Од раја до пакла: Мрачне тајне егзотичног града

Велики број људи ће вам рећи да је Дубаи најузбудљивији дан на свету - са свим тим луксузним небодерима, тонама злата, скупоценим аутомобилима, бајковитим ресторанима и лудим ноћним клубовима.

Забава 04.09.2019 | 17:30
Од раја до пакла: Мрачне тајне егзотичног града
Али, то је слика која се сервира туристима који испијају коктеле крај базена пре него оду у златом опточене wц-е... Ипак, Дубаи има и своју знатно мрачнију страну, а неке од ових тајни потпуно су непознате јавности:

Радници раде 14 сати на дан на врућини од 40-ак Целзијуса
 
Дубаи се развија невероватном брзином, а док читате овај чланак, град је веројатно додао барем једну грађевину или саобраћајницу у свој посед. Иако локални моћници могу имати сав новац овог света, још увек им треба стара и "обична" радна снага да би градили ствари тако брзо. Оно у чему је проблем да богаташи мисле како се та радна снага не би требало да третира као други грађани, па већина њих живи у ужасним условима па се излажу опасностима сваког дана.

На пример, влада саветује туристима да се никад не излажу директном сунцу дуже од пет минута ако температура прелази 40 Целзијуса, док истовремено физички радници под нормално раде и до 14 сати под истим условима. Наравно да то проузрокује здравствене проблеме, несреће, па и смртне случајеве, али то се успешно заташкава.

Затвор због љубљења у јавности

Људи у Дубаију су већином муслимани, што значи да се правила, а особито она о интимности, строго спроводе. Све оне кул слике с Инстаграма лако могу заварати приказујући га либералним местом, али то је највећа грешка коју човек може да направи пре посете Дубаију.

Не само да је забрањено љубљење, већ је и илегално држати се за руке у јавности - а туристи који прекрше та правила плаћају огромне казне. Одлуче ли да се побуне, чак им и прети казна затвором. Није потребно нити истицати како су сексуални односи пре брака забрањени у Уједињеним Арапским Емиратима, па је и такво понашање велики ризик.

Трговина људима

Иако су закони строги по питању алкохола, дроге и секса, правила не вреде увек. Девојка се може наћи у невољи само ако хода улицом непокривених руку, али, кад падне ноћ - све се мења. Најстарија професија на свету цвета у Дубаију - постоји више од 30.000 проститутки које отворено показују своју кожу и наплаћују 500 долара сат.

Али, то није главни проблем. Највећи је проблем што предузетници и моћници подржавају проституцију и на томе зарађују, а бело је робље прљава јавна тајна Дубаија на коју полиција жмури. Тако за жену која сама стоји увече у бару ће већина помислити да се продаје, па се не треба чудити ако неки бизнисмен приступи.

Бацање огромних количина питке воде

Будући да је смештен у пустињи, Дубаи мора да увози воду. Све док новац тамо расте на дрвећу, разбацивање с питком водом не виде као проблем. На пример, тамо постоји велик број голф игралишта за чије се одржавање тражи око 15 милиона литара воде на дан, само како би трава остала зелена.

Док је остатак света окренут огромним несташицама питке воде и постоје људи који умиру од жеђи, за то не маре у Дубаију све док могу на миру да играју голф. Тако игнорантност, умишљеност и таштина савршено описују ту страну Дубаија.

Кад нестане нафте, све ће пропасти

Није тешко изградити рај усред ничега све док имаш обиље "црног злата". Сви знају да регион Средњег истока значајно зависи од нафте и им је то једина узданица привреде. Али, чини се како људи у УАЕ-у не схватају да ништа не траје вечно, а прогнозе откривају како ће нафта вероватно нестати за неких 20-ак година.

Тада, или је неће бити довољно, или ће цена бити тако висока да ће се људи пребацити на друге изворе енергије. А што ће се онда догодити с Дубаијем? Највероватније је како ће њихов златни мехурић експлодирати, а скупи трошкови одржавања свега отерати их у трошак.

Луди расизам

У 21. веку већина света не прихвата више расизам као норму. Ипак, људски род је спреман за изузетке, па на пример никог није брига што је расизам покретачка сила Дубаија. Град је брутално место са дивљим правилима, где човек вреди само онолико колико му вреди пасош.

На пример, за исти посао у истом предузећу Европљани и Американци добијају двоструко већу плату од колега из земаља трећег света.

Претварају раднике у робове одузимајући им пасоше

Што се дубље копа, то више излази мрачних прича и кривичних дела. Тако је Дубаи место где је ропство још увек присутно. Наравно, формално је све легално, али у пракси се људи из земаља као што су Индија, Пакистан и Кина присиљавају да раде прековремено за готово никакав новац.

Осим тога, многи од тих несрећника не могу напустити Дубаи јер им влада или компаније након доласка одузму пасоше. То није сценарио филма, већ опака стварност људи који су емигрирали тамо с надом у бољи живот, али ускоро су открили да су дошли у пакао. Раде у ужасним условима за мање од сто долара месечно, имају ужасан смештај...

Отворено уништавају околину

Уз помоћ робовске радне снаге Дубаи се убрзано развија, а сваког дана појављују се нови комплекси ниоткуда. Инвеститори не желе да чекају на њих, а са сваког градилишта долазе велике количине смећа, канализације и хемијског отпада. Системи за збрињавање не могу пратити темпо развоја, па компаније свој отпад бацају где стигну. То обично подразумева море.

Дивље животиње тамо нису дивље

Богаташи Дубаија имају толико новца да из обести више не знају на шта би га трошили. Неки купују златне аутомобиле, други пливају у млеку, али најновији тренд је да се набави егзотична и дивља животињу као кућни љубимац.

Шеици више нису задовољни с псима и мачкама, већ радије купују тигрове, пантере, лавове и слично. При том плаћају тренере и дресере који злостављају животиње како би их цивилизовали, а они били сигурни.

Слобода говора је мит, а земља диктатура

Ко год јавно износи мишљење с којим се моћници не слажу, добија телефонски позив од тзв. тајне полиције Дубаија. Врло директно, они дају два избора - да ћути или изгуби све што има. Осим тога, чак 80 одсто становника су досељеници, а закон је тако компликован да се пуноправним грађанином не може постати без гомиле новца и стрпљења, без обзира живите ли тамо 10 или 50 година. Ако странац проговори нешто лоше - једноставно га депортују. Теоретски, УАЕ је федерална монархија на челу с председником Калифом бин Зајед Ал Нахјаном, али зна се како иза свих одлука стоји шеик Мухамед бин Рашид Ал Мактум - па тако и иза контроле ропства и модерног робља.

(Курир.рс/Еxпресс.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар