С обзиром на ситуацију и стање у земљи Комсиц це тек да добије гласове на идуцим изборима. Зеље и тезње за разбијањем БиХ не јењавају, Додик и Цовиц су усли у савез и зато овај други висе у предсједниство сјести неце а неце ни неко други из његове странке. Нисам никад ни ја нити моја породиц нити фамилија гласали за Комсица али хоцемо првом слиједецом приликом. У БиХ је ствар постала јасна, борба је измедју сила које је зеле унистити и додијелити Београду и Загребу и оних који ову дрзаву заиста воле и боре се за њу. Говорим о политикама наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

113%

04.09.2019 19:35

зељкица је права хрватица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква дрзава такав предсједник

04.09.2019 21:21

Комсиц незна ни ко је нити кога представља.Странци са њим изводе циркус и нико га не прихвата као саговорника . Далије циљ БиХ да оваквог цовјека има у предсједниству.Цији је циљ овај циркус .

ОДГОВОРИТЕ
Name

СараЈевоо

05.09.2019 07:51

Не лупетај без везе матерети....

Name

Боро

05.09.2019 18:57

Комсиц једини нормалан цовјек. Подрска из Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ